Ahojte dievcata ako robite doma Vy lasagne? Prosim neposielajte mi linky na varecha.sk, viem googlit mna skor zaujima ako to robite Vy, vase vychytavky. 🫶
Jenska misa, najprv vrstva besamelu + lasagne, dalsia vrstva nakrajane osupane paradajky s platkami mozzarely, znova lasagne. Podla chuti pridam bylinky, prípadne mladú cibulku. Takto nakladiem plnu misu a na vrch zalejem besamelom a posypem nastruhanym parmezanom. Zvyknem to obcas nakombinovat aj s hotovymi paradajkovymi omackami, v Lidli zvyknu mat rozne prichute, stoji to 1,5€. Vysledok je velmi chutny, cele to mam do hodky hotovo
@evickuska ja robím bolonese lasagne a vrstvy dávam. takto: úplne na spodok bolonese omáčka, plátok lasagne, zase bolonese omáčka, na to besamel a na to strúhana mozarela, plátok lasagne, bolonese, besamel, mozarela atď. takto opakujem a posledná vrstva je plátok lasagne na to besamel a na to už len mozarela.
@ivana11155 Mozarella je dobry tip, my sme davali eidam a spravi taku kožu
Ja davam do tej masovo-rajcinovej omacky aj struhany zeler a mrkvu, je to ovela šťavnatejsie a lahsie stravitelne. Oboje najemno nastruhane
@basska_b veď tak aj ísť do originál omáčky🙂
@ivana11155 predvaras platy či nie?
@luccija ja robím presne ako @ivana11155 a dávam tvrdé platy - nepredvaram. Pečiem 10 min zakryté alobalom a ďalších 15 minút odokryté. Môj tip je, že to pečiem v takých hranatých formách, čo majú šírku lazani - zmestia sa mi 3 do trúby. Už som ich zopár až zničila, keďže lasagne u nás idú 😉
@evickuska Ja sa priznám, že hoci nemám problém uvariť takmer čokoľvek, tak na lasagne som si zatiaľ netrúfla. Možno si teraz povieš, že načo sem teda píšem. No lebo ja si robím zapekané cestoviny na spôsob lasagní, možno inšpirujem aj teba, alebo niekoho iného, kto si na klasické lasagne netrúfla. Čiže, najprv si uvarím boloňskú omáčku a bešamel. Uvarím si cestoviny (najradšej makaróny, alebo malé kolienka) a normálne ich nakomplet zmiešam s boloňskou omáčkou. Zapekaciu misu potriem vrstvou olivového oleja, dám vrstvu cestovín, po vrchu pokvapkám nahusto bešamelom, dám trochu strúhaneho syra, na to zase cestoviny atď. Ideálne spravím 3 vrstvy (niekedy sa podaria len 2, nevadí). Na vrchnú vrstvu dám syra viac. A dám zapiecť. Nemáš na tom čo pokaziť, na rozdiel od lasagní, kde sa mi už stalo, že dokonca aj v reštaurácii, kde by to mal robiť profík, bolo to cesto tvrdé, nenasiaklo dosť omáčky, ktorá potom bola zase príliš riedka...
@h2 ďakujem za inšpiráciu,cestoviny milujem..
K veci..na spodok pekáča cestoviny,potom zmes pomleteho a ochuteného mäsa,zalejem bešamelom, tým netreba šetriť,lebo cestovina je potom chrumkavá,postup opakujeme dva,tri x.. podľa toho koľko mám mäsa,na vrch najlepšia mozarella,dobre sa roztečie.. tiež pečiem zakryté,pred dopečením odokryjem...tam nemáš, čo pokaziť,to len tak komplikovane vyzerá... tiež som mala rešpekt pred nimi, kým som nezistila, že to celkom jednoduché🙃
Uvarím si bešamel a v druhom hrnci masovú zmes (mleté mäso, paradajky, cibuľa, cesnak, koreniny).. som lenivá takže masovú zmes zmiešam s bešamelom. ako prvú vrstvu dám samozrejme neuvarené pláty, a potom pomiešanú zmes... A takto dokola.. navrch dám platkový syr ale áno je taký gumený. Pečiem asi 45 minút. Doteraz mi moje lasagne celkom chválili..
@evickuska Ja nepredváram. Robievam špenátové lasagne. Špenátovú omáčku robím z jednej kocky špenátu akoby ako klasický prívarok len troška redší a besamel z 1l mlieka. To, čo možno robím inak je to, že si tieto dve omáčky vždy zmiešam a už len vrstvím. Na vrch zmiešam syry, ktoré mam kúpené a už len pečiem.
@luccija nepredvaram pláty. Besamel robím v konzistencii ako taký redsi puding, na 1l mlieka cca 100g múky a 100g masla ale môže byť aj od oka.
@basska_b aj mozarela spraví takú kožu, ale my práve to máme radi na tom besameli tu zapečenú roztecenu mozarelu navrchu
@ivana11155 ano, tak robim aj ja
Masova cast - pouzivam len hovadzie
Najprv na panvicu cibulu, mrkvu, zeler.
Chvilu povarim a pridam mlete maso, ked zhnedne, zalejem vinom, ked sa odpari, zalejem vyvarom (podla toho aky mam v mraznicke) a nakoniec pridam drvene paradajky alebo pasatu. Pridam bazalku, oregano, rozmarin, osolim, okorenim a necham varit dve hodiny.
Besamel - klasicky
A potom prva cervena zmes, cestovinove platy, cervena zmes, besamel, mozzarella + parmezan... tak dookola, posledny je besamel a syr. Besamelu nedavam vela. Cervenu zmes si robim stavnatu.
Sup do upiect, na cca 45 minut 180 stupnov.
@ivana11155 ten som este nerobila mam z toho stres ako to dopadne 🙈
@katka533 besamel nedávam vôbec, a funguje to aj bez
Ja navarím klasika omáčku, bud dáš mäso na cibuľke, ja nedávam, dám mrkvu, zeler, paradajky v plechovke a aj pretlak ak mám ten v tetrapaku, bylinky a ja miesto mäsa červenú šošovicu. Nechám uvarit a potom vrtvim ze omacka, platy lasagni (neuvarene, len vyťahujem z krabičky), zas omacka, trochu syra eidam alebo mozzarela nakrájané na kolieska a zas cestoviny, omacka, syr a tak dookola aby posledná vrstva bola omacka, a syr. Dám zapiecť do rúry na 180-200 az kým syr nie je pri peceny, cca 45minut. Takto je to rychlovky pre mňa
@evickuska hlavne vela besamelu a vela omacky