Ahojte baby, ako robíte kysnuté cesto? Mne nikdy nevykysne. Chcela som robiť posúch, vymiesila som cesto, dala do misky a prikryla som ho utierkou a dala na balkón, ale keďže v byte je teplejšie tak do rúry na 50 stupňov a prešli 2 hodiny a nič... Poraďte prosím ďakujem
@julinka66 tam nešlo mlieko, toto je recept https://fitshaker.sk/chrumkava-focaccia-alias-z...
@caroline_ to bude recept za všetky drobne.... už len ten názov chrumkavá focaccia. Odkedy je focacca chrumkavá? A ktorý Talian by dal do cesta na focacciu ovsené vločky? Znie to hnusne a podľa obrázkov to aj nechutne vyzerá.
Sorry, že nie k veci, ale nedalo mi, keď som uvidela ten link.
neviem aký recept... ale ovsené vločky a focacca... dobre nekomentujem. Ja robím klasické kysnuté cesto. Mlieko si vždy zohrejem dám do neho cukor a kvasnice. Vajíčko a aj ostané suroviny (vrátane kvasníc), ktoré sú z chladničky nechávam asi 2h pred použitím odstáť na linke aby neboli studené, keď sa stretnú s kváskom. Nezabudnúť na štipku soli. Už ma nič nenapadá...
@jankalukasova dala link v druhom príspevku na recept, podľa obrázkov to okolo focacca ani nebežalo ...
Treba dat teple mlieko alebo vodu, trochu cukru, vymiesit . Prikryt utierkou a zabalit do deky. Do pol hodiny ho mas pekne nakysnute.
@sisaka tam je ze pomletych vlociek.cize nahradia cast muky.
Inak zlozenie je ako na focacciu...
Robim obcas z origial talianskej kucharky.
Robim takto podobne aj celozrnnu pizzu.v dnesnej dobe sa clovek snazi varit zdravsie.predpokladam ze to je aj pripad autorky temy.
Zbuchnut pizzu z bielej muky nie je umenie...
Mozno je zly pomer surovin mozno mas stare drozdie...a na tych 50 stupnov si to mala nwchat len zohriat a vypnut.dufam e nebola rura cele 2 hodiny na 50...ak ano tak si zabila kvasnice,myslim.
Kvasniciam sa ťažšie kysne keď je cesto z celozrnnej muky a aj ovsenych vlociek je ťažšie take tuhšie oproti cestu z bielej muky skúšam takéto zdravšie varianty tak viem že biele cesto vybehne viac ako celozrnne ja na balkón nedávam nikdy akosi mám pocit že tam to cesto bude v prievane
Ďakujem baby, vaše rady použijem nabudúce. Nešlo mi konkrétne o focaccu ale o nejaké zdravsie cesto ktoré môžem oblozit. Pekný večer 🙂
@osky nie som síce tvoja a nie som ani doma v Taliansku, ale pokusy niektorých "kuchárov" byt originalny mi prídu ak nie trápne tak minimálne smiešne. Tým mám na mysli nie autorku diskusie, ktorá sa snažila upiecť niečo zdravšie a natrafila na blby recept, ale autorku receptu, ktorý nazvala chrumkavou focacciou ...
Talianska focaccia:
460g muky/davam aj celozrnnu,skus hladku bielu a celozrnnu pol na pol..bude rustikalna-chrumkavejsia/,25g cerstveho drozdia,55ml olivoveho oleja,lyzicka soli,cca 200ml vlaznej vody
-voda sa moze nahradit mliekom a olej 60g stopeneho masla
Vsetko poriadne zmiesit,vodu pridavas postupne.podla muky -mozno nebudes potrebovat vsetku....cesto.miesis kym bude vlacne mäkke a nebude sa lepit na ruky ani na misku/dosku.../
Par razy ho ponatahuj zroluj a normalne z vysky buchni o dosku.
Tym "obuchanim" naberie taku akusi vlacnost...neviem velmi tento krok vysvetlit ale ma to svoj vyznam.zopakuj aspon 4 razy.
Cesto ma byt elasticke a ma byt take nadychane ze tvori malinke bublinky.
Urob gulku,vrch nakroj do kriza a daj do.misky prikryte/v igel.sacku alebo pod utierkou/ kysnut na teple miesto.
Cesto ma nakysnut na dvojnadobok.to trva cca 70 min /alebo dlhsie/.
Cesto na doske premiesit a vyhulat na hrubku 0,5 cm-moze byt aj trochu hrubsie.
Mozes si to oblozit podla chuti.
Ak chces pizzu robim toto iste cesto ale vyvalkam na tenko a necham hrubsie kraje.dam omacku a co nam chuti...
Focaccia moze byt aj bez oblohy,celkom biela.napichas si ceszo vidlickou a trochu ho pofrkas olivovym olejom.mozes dat rozmarin.
Piect v rozpalenej rure na 200 stupnoch do zlatista.to si odsledujes podla krajov i spodku.ja peciem na papieri.
Este pridam jeden moj overeny recept na zdravsie kysnute cesto.vyborne na zaviny buchty tahany lolac...na vsetko.
0,5 kg muky /ja celozrnna spaldova/
3 dcl vlaznej vody/ja mlieko-moze byt i rastlinne/
20g cerstveho drozdia
3PL medu /alebo tmavy cukor,javorovy sirup,slad.../
1,5 dcl oleja /slnecnicovy ,olivovy.../
Medzi prsty soli/cca polovica mokka lyzicky/
Z vody ,trochy medu a drozdia nechat vzist kvasok,pridaz ostatne-miesit kym sa prestane lepit a nechat vykysnut.
Cesto je take redsie.
Potom bud natiahnes na plech pomasteny mastou ci maslom,na cesto das co chces alebo z neho robis buchty...co ti treba
Ja som už dávnejšie objavila toto a používam to okrem pizze aj ako univerzálne slané cesto. Je tam prepočet na kvások z divokých kvasiniek, ale aj na klasické kvasnice. Cesto je veľmi príjemné na spracovanie. Niekedy, ked robím slané slimáčiky dám miesto vody mlieko.
@caroline_ Ahoj pridala si do mlieka S kvasníc mi líčku cukru?ináč ti nevykysne