Ahojte dievcata,
Ako robite tvarohovu plnku na kysnuty kolac? U nas to vzdy robila mama a ani recept nema v kucharskej knihe. Som si ista ze je to nieco jednoduche z tvarohu, cukru, vajicok a hrozienok len neviem v akom pomere. Idem to piect tak ze tu plnku vylejem na vrch kysnuteho cesta a tak peciem. Ked to bolo surove, bolo to tak poloriedke a ked sa to upieklo, bolo to pekne tuhe ale zaroven nie hrudkate.
Poradte prosim.
@flakulka Dakujem... ziadny cukor?
A este kolko g je jeden tvaroh (neviem lebo nezijem na SK)
Ja dávam tvaroh, cukor, vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt), vajíčko, kúsok mäkkého masla, citrónovú kôru, namočené hrozienka a lyžicu grísu. Všetko podľa chuti. Táto plnka nie je riedka, používam do nej aj hrudkový tvaroh (podľa výrobcu 250 - 300 g), ale nie suchý. Dávam ju na kysnutý koláč, do hanáckych koláčov, ale aj do krehkého tvarožníka. Potom mám aj riedku plnku, kam ide jemný tvaroh, mlieko, olej, vajíčka, cukor a Zlatý klas. Ide na lístkové cesto. Po upečení a vychladnutí je tuhá.
@aniele Dakujem, moja mama pouzivala tvroh co si sama robila a ten sa mi nezdal hrudkovity a bol dost suchy.
Ja co som kupila ma 78% vlhkosti a 14% tuku. Zda sa mi jemmny a pomerne suchy... nie je tam ziadna voda ani hrudky.
S tvarohom robim velmi malo a uz sa mi stalo ze mi plnka do palaciniek velmi zvodnatela, tak sa bojim ze aj tento kolac bude vodavy...
Nemam ten griz.... myslis ze aj bez toho to bude OK?
Ta citronova kora musi byt super... to urcite dam. Dakujem za typ.
@viestta Dakujem. Akurat mam polku kyslej smotany a neviem co s nou... ta robi veci super stavnate. Ja dam len tak cele vajicko... neni cas na slahanie. Chcem este robit aj druhy s ovocim a kakaovou mrvkou.
@andreatytler Grís je vlastne detská krupica. Takže hrubšie ako hrubá múka. Zameniteľné. Domáci tvaroh je suchý alebo vlhký podľa toho, ako dlho ho necháš stiecť. Ale ten spravíš len z domáceho mlieka, samozrejme, nie z obchodu, to neskysne. Kde žiješ?
Aha, teraz som našla. No, neviem, aké veci tam zoženieš. V UK to Slovákom zachraňujú poľské obchody 🙂.
@aniele Ani detsku krupicu nemam... mam hrubu muku ale to asi nie...
Presne ze aj ja som kupila v polskom obchode. Uz som si robila aj sama z mlieka... da sa aj z kupeneho ale treba pridat syrovadlo alebo ako sa to vola... alebo ocot a vyslo to... normalne dobry tvaroh ale strasne malicko. Skoda ze mam ten polsky obchod daleko a neda sa mi tam ist casto lebo mam tvarohove veci rada a tak nechcem pokazit tento co som si kupila.
Dam vediet ako dopadne.
@andreatytler Ale áno, hrubá múka sa dá zameniť s krupicou. Som zvedavá, ako ti to vyjde.
Ja dávam tvaroh, cukor, vanilkovy cukor a skorica
@lula313 Dakujem, a je to pekne tuhe po upeceni aj bez vajicok?
Tak som dopiekla. Co myslite? Na prvy krat som celkom spokojna.
Tvarohova plnka bola skvela... Konzistencia presne taka ako robila mama. Kysla smotana bola uz stara a tak som dala masielko. Hrozienka som dala od oka a bolo trochu vela ale nam to nevadi. Zabudla som ze cukor je tu menej sladky a tak tych 6 lyzic cukru vobec nestacilo (budem musiet dat hadam aj 10). Muku som nedala, ale myslim ze ani netreba.
Myslim ze som to piekla trochu pridlho lebo co si pamatam tak plnka nebola nikdy do zlatova. Najhorsie je ze cesto mi nenarastlo. Musim nabuduce piect pri vyzsej teplote. Ten ovocny naratol uz lepsie lebo som zvysila teplotu. Tiez musim urobit cesto trochu hrubsie, lebo teraz je to ako pizza.
Ovocny ma trochu privela kakaa... privela som zarobila s cukrom a maslom a bolo mi luto to vyhodit a tak som to tam vsetko nasypala... ale nevadi, je viac cokoladovy... muz ma rad cololadu.
Este raz dakujem. Zajtra mame super ranajky. Krasne vianoce.
@andreatytler ja davam 1 tvaroh 2 vanilky 1 zltok a hrozienka