Ako šetrne pasterizovať ovocné šťavy a pyré?

frida1990
15. mar 2024

Ahojte, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o popísanie postupu, ako môžem šetrne pasterizovať ovocnú šťavu alebo pyré (detskú výživu) tak, aby sa zachovala čo najviac vitamínov, ale zároveň aby som dokázala predĺžiť trvanlivosť na pár mesiacov? Na akej teplote, ako dlho sterilizovať, a podobne. Prosím napíšte mi ideálne "blbuvzdorný" postup (snáď ma tu za to nikto neukameňuje), nikdy som neskúšala nič zavárať, takže toto je pre mňa dosť neznáme pole 😁. Vopred ďakujem.

viestta
15. mar 2024

Ak chces zachovat vitamin C tak zmrazuj. Ovocne vyzivy a stavy sterilizaciou pridu o takmer vsetok vitamin C, ktory nie je termostabilny, vsetky ostatny vyzivove hodnoty ostanu zachovane.

frida1990
autor
16. mar 2024

@viestta ďakujem, ja aj mrazím, ovocie aj suším, ale chcem robiť aj pyré a šťavy troška pasterizovať, nevadí že céčko zmizne, tak preto zháňam postup, že ako na to

viestta
16. mar 2024

@frida1990 postup mas jednoduchy, bud prevaris stavu alebo pretlek, nalejes do flias horuce a zabalis do deky a nechas vychladnut alebo sterilizujes vo vriacej vode, podla velkosti poharov od 10 do 20 mninut

frida1990
autor
17. mar 2024

@viestta čiže 10-20 minút ich nechám variť vo vode? Alebo keď voda prevrie, mám ju vypnúť a nechať ju v tej vode 10-20 minút? Ďakujem

viestta
17. mar 2024

@frida1990 varit vo vode, potom vypnut a nechat vychladnut vo vode. Alebo vybrat na plech a prikryt dekou a nechat pod nou vychladnut