Chcem spravit buchty plnene slivkami, a rozmyslam, ci mozem pouzit na kysnute cesto rucny slahac s metlickami. Nie s tymi co pouzivam na slahacku samozrejme. 😏 Moja mama cely zivot miesila cesto rucne, ale trva to dlhsie a boli z toho ruka. Najma niekoho kto to nerobi tak casto. Najjednoduchsie je asi pouzit kuchynsky robot, ale ten zatial nemame. Ako to robite vy?
Ja tiež miesim ručne, ale keď som lenivšia, tak použijem ručný mixér s hákmi... super uľahší prácu.
ja aj mám robot, ale robím tak isto ručne....ako moja mama. mne to nepríde ťažko, robím často kysnuté cesto, suroviny si ani nevážim, všetko dávam od oka... Ešte sa mi nikdy nestalo žeby sa mi nepodarilo...
inak asi chceš robiť slivkové gule...tie ja nerobím z kysnutého cesta, ale zo zemiakového, popr. môže byt cesto aj z uvarenej detskej krupice.... ak chceš vedieť niečo bližšie - napíš, poradím.
@deti95060810 recept co som videla bol na pecene buchty plnene karamelizovanymi slivkami, ide tam aj skorica. Ale mozem spravit aj tie gule, dik za tip. 🙂
ja robím mixerom metličkami alebo v robote/mám Bosch/. Vyhnetiem redšie cesto a potom následne do neho zapracujem na doske ešte múku a zahustím na potrebnú konzistenciu. Začala som to tak robiť, lebo v robote je optimálne množstvo max 600 g múky a ja som robila kysnuté vždy z cca kila múky. Cesto je parádne nedýchané.
@morningcoffee1 ručne, tak je to najlepšie, alebo použi Áno tie paličky, alebo hnetak na kysnuté cesto, vyzerá ako hak a má ho každý robot. Nie len aid.
Mam kitchenaid a robim na nom vsetko. Ked som ho uz dostala na Vianoce tak ho treba poriadne vyuzit, zatial maximalna spokojnost.👍
@morningcoffee1 ja kysnute cesto dam vymiesit a vykysnut v pekarnicke na chlieb. Take cesto, ako mam odtial, rukou nikto nevymiesil, ani moja babka.
Miesim rucne, ale nie dlho a davam do ryhlokysky, vzdy je super, roky robim rovnako. Vela vsak zavisi od muky.
ja tiez rucne.. podla receptu z casopisu som chcela dnes urobit pizzu ale nic moc.. ak mate dobry overeny recept napiste.. ci mam vyskusat metlicky? neverim ale ze by v tom bol rozdiel..
Na odľahčenie ....moje prvé buchty pred 23 rokmi čo som robila , boli také že sa dali jesť iba teplé . Keď vychladli , aj hlavu by som s nimi niekomu rozbila ked som ich hodila 🙂 . Naučila som sa .
Mna by zaujimalo odpalovane zajtra sa chystam robit veterniky ale take cesto som este nerobila
@aduska121 pozor pri pečení...
Rucnym šľahačom tazko s metlickami. Ja mám kitchenaid a teda cesto v ňom už robim, kysnuté má taky hák, či ako to nazvať, robila som aj ja iba ručne kým som to využila a ľutujem že som v tom nerobila aj predtým je to paráda :D
kysnuté cesto výlučne takmer len v robote (mám bosch krásny tyrkysový🙂), pečiem z kysnutého veľa a často, tak by mi asi ruky odpadli 🙂
@deti95060810 ako najlepsie piect na 200-220 a potom dosusovat na180?
@aduska121 Ja dávam iba maslo (od istého času používam namiesto všetkých stužených tukov len maslo), ale pokojne daj napríklad Palmarín (s Cerou nemám skúsenosti, ani s olejom). A múku dávam hladkú. Nemáš na tom čo pokaziť, aspoň teda na ceste nie. Pri pečení je dôležité neotvárať dvierka, lebo Ti klesne cesto. Držím palce.
mne cesto vymiesi pekaren na chlieb program priprava cesta... a vzdy je super
@aduska121 áno a hlavne neotvárať dierka na rúre...
@deti95060810 ako nahradzas v zemiakovom ceste zemiaky tou krupicou? Resp v akom pomere tu krupicu. A nema to moc insiu chut?
@moonlight1210 nie, to mám od mamy tento recept.....uvarím v troške mlieka destkú krupicu, dám troška aj cukru , potom dám vychladiť. Po vychladnutí pridám do múky kde dám aj soľ, vajce....Uhnietim cesto. Krupicovej kaše netreba veľa, lebo potom by si mala lepkavé cesto a musela by si pridať veľmi veľa múky..... Chuťovo je to dobré, na slivkové guľky robievam toto cesto, nie zemiakové....
@morningcoffee1 ja robím ručne. Tak najlepšie odhadneš jeho konzistenciu a aj to či je dostatočne vymiesené . Miesim tak 5 minút , dlho sa s tým nepáram a cesto mám dobré vždy.