Ako sa pracuje s marcipánom?

aknell30
20. okt 2010

NIe je lepšie urobiť si doma domáci marcipán? potrebovala by som nejaký recept na, neviete mi poradiť?...a dajú sa zohnať firgurky z marcipánu...chcem dcérke upiecť fortu a zdobiť ju marcipánom...

cathy26
20. okt 2010

ahoj..nie som síce expert na marcipán, ale skús pozrieť na stránky - tortyodmamy, mimibazar...tam je dosť receptov..a aj tu na MK je téma marcipánové torty myslím že v sekcii recepty, tam ti kočky určite poradia... 🙂 alebo zadaj do vyhľadávača "domáci marcipán" a určite sa niečo onjaví

ichbinich
20. okt 2010

Doma vyrobit marcipan je velmi narocne. Pravy marcipan pozostava z extra jemno zomletych mandli, cukru a par kvapiek ruzovej vody (naozaj vytazku z ruzi). Tato masa sa valcuje na uuplne jemnunko... Takze doma dost tazko.

Radsej si marcipan kup. Ale pozor, vo vela vyrobkov je viac cukru a prisad ako mandli, tak si pozri zlozenie. Kupovany marcipan ale casto obsahuje glukozovy a/alebo fruktozovy sirup, aby ostal vlacny.

Hotovy marcipan zvycajne staci doma trosku permiesit ako cesto. Mozes pridat akekolvek potravinarske farbivo. Ale ak das tekute, mozno budes musiet prisypat cukor, aby ten marcipan nebol prilis makky. Zvycajne sa da normalne vyvalkat na plat, ktorym napr. zakryjes tortu.
Trik: Posyp pracovnu plochu preosiatym praskovym cukrom, nebude sa ti lepit. Alebo mozes skusit valkat medzi dvoma platmi potravinovej folie. Figurky som sama robit neskusala, to ti neviem poradit.

Existuju aj rezepty na kvazi marcipan, kde sypu susenie mlieko a cojaviem co este. Isto, da sa z toho spravit tvarovatelna hmota, ale uz to nie je marcipan 😉

Hotove figurky z marcipanu sa tiez daju kupit. Najskor niekde v supermarketoch alebo v niektorych cukrarnach a samozrejme na internete.

bambusko
20. okt 2010

tu je recept od alionusky

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/kto-pecie-marcipanove-torty-v-okoli-bratislavy/

a v teme sa mozes opytat na cokolvek, su tam velmi sikovne a zrucne zienky 🙂

cislaheslo
30. nov 2013

POTREBNÉ PRÍSADY

150 g sušeného mlieka 150 g preosiateho práškového cukru 1 pol. lyžica oleja 2 pol. lyžice medu 2 kvapky mandlovej esencie 4 pol. lyžice vody potravinárske farbivo

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv zmiešame sypké suroviny, následne vmiešame tekuté suroviny a vypracujeme tuhé cesto.
Cesto si podelíme na 4 časti a každú zafarbíme iným potravinárskym farbivom. Použijeme len tak trochu medzi prsty. Potom vložíme každú časť do inej fólie a necháme v chladničke.
Našla som to na nete 🙂
tu máš funguje to 😝 😅 😔 😨 🤐 😢