Viete, ako sa robí domáci jogurt? nejaké typy triky? Aké mlieko je vhodné, krabičkové alebo päťdňové? Akú dlhú má potom trvanlivosť? Ako zistím, že už je pokazený (jogurty totiž nejem)?
Kili,já dělám jogurt z čerstvého polotuč.mléka a nejlépe se mi osvědčila přidat Hollandia.Zkoušela jsem i ten ve skleničce,jak psala Kaaja,ale mělo to docela hrudkovitou konzistenci.A taky jsem jednou zkusila tam přidat ještě
trochu Salka.A to pak mělo konzistenci parádní,jako kupovanej.Ale dělala jsem to tak jenom jednou.
Trvanlivost nevím,ale týden určitě myslím,nám ale tak dlouho nevydrží,páč ho dřív sníme.
kili, my robime domaci jogurt v jogurtovaci - vyrobi sa ich 7ks z litra mlieka.. pouzivame plnotucne, najlepsie je priamo od kravy, alebo potom kupujeme polotucne, take najlacnejsie v sacku.. trvanlive neodporucam..
a robime to takto.. najprv odmeriam liter mlieka, ktore dam zovriet, potom ho dam na chladnejsie miesto.. ked uz bude mat mlieko telesnu teplotu, teda do neho strcim prst a skoro vobec necitim, tak pridam 6-7 lyzic plnotucneho suseneho mlieka a jeden Zvolensky jogurt.. to rozlaham rucnym slahacom, pouzivame tycovy mixer.. a naporcujeme do poharikov.. zapneme jogurtovac a jogurty nechame robit 6hodin.. najlepsie su na druhy den.. mozes si do nich pridat ovocie, alebo vanilkovy cukor..
baby a čo je to ten jogurtovač, ešte som o ňom nepočula. To sa dá asi kúpiť niekde v elektre? A koľko to stojí?
ahoj dominica.. tak klikni na tento link napr.: http://www.pelia.sk/tov-jogurtovac-severin-jg-3...
Kili ještě jsem zapomněla napsat postup.Mléko zahřeju na 40 st.pak přidám jogurt a naleju do skleniček.Jogurtovač nemám ani není nutný,dám to buď do peřin nebo ještě lépe na topení asi na 6 hodin.Když to tam nechám déle,vůbec nevadí.Pak to šupnu do ledničky.
a viem ze kdesi na MMB ponukaju aj take kelimky, v ktorych sa da jogurt vyrobit.. a to bez elektriny.. ale osobne som to neskusala
kaaja, som hladala, ale nenašla, iba tému o jogurtoch
a keď nemám jogurtovač?
crysmile, preváraš iba mlieko od kravy, nie?
čo by vzniklo, keby som dala activiu?
jajinak, dík, som to začala písať skôr ako si napísala, ale musela som odbehnúť.
kili, moja mama robila domaci jogurt z mlieka priamo od kravy, ale neviem bohuzial ten postup. zda sa mi, ze to robila nejako na spôsob zavarania 😕 😉
no asi som ti moc neporadila 😅
kili, prevaram kazde mlieko, dolezita je ta teplota, ktora nastane ked mlieko vychladne na tu telesnu teplotu..
neviem co by vzniklo po pridani aktivie, ale najlepsi je jogurt, ktory obsahuje bifi a acidofilne kultury a neviem ci aktivia toto obsahuje, aj ked to davaju v reklame.. my sme vyskusali rozne jogurty, ale osvedcili sa najma tie plnotucne, nie nizkotucne a musia tam byt kultury, inak to mas len skysnute mlieko, nic viac..
cry, no práveže na activii píšu, že obsahuje jogurtovú a bifidokultúru, tak by to malo byť OK, nie? 🙂
Já to mléko taky nejdřív převařím,ale dělám to většinou večer a jogurty dělám až druhý den,proto jsem na to zapomněla.Pak už jen ohřeju na těch 40.
Nevím,jestli ta Activia je živá,ty jsou nejlepší.Ale Hollandia určitě.
a ako zistím, že je živá? U nás Hollandia nie je, ževraj.
kili ja activii neverim, neviem preco.. ale tak vyskusaj, mozno bude dobry ten jogurt..
ja pouzivam zvolensky jogurt, ten nam v jogurte chuti najlepsie
Mělo by to tam být napsaný,že obsahuje živé mikroorganismy nebo kultury.Na Hollandii to je,na těch jihočeských ve skleničce taky,ale na Activii nevím,tu nemám.
cry, no je pravda, že je to skôr o reklame. Ja jogurty nejem, takže to fakt nepoznám.
kili mozno preto, ze aktiviu vyraba danone a to je v trnave a ja som tam chodila na vysku a pocula som, ze to nie je bohvieco, sama chemikalia..
preto odporucam skor smotanove jogurty, napr. aj Vian z Kauflandu... ten je tiez do jogurtu dobry
a prečo všetky dávate polotučné mlieko? nie je lepšie skôr plnotučné?
jj,Vian vyrábí taky Hollandia a je levnější.Takže ten by měl být ok.Ale ještě jsem ho neměla.
kili, plnotucne ak zozenies, tak to je najlepsie, ale problem je asi v tom, ze plnotucne mlieko je trvanlive..
jajinak, cosi sa mi veru mari, ze Vian je Hollandia
aha, takže vy myslíte polotučné 5dňové? ja ani neviem, kde sa dá zohnať také, ešte som nekukala, všade sú len krabičkové.
kili, to je v takych klasickych sackoch ako kedysi byvalo mlieko.. skus v kauflande alebo v jednote.. Levmilk myslim ze take vyraba..
no ja viem, že je v sáčkoch, len som to nepochopila, keď ste písali o mlieku. Tak teda zajtra kúpim ingrediencie, sa teším na výrobu 🙂
večer do litra mlieka (zohriateho cca na 40stupňov rozmiešam 1biely smotanový jogurt, pridám 3-4PL suš, mlieka (no už som aj nedala a nič sa nestalo), rozmiešam, nalejem do 2 7-dcl šrobovacích pohárov, postavím na radiator a ráno je výborný jogurt hotový 😉
použila som mlieko priamo od kravy, aj klasika krabicové a v poslednom čase robím iba z trvanlivého(nemusím predtým prevariť)
kili, tak nech sa ti podari 😉
kili v zime staci dat na 6 hodin na radiator v utierke a v lete von na balkon cez den....1 liter plnotucneho mlieka sackoveho nie UHT a jeden probiojogurt, celkom fajny je olma bio. potom uz na dalsikrat pouzijes jeden z tych vyrobenych do litra mlieka...su uplne super a za dobru cenu. fajne su potom s vanilkovym cukrom alebo aj vrstvene s mixovanymi malinami/jahodami/cernicami/cucoriedkami, teda vrstva ovocia, vrstva jogurtu, vrstva pomackavych celozrnych susienok a je to uplna bomba.
fifla, no takéto chuťe mi nespravíš, ja jogurty nejem, skôr čo môžem dať malému. Zatiaľ mu dávam jogurt s ovs. vločkami posekanými a trochu hroznového cukru. ešte sa dá dať jabĺčko, ale to sa bojím, že by bolo moc kyselé a ja to chutnať teda nebudem 😝
no u nas jablko zatial nepreslo, ale momentalne su v obchodoch take strasne super hrusky sladucke a tie nam idu. od kedy dava bobakom jogurty?
fifla, Adamko ešte neje príkrmy a Samko ich má od roka, čiže 9m od termínu pôrodu, zavádzam príkrmy podľa toho.
myslíte, že mu môžem dať do jogurtu vanilkový cukor? cukor by sa síce nemal, ale hádam to až tak nevadí, nie?
kili, jogurtovou diskuzi jsem už před pár měsíci na koňovi četla... pamatuju si z ní, že nelepší jogurt prý je ze skleničkového jogurtu od madety.
já používám choceňský smetanový a čerstvé polotučné mléko (40°C), nechávám v jogurtovači 6-7 hodin (když se nechá 5 hodin, je sladší, když 7 a více, tak kyselejší).
v receptu u jogurtovače ovšem doporučují přidat ještě sušené mléko na zahuštění. od toho jsem upustila a ušetřím tím dost práce - sušené mléko se blbě rozmíchává (záleží na výrobci, ale většinou to fakt jde blbě). jogurt je jen trochu řidší.