Ako robíte lasagne?

evickuska
16. dec 2023

Ahojte dievcata ako robite doma Vy lasagne? Prosim neposielajte mi linky na varecha.sk, viem googlit mna skor zaujima ako to robite Vy, vase vychytavky. 🫶

katka533
16. dec 2023

@evickuska hlavne vela besamelu a vela omacky

katica06
16. dec 2023

@evickuska s mäsom či bez?

tato_
16. dec 2023

Jenska misa, najprv vrstva besamelu + lasagne, dalsia vrstva nakrajane osupane paradajky s platkami mozzarely, znova lasagne. Podla chuti pridam bylinky, prípadne mladú cibulku. Takto nakladiem plnu misu a na vrch zalejem besamelom a posypem nastruhanym parmezanom. Zvyknem to obcas nakombinovat aj s hotovymi paradajkovymi omackami, v Lidli zvyknu mat rozne prichute, stoji to 1,5€. Vysledok je velmi chutny, cele to mam do hodky hotovo

ivana11155
16. dec 2023

@evickuska ja robím bolonese lasagne a vrstvy dávam. takto: úplne na spodok bolonese omáčka, plátok lasagne, zase bolonese omáčka, na to besamel a na to strúhana mozarela, plátok lasagne, bolonese, besamel, mozarela atď. takto opakujem a posledná vrstva je plátok lasagne na to besamel a na to už len mozarela.

basska_b
16. dec 2023

@ivana11155 Mozarella je dobry tip, my sme davali eidam a spravi taku kožu

basska_b
16. dec 2023

Ja davam do tej masovo-rajcinovej omacky aj struhany zeler a mrkvu, je to ovela šťavnatejsie a lahsie stravitelne. Oboje najemno nastruhane

luccija
16. dec 2023

@basska_b veď tak aj ísť do originál omáčky🙂
@ivana11155 predvaras platy či nie?

tradaaa
16. dec 2023

@luccija ja robím presne ako @ivana11155 a dávam tvrdé platy - nepredvaram. Pečiem 10 min zakryté alobalom a ďalších 15 minút odokryté. Môj tip je, že to pečiem v takých hranatých formách, čo majú šírku lazani - zmestia sa mi 3 do trúby. Už som ich zopár až zničila, keďže lasagne u nás idú 😉

luccija
16. dec 2023

@tradaaa ja som to robila iba raz a fiasko🙂ale platy som predvarila asi som dala veľa besamelu, omáčky mala som ich vo vnútri strašne riedke.Ale klasické bolognske robim veľmi casto

h2
16. dec 2023

@evickuska Ja sa priznám, že hoci nemám problém uvariť takmer čokoľvek, tak na lasagne som si zatiaľ netrúfla. Možno si teraz povieš, že načo sem teda píšem. No lebo ja si robím zapekané cestoviny na spôsob lasagní, možno inšpirujem aj teba, alebo niekoho iného, kto si na klasické lasagne netrúfla. Čiže, najprv si uvarím boloňskú omáčku a bešamel. Uvarím si cestoviny (najradšej makaróny, alebo malé kolienka) a normálne ich nakomplet zmiešam s boloňskou omáčkou. Zapekaciu misu potriem vrstvou olivového oleja, dám vrstvu cestovín, po vrchu pokvapkám nahusto bešamelom, dám trochu strúhaneho syra, na to zase cestoviny atď. Ideálne spravím 3 vrstvy (niekedy sa podaria len 2, nevadí). Na vrchnú vrstvu dám syra viac. A dám zapiecť. Nemáš na tom čo pokaziť, na rozdiel od lasagní, kde sa mi už stalo, že dokonca aj v reštaurácii, kde by to mal robiť profík, bolo to cesto tvrdé, nenasiaklo dosť omáčky, ktorá potom bola zase príliš riedka...

miskakyska
16. dec 2023

@h2 ďakujem za inšpiráciu,cestoviny milujem..

K veci..na spodok pekáča cestoviny,potom zmes pomleteho a ochuteného mäsa,zalejem bešamelom, tým netreba šetriť,lebo cestovina je potom chrumkavá,postup opakujeme dva,tri x.. podľa toho koľko mám mäsa,na vrch najlepšia mozarella,dobre sa roztečie.. tiež pečiem zakryté,pred dopečením odokryjem...tam nemáš, čo pokaziť,to len tak komplikovane vyzerá... tiež som mala rešpekt pred nimi, kým som nezistila, že to celkom jednoduché🙃

katka533
16. dec 2023

@luccija platy sa nepredvaraju, ale vsiaknu tu omacku ,ked su surove

buberova
16. dec 2023

Uvarím si bešamel a v druhom hrnci masovú zmes (mleté mäso, paradajky, cibuľa, cesnak, koreniny).. som lenivá takže masovú zmes zmiešam s bešamelom. ako prvú vrstvu dám samozrejme neuvarené pláty, a potom pomiešanú zmes... A takto dokola.. navrch dám platkový syr ale áno je taký gumený. Pečiem asi 45 minút. Doteraz mi moje lasagne celkom chválili..

mima172
16. dec 2023

@evickuska Ja nepredváram. Robievam špenátové lasagne. Špenátovú omáčku robím z jednej kocky špenátu akoby ako klasický prívarok len troška redší a besamel z 1l mlieka. To, čo možno robím inak je to, že si tieto dve omáčky vždy zmiešam a už len vrstvím. Na vrch zmiešam syry, ktoré mam kúpené a už len pečiem.

luccija
16. dec 2023

@h2 a aký dávaš syr?

evaachesa
16. dec 2023

@h2 super tip. 👍😃
Ja som robila lasagne zatiaľ 2x ale trošku mi to prišlo ako prplacka.
Prosím ťa tie cestoviny uvaríš len aldente? A ako dlho potom zapekás? Určite skúsim. 😃🤤 Vďaka za tip. 😉

ivana11155
16. dec 2023

@luccija nepredvaram pláty. Besamel robím v konzistencii ako taký redsi puding, na 1l mlieka cca 100g múky a 100g masla ale môže byť aj od oka.

ivana11155
16. dec 2023

@basska_b aj mozarela spraví takú kožu, ale my práve to máme radi na tom besameli tu zapečenú roztecenu mozarelu navrchu

katka533
16. dec 2023

@ivana11155 ano, tak robim aj ja

h2
16. dec 2023

@luccija No ja tak "netaliansky", najčastejšie Eidam. 😁

h2
16. dec 2023

@evaachesa Nie, uvarím ich normálne, ako keby sa mohli rovno jesť. Zapekám potom už len nejakých 15-20 minút, podľa množstva, aby sa roztopil syr, nielen ten navrchu, ale aj ten vnútri. Ale čas nejako nesledujem. Proste keď sa mi zdá, že už by to mohlo byť, tak to vytiahnem.

evaachesa
16. dec 2023

@h2 paráda ďakujem, najbližšie skúsim. 😃👍

macilaci
16. dec 2023

@evickuska ja napr
Nerobim besamel ale zmiešam kys. Smotanu s na strúhaným syrom. Ináč tak isto.

banalu
16. dec 2023

Masova cast - pouzivam len hovadzie
Najprv na panvicu cibulu, mrkvu, zeler.
Chvilu povarim a pridam mlete maso, ked zhnedne, zalejem vinom, ked sa odpari, zalejem vyvarom (podla toho aky mam v mraznicke) a nakoniec pridam drvene paradajky alebo pasatu. Pridam bazalku, oregano, rozmarin, osolim, okorenim a necham varit dve hodiny.
Besamel - klasicky
A potom prva cervena zmes, cestovinove platy, cervena zmes, besamel, mozzarella + parmezan... tak dookola, posledny je besamel a syr. Besamelu nedavam vela. Cervenu zmes si robim stavnatu.
Sup do upiect, na cca 45 minut 180 stupnov.

evickuska
autor
17. dec 2023

@katica06 aj s maskom

evickuska
autor
17. dec 2023

@basska_b velmi dobry napad

evickuska
autor
17. dec 2023

@ivana11155 ten som este nerobila mam z toho stres ako to dopadne 🙈

katica06
17. dec 2023

@evickuska najlepšie je 50/50 hovädzie a bravčové mäso, hlavne variť dlho 80-90min aby sa chute spojili do mäsovej zmesi pridať mrkvu, zeler, najlepšie stropkový. Mám to od exšvagrinej rodnej talianky. Inak môžeš postupovať ako píšu baby nadomňou

hortenziaj
17. dec 2023

@katka533 besamel nedávam vôbec, a funguje to aj bez

hortenziaj
17. dec 2023

Ja navarím klasika omáčku, bud dáš mäso na cibuľke, ja nedávam, dám mrkvu, zeler, paradajky v plechovke a aj pretlak ak mám ten v tetrapaku, bylinky a ja miesto mäsa červenú šošovicu. Nechám uvarit a potom vrtvim ze omacka, platy lasagni (neuvarene, len vyťahujem z krabičky), zas omacka, trochu syra eidam alebo mozzarela nakrájané na kolieska a zas cestoviny, omacka, syr a tak dookola aby posledná vrstva bola omacka, a syr. Dám zapiecť do rúry na 180-200 az kým syr nie je pri peceny, cca 45minut. Takto je to rychlovky pre mňa