Iba sa tak zamýšlam, ako ostatní šetria pri varení čo sa týka jedla, zdrojov, energie aj času.
Mne napríklad vyhovuje variť viac vecí naraz, spravím veľký nákup, vymyslím si, čo budem variť (uznávam, asi by bolo efektívnejšie urobiť to pred nákupom), pokojne idú všetky platne na sporáku, nejaké suroviny použijem rovnaké do viacerých jedál alebo to inak nakombinuem, zároveň pečiem v rúre a pripravím si napríklad aj 2-3 veci, čo sa budú piecť, aby keď jednu vyberiem, už je rúra predhriata a môžem tam šupnút druhú. Samozrejme toto je ideálny scenár a podarí sa mi málokedy, väčšinou bežné fungovanie každý deň navariť z toho čo je doma a hneď zjesť.
Plánujete si, čo budete variť a podľa toho nakupujete?
Varíte viac vecí naraz? Využívate zbytkové teplo?
Objednávate si donášku potravín, aby ste nemuseli behať po obchode?
@maranta_leuconeura sem tam plánujem, ale hlavne keď vidim niečo v akcii kúpim viac, spracujem a zamrazim(odlozim)
@syslik81 ten air fryer som pozrela, ma to mensiu spotrebu ako rura, to je dobry tip. Hoci uplne bez rury si fungovanie predstavit neviem. Kamosi maju slow cooker a tiez si to pochvaluju
@maranta_leuconeura No neviem. Využiť zbytkové teplo je určite dobre, ale zase, keď navaríš naraz veľa vecí, treba ich ochladiť, prípadne až zamraziť a potom zase ohrievať... Tam spotrebuješ energiu, ktorú si predtým ušetrila.
Ináč, tlakový hrniec šetrí energiu, keď varíš niečo, čo sa dlho robí.
@maranta_leuconeura ...snazim.sa hlavne nevyhadzovat, ked vidim ze rozky uz nikto nezje sup vysusit a na struhanku, banany uz su makke sup upeciem bananovy chlebik alebo bananove lievance, ostane zemiakova kasa? Urobim sulance. Kupila som viac jogurtov, kyslej smotany, tvarohu? Urobim ovocnu tortu s piskotami. Ostane bolonska omacka? Dorobim besamel, pridam kusok parmezanu a pouzijem na lasagne.
A predvidam rozky kupim obycajne, zemiakovu kasu spravim len s maslom a mliekom (nedam napr vnatku alebo cibulku). Jogurt kupim biely... tak aby som to mohla pouzit aj na ine spracovanie. Atd.
Najlepsie sa hospodari ked sa dobre planuje. Aj podla toho co je doma v spajzi/chladnicke/mraznicke. Samozrejme ak je nejake napr. Maso alebo ryby v akcii mrazim. Ale nerobim nejake mega zasoby.
Planujeme obedy na tyzden do predu, podla toho urobim nakupny zoznam a ide sa. Prihliadam aj na sezonnost - teraz bude vsade kacka lokse a kapusta v akcii.
Na ranajky zvykneme mat kazdy den to iste, cize to mame po riesene a vecere dookola 3 druhy mam taky pocit, takze tam tiez dookola to iste v chladnicke.
Zasla som az tak daleko, ze jedla, ktore varim najcastehsie mam v exceli aj s polozkami co mi na to treba. Cez vikend to otvorim, otocim na muza a necham ho navyberat... predchadzame tym vecnemu "co by si si dal? Neviem" 😂
@h2 ked si beriem obedy do prace, musim ich predtym skladovat, cize z tohto pohladu energia ci to navarim naraz alebo vecer pred je porovnatelna, ale dost usetreny cas pri vareni naraz. Ked mam home office, varim cerstve. Je to tak pol na pol.
Tlakovy hrniec je super a stale si hovorim, ze ho budem viac vyuzivat, ale ja vlastne stale robim take rychlovky a co nie su rychlovky, to peciem v rure (napr maso). Asi si najdem nejake recepty, co vlastne v tom varit 😁
@maranta_leuconeura ja mam multi cooker a som velmi spokojna. Uz som v tom varila ryzu, piekla zemiaky a chystam sa aj na pomale varenie po dlhom case a tak isto aj na polievky. Mame som kupila pred par rokmi teplovzdusnu fritezu a velmi si to pochvaluje.
Snazim sa varit z toho co najdem doma. "co dom dal". Ak mi ostane ryza, tak urobim smazenu ryzu so zeleninou z konzervy. Tie mam vzdy doma. Ak mam zemiaky, tak pridam syr alebo urobim nieco take ako zemiakove rezne. Ak sa mi zvysi maso, tak ho natrham a dam bud do mrazaku alebo urobim omacku k tomu+ zemiaky alebo ryzu.
@banalu excelovy receptar je skvely napad. Ja mam zalozky v kucharskych knihach a vytlacene papiere z receptov z netu, v tom si listujem, ked neviem na co mam chut 😅
@maranta_leuconeura Ja tlakový hrniec používam veľmi často, aj polievky v ňom robím, guláš, segedín, mäso na šťave, strukoviny... je toho dosť, čo sa v ňom dá robiť.
@banalu kokšo ten Excel by som chcela poslať, ja vecne neviem, čo variť 😂
Zvyknem mat tyzden v mesiaci, ktory volam cistenie, otvorim chladnicku a miname vsetko pootvarane a tiez konciace zaruky, nekupujem nic, pracujem vyhradne s tym, co je v chladnicke, googlim recepty ked neviem co s danou surovinou, tento tyzden uplatnujem aj pred odchodom na dovolenku alebo par dni mimo domu
@danieli ja som si pocas korony uvedomila, ze my nemame az take zasoby, ako niektori, ze napr. z toho co maju doma by jedli este mesiac. My by sme jedli tak suchu ryzu, suche cestoviny, mucne veci a koniec. Ked poviem, ze nemam z coho varit, tak realne este dva dni viem vydrzat z toho nic a najst niekde zapatrosenu zeleninu a nejake maso v mrazaku, potom uz nie.
@maranta_leuconeura no🙂my sme zberatelia, na nakup ideme po chlieb a vykladame plne auto😂🙈chladnicku mame tak primerane zapratanu, ten tyzden proste musi byt takto😁pocistit a obmenit, ale je fakt, ze cez koronu by sme hladom nepomreli
@elizabet173 Ja sice varim vela a rada, ale s tlakovym hrncom zatial nemam vela skusenosti. Kedze ty mas, mozno mi poradis - vies v nom navarit madarsky gulas? Mne sa to zatial nepodarilo. Ano maso bolo makkucke, ale glejove casti sa nerozvarili a nebolo to tym padom tak typicky zahustene. Citala som aj na viacerych miestach, ze pod vysokym tlakom sa to proste nerozvari. Lenze moja mama v kuchte gulas navarit vie. Len mi nevie vysvetlit, co presne mam robit inac, zdanlivo robim to, co ona 🙂
@maranta_leuconeura ja vlastne ked nad tym tak rozmyslam kupujem velmi vela veci automaticky v akcii... hlavne maslo, maso, ryby to ked je v akcii hned nakupim balenia a mrazim. a co sa tyka jedal...maso urcite nie kazdy den, vela strukovin, privarkov, zeleninove polievky... posledne razy v obchode som sa pristahla, ze aj sunku syr salamy kupujem len v akcii lebo tie ceny sa mi uz ozaj nepacia
treba si presne ako baby pisu vyssie niekedy dorazit chladnicku a varit aj z tych zvyskov co sa da, gazdine vedia z toho paradne vykuzlit...
a ked uz nie je ozaj nic tak nas vzdy zachrani krupicova kasa.
ale ja takto v akcii nakupujem aj kozmetiku, toaletny papier aj cistiace prostriedky do domacnosti a praci prasok
Ja napr.dost casto kupujem precenene veci.
Napr.mäso,kt.konci dnes minimalna trvanlivost-je minimalna,takze viem ze mu nic nie je.
Ale zjeme ho hned...
Takto kupim aj mlieko,cestoiny Müsli...hocico,co viem,ze zuzitkujem behom 1 DNA.
Kupujem v 80% bio vyrobky,takze je to citit.
Chlieb peciem doma kvaskovy.
Ale napr.vcera som Sa ocitla pol hodinu pred zavrrecnou v obchode a boli poprecenovane cerstve,niektore Este teple chlebiky.celozrnne,spaldove...samozrejme som kupila,nakrajala a uz su v mrazaku..
V tlakovom hrnci varim gulase a strukoviny.je to Super setric casu a Este Sa mi to tam nerozbrble.
Omacky , pecene mäso, polievky...take veci ,co Sa dlho varia,varim vela naraz a davam naporcovane aj mrazit.
Mrazak ide tak ci onak, lebo tam mam ovocie a zeleninu zo zahrady,rozne mäso,huby...
Je super niekedy len hotove vybrat , nechat rozmrazit a prihriat.
Rovnako jedlo, ktore Sa v kratkej dobe nezje,zmrazim.
Stare pecivo susim -na nadievku ,zemlovu knedlu ci struhanku..
Starsi chlieb na krutony,ale nemavame casto ,nakolko z mrazaku vyberam len to,co Sa v dalsom dni zje.
Ked aj upeciem chlieb,mam 3kg bochnik alebo 2 mensie upecene naraz-naporcujem a mrazim.
Peciem raz v tyzdni.
Väcsinou tak,ze Sa upecie mäso,potom chlieb a potom Este kolac.uplny ideal je potom Este dat dosusit huby aleby napr.figy...obcas Sa mi to podari
Ked peciem kacku alebo hus,zostava vzdy vela tuku a stavy.
Po stuhnuti oddelim cisty tuk a kedze by sme ho nepojedli,pouzivam to normalne pri vareni,na pecene zemiaky ale napr.aj ako mast-na vyprazanie.
Tu stavu-zele, pridam do gulasu/ak ho prave nevarim,zmrazim a pouzijem,ked ho varim/.urobi to Super chut.
Z kysleho mlieka kolac,palacinky,chlieb,tvaroh...
Ak ostanu cestoviny,bud na sladko s makom Kakaom,orechmi tvarohom-ale to je raz za rok..
Väcsinou skor s vajcom alebo pestom/Pesto si spravim doma zo vselicoho sezonneho/
Obdobne ak ostane ryza,udusim zeleinu,posypem syrom.. alebo urobim plnenu papriku..
Byliny zbieram ale aj pestujem,a susim.
Rovnako rozne ine plody z prirody vyuzivam,ak mam moznost.
My nic nevyhodime.neznasam plytvanie potravin.
Vyuzijem uplne vsetko...trebamat fantaziu na varenie i planovanie.
@maranta_leuconeura používam na hrnce pokrievky, varím v tlakovom hrnci jedlá, čo potrebujú viac času na varenie, mám remosku, rúru zapínam, ak pečiem naraz 2,3 plechy( teplovzdušná) Zvyškové teplo využijem na krutóny, bake rools ,sušenie bylín, popr.jabĺčok. Vodu na cestoviny dám zovrieť rýchlovarnou kanvicou, voda zo zemiakov, alebo halušiek sa dá využiť na základ polievky. Pestujem si bylinky, ktoré suším aj mrazím. Plánujem si jedálniček, podľa toho aj dokúpim, čo je ešte potrebné. Ak má tovar, ktorý používame bežne, výhodnejšiu cenu - kúpim niečo do zásoby. Tie akciové cykly sa pravidelne opakujú, ak má človek záujem a chuť to odsledovať, pomôže to. Jedlom neplytváme, ale to sme nerobili ani doteraz. Striedame strukoviny, zeleninu, mäso, sladké jedlo, cestoviny tak, aby to aj z výživového hľadiska malo význam. V zime varíme aj z domácej kyslej kapusty, robievam aj pickles. Máme malú záhradku, zavaríme si uhorky, lečo, paradajky, pretlak, zeleninovú nátierku, džemy. Ovocie aj do mrazu aj do suda na páľenô. Snažíme sa používať zdravý, sedliacky rozum a nepodliehať všakovakým ,,trendom".
@elizabet173 Dakujem, vyskusam. S tym vyvarom suhlasim, tiez ho varim klasicky.
@maranta_leuconeura na jednom trochu ušetriť na druhom dáš viac... celkom ušetríme keď nebudeme jest 😉 ja kupujem v akcii. No co mame robiť musíme žiť aj keď je všetko drahé.... 😐
@elizabet173 ja varim vyvar tiez len obcas,ale presne.
Aj 4-5 hodin na minimalnom "ohni"
Ale varim ho za kybel😅
@mirkava ja jest musim, takze peniaze minute za potraviny ma nikdy nemrzia 🙂 nikdy som nesetrila na tomto co sa tyka kvality, lebo tie zdravotne problemy potom by stali ovela viac
@maranta_leuconeura
-bez nákupného zoznamu ani na krok
-Často používam tlakový hrniec. ( kralicie mäso uvarené do 15 min)
-nedojedene rožky idú na strúhanku
-plánujem vopred, mäso kupujem do mraziaku do zásoby ( otec, muž sú poľovníci)
-napríklad dnes ideme dat natlačiť 40 kíl kyslej kapusty do súdka (cena 1€/kg) cena v obchode zatiaľ 1,5€. Navyše zbytočne plastové obaly
-mam záhradu, a kopec ovocia a zeleniny zaváram.
-keď pečiem v rúre, snažím sa viac veci
-mam doma špajzu, keď je napr cukor v akcii (nedávno 55 centov) vzala som hneď 20 kíl. Inokedy stojí o 30 centov viac. Teda 6 eur mam vo vrecku.
Na kvalite príliš neusetrim. Raz týždenne mame rybu, kopec ovocia, zeleniny denne, snažím sa variť aj sezónne. Nedávno sme mávali dosť jedál z cukety. Teraz mi dozrela cvikla, hokaido, tekvice rôzne, zas vymyslím niečo z tých veci
@elizabet173
@akinomel prosím vás akú máte kuchtu? Mam tefal a nie som spokojná, prefukuje.
Mamina ma Banquet a naposledy, ked som bola na navsteve, vybuchol dekel.
ja sa najem v praci a mala v skole .. navarim na niekolko dni aby som nestala pri plotne kazdy den .. ale usetrit sa da aj napr nahrdou masa- niek kazdy den ale miesto neho napr strukoviny ci ine syte jedlo .. co sa tyka truby vela ludi prave prechadza na air fryer -neviem kolko usetria ale vraj aj zdrvsie to je ... a nakupim raz a snazim sa uz nelietat do obchodu lebo vzda sa zbytocne nahadze xy blbosti navyse