Ahojte ako robíte pečené zemiaky ? S predvarením alebo bez? A dávate len tak na omastený plech alebo s papierom na pečenie? A zakrývate ich alebo nie?
Robím aj na papieri aj bez, každý spôsob, iná chuť, dávam na nich papriku, oregano, rascu. Nezakrývam.
Na papieri, len olej a soľ, nezakryvam a dávam surové
Ja ich vždy 5 minúť predvarím. Inak ich budeš piecť 2 hodiny a stále budú polotvrdé. Alebo musíš použiť vysokú teplotu a zase ti prihoria. 😉
Predvarene na papier s olejom, rascou a pred dopecenim posypem parmezanom.
Predvarit
surové, nakrájané na krúžky
pečiem na papieri s olejom a soľou
Necham len zovriet a davam mast (bravcovu, kacaciu, husaciu) a rascu pripadne rozmarin s cesnakom aby chytili krasnu vonu a chut
varím 5 min.
na horúci plech s olejom, bez prikrytia...samozrejme ochutiť.
Ak by som dala k zemiakom cibulu a kuracie maso na kúsky neprihorí mi to podla vás? Robím väčšinou na omastenom plechu a nepredvarene. Alebo ak až po nejakej polhodine prihodím maso a cibulu?
1x počujem, že nepredvarene zemiaky sa budú piecť 2 hodiny, a to som sa napiekla zemiakov až az🤣
Autorka, normálne na plech daj peciaci papier, osup zemiaky, nakrajaj, daj ich na plech, osol, omkren, ja pridávam aj cesnak v šupke a potom po upečení ho roztlačím a zamiešam do zemiakov, a pečiem 30-40 minút na 180 stupňov a na posledných 5 min dávam 200 a ventilátor nech sú chrumkavé. Po upečení tam dám ten cesnak a ešte vňať zamiešam alebo Parmazan a sú topkove
Kuracie maso mozes kludne piect so zemiakmi. Ak mas len kur. prsia/vykostene stehna, mozes naraz, ak cele stehna s kostou, piekla by som najprv maso a po pol hodine pridala zemiaky. Ja robievam napr. kuraciu zivansku tak, ze kratko opeciem naklepane okorenene rezne, na ne dam nakrajanu cibulu, paradajky, papriku, klobasku a navrch poukladam platky surovych zemiakov. Posolim, pokvapkam olejom a spolu peciem cca hodinu.
@lucia13022023 no záleží aký je to druh zemiakov. Není sú zemiaky ako zemiaky. Záleží akú rúru mame a veru už aj ja som piekol dlho zemiaky nepredvarene. Kvôli tomu ze niekto ich piekol dlhšie netreba dávať smejuce smajliky. Dotyčná ma takú skúsenosť a čo teraz?
Surové nakrájam na 1/4, pridám soľ, pochutiny podľa toho, k čomu ich chystám, príp. nejaké bylinky, zalejem trochou oleja a premiešam. Také dám na plech s papierom na pečenie a pri 200 stupňoch pečiem cca hodinu. Niekedy pred záverom pridám nastrúhaný parmezán.
@lucia13022023 čože iba pol hodku? Mne vtedy sú ešte biele a tvrdé
@sisska96 ja ich pečiem cca hodinu
@lucia13022023 napísala "1x počujem, že nepredvarene zemiaky sa budú piecť 2 hodiny, a to som sa napiekla zemiakov až az🤣"
Ako napísal @markusrasford veľmi záleži na druhu zemiakov. Ja som minule piekol "nové" zemiaky, ktoré by mali byť hotové rychlo, pretože obsahujú veľa vody, ale... ale piekol som ich 2 hodiny na 180 stupňoch a stále neboli upečené (boli polosurové). Inak vždy zemiaky predvarím a vždy sa v pohode upečú za 40 minút. 😉
@sisska96 tak sú šikovné a sikovnejsie gazdinky
@markusrasford autorka sa pýta ako pečieme zemiaky, odpovedala som. Co je na tej odpovedí zle? Smajlík? A ešte mi prosím ukaz kde autorka napísala ze piekla zemiaky dve hodiny. Dik.
@sisska96 áno 30-40 minút, sú mäkké a chrumkavé
@fido69 môže byť ze záleží od zemiakov, hovorím, ja zemiaky nikdy nepredvaram a sú hotové rýchlo a chutia skvelé.
Mozes piect vsetko naraz.
Podla toho,kolko potrebuje mäso,prisposob velkost zemiakov.
Cim dlhsie sa mäso musi piect,tym väcsie zemiaky.
Ak mas bravcove,ci cele kura...zemiaky prekroj len na polovice,alebo ich nechaj v celku.
A pec PRIKRYTE!!! Na nizsej teplote/180/
Ja pekavam kacku i hus aj 4 hodiny,a zemiaky dam hned s tym.prikryte sa to pecie,pomaly,dlho...zemiaky sa nerozpadnu.naberu dobru chut,oni si urobia taku akoby korku,ale nie su pripecene.
Az ked je vsetko mäkke,odokryte to zapnem este cca na 230-250 a necham pripiect
Ked peciem samotne zemiaky,pomastim pekac olivacom,tukom z husi,mastou....
Nasypem nakrajane zemiaky,osolim,okminovim
Premiesam a peciem na cca 200 st.do mäkka a potom zvysim na 250 aby sa pripiekli
@lucia13022023 no neviem potom sú aké odrody. Ja som sa s takýmito zemiakmi nestretla. Ja v rúre min. Hodinu, hodinu a pol. V tomto prípade záleží aj na veľkosti 😅😅😅😅
@lucia13022023 ty si smajlikom nereagovala na autorku ale na @fido69
@lucia13022023 ze ty ich pečieme 30 - 40 minút ôk. Síce ja osobne tomu neverím lebo mam to co odvarene a opečené. Ale asi máš super modernú trúba a zemiaky veľmi vysokej kvality. Surové zemiaky upiecť trvá viac ako hodinu pre mňa.
@sisska96 obyč v kauflande za 1,99🤣
@markusrasford aha, lebo si písal v ženskom rode. Je to len smajlík, chill
@sisska96 máš pravdu. Možno ešte baby zemiaky sa dajú upiect do hodiny.
Ja nakrajam na dvanastiny, nebiekim supku. Dam do studenrj vody, aby sa vymyl skrob. Potom dam na papier na pecenie, ochutim koreninami a cesnakom, polejem tromi lyzicami olivoveho oleja a peciem odkryte na teplote 220 cca 40min, nikdy neprihoreli a boli super chrumkave.
@fido69 to je blbost, dnes som vykopala zo zahrady, nakrajala na lodicky, posolila, dala piect s plechom s vodou na ventilator a boli za 20 minut pri 200 stupnoch, vyborne, nezhorete.
@babulkomale tak asi aj ty máš špeciálne zemiaky a špeciálnu modernú trubu ako ja🤷♀️
Ono to zalezi aj ci peciete s ventilatorom alebo bez.s ventilatorom je vsetko rychlejsir upecene
Na papier, len olivový olej a soľ alebo korenie na pečené zemiaky. Pomiešam len na začiatku, potom už nemiešam, peciem dlho. Nezakrývam.