Ahojte kvaskujuce žienky. Ako sa mám správne starať o kvások? Vypestovala som si materský kvások, dala ho do chladničky. Po cca 5tich dňoch som si z neho odobrala na chlebík, ten sa mi podaril a kvások som dokrmila, nechala 12 u na teplé a potom ho dala späť do chladničky. Chcela som predvčerom z neho opäť piecť, ale štartér sa mi nijako nerozbehol, aj kvások bol taký mdli, tak usudzujem, že asi umrel. Ako sa staráte vy o kvások, po vypestovani materského kvásku. Za každú radu budem nesmierne vďačná a ak pridáte aj pár overených receptov, tak ešte viac. Ďakujem 🍀
@cicuca zožeň si stabilný, zabehnutý kvasok a riadne sa oň staraj, najjednoduchšia cesta výsledky sú hneď. postup starostlivosti si naštuduj https://www.modrykonik.sk/blog/butyha/?post_type=3
´dalšia možnosť, oživ sušený kvasok a zhruba po 10 dňoch pečieš ako so zabehnutým.
úplne najhoršia varianta je tá čo si urobila ty. mladý nestabilný kvasok si dala do chladu a ešte aj krmenia raz za čas. celé zle.
do chladu môže ísť už stabilný kvas, teda minimálne 3 mesiace starý, krmený 1-2x denne a držaný mimo chladničky
@cicuca preco si radsej nezozenies zabehnuty silny kvasok?
@malinovka333 neviem. Ale keď som si ho zakladala, tak ma veľmi tešilo vidieť ako rastie. Tak od piky sú to spraviť sama, prečo nie
@cicuca ak máš mladý kvások, menej ako 30-dňový tak oň sa treba starať ináč ako som písala vyššie. Ten postup vyššie to platí o kvások starý aspoň 40 dní, ktorý riadne funguje. Ak máš mladší kvások ako 30 dní tak si naštuduj riadne postup a musíš ho stále kŕmiť ako máš rozpísané od Naty. Z neho nemôžeš 30 dní piecť.
@cicuca nehovorim ze nie ale zabehnuty kvasok je lepsi ale kludne si ho zaloz ale na zaciatku tie chleby nebudes mat dobre a kym sa ti stabilizuje kvasok tak to potrva. Ja by som do toho nesla.
No neviem, nechovala som kvasok mesiace ani ho extra takto nezabiehala, neviem ci tyzden dva sa nerobil (denne kŕmiť) prvy s potom uz normálne išiel do chladničky. Ten v chladničke sa ale krmil min kazdy 3.den (aj susede som v lete strážila jej cez dovolenku a takto to robila 😂)
Musi byt správne dokrmeny, aj vodu pridavat a aj vzduch by mal dostat, inak mi splasol.
Ja som potom robila tak ze som nedokrmovala ale cely som ho vzdy zarobila a o tych12h som z neho dávku na ďalšie pecenie odobrala pred zarabanim noveho chleba a odlozila. Musela som si nájsť rychlejsi spôsob sko fungovať 😂
@malinovka333 ďakujem. Práveže mi prvý a zatiaľ jediný chlebik pekne vyšiel a bol božský. Potom kvások umrel 😅 ale idem naštudovať čo a ako a dúfam, že na druhý pokus sa dožije viac ako mesiac 🍀
@simca06022011 ďakujem
@cicuca ja sa takto starám a fičí mi stále. Ak chcem piecť chlieb tak deň predtým zarobím z odloženého kvásku z chladničky tak aby som mala asi 150 g kvásku a potom si rozdelím na cca 50 g, ktorý dám do pohára a hneď do chladničky do ďalšieho použitia a tej zbytok cca 100 g kvásku dám v kuchyni kvasiť v pohári cca 6-8 hod. podľa toho ako nakysne a celý dám do cesta. Ten z chladničky rozrobím na tých 150 g kvásku zasa deň pred pečením a takto to opakujem stále. Chlebíky sú vždy super. Ja pečiem stále dookola tento pomer múk a vody: 50 g celozrnnej múky, 400 g chlebovej múky a 120 g manitoby a 250 g piva, 180g vody + káv. lyž. sladu pomletého. Treba len zachovať množstvo celozrnnej múky 50 g, celk. obj. tekutiny 430 g a 520 g múky. Akej dáš múky či len chlebovú alebo zmiešaš špaldovú, chlebovú to je na tebe.