Ako robíte sirup?rýchlo a jednoducho?dakujem
Do vychladenej prevarenej vody dám mätu, do toho dám šťavu z citróna a nechám lúhovať v chladničke vyše 1 dňa. Potom precedím, pridám cukor. Na 1 liter vody dávam 750-800 g cukru, používam trstinový cukor. Keď je cukor rozpustený, tak ochutnám, či je dosť kyslý a podľa potreby dochutíme. privediem do varu a ešte horúce nalejem do umytých, suchých fliaš. Zavriem, uložím na ležato, prikryjem dekou a nechám pomaly chladiť do ďalšieho dňa. Takto robím aj bazový, šalviový, levanduľový a medovkový.
@19daniela90 koľko mäty/medovky a koľko citrónov
Nemám pomer, nikdy som byliny nevážila. Natrhala som koľko som myslela, opláchla a dala lúhovať. Ale nešetrila som nimi. Radšej viac ako menej, aby bol výrazný. Citrón podľa chutí. My máme radi kyslejšie, tak sviežejšie potom pôsobí. Ako som písala, keď sa cukor rozpustí, tak ochutnám.
Ja som najprv vyskúšala urobiť z jedného litra vody, že sme mali rovno na pitie. Aj cukor som najprv dala na 1 liter/1kilo, ale veľmi presladené sa mi zdalo. Môžte použiť aj kyselinu citrónovú namiesto šťavy. Ja robím sirupy už veľa rokov. Toto je naozaj univerzálny recept, len musíte vy sama vyskúšať, aký pomer vám bude chutiť. Nemáte čo pokaziť. Určite sa vydarí.
@19daniela90 ak sa môžem opýtať, ten medovkový sirup robíte z celej vňate, alebo len z listov? Pýtam sa, že či z vňate náhodou nezhorkne.
A tiež levanduľu celú aj s lístkami, alebo len kvet?
@lilianka28 dávam celé byľky z mäty, medovky, šalvie. Z bázy a aj levandule len kvety.
pridam sa, tiez ma zaujima, chcela by som aj bazovy dnes urobit, aj matovy skusit 🙂