Ahojte dajte nejaké tipy ako pripravujete zeleninu ? Okrem teda polievok.... mne jedine chuti zelenina keď je s nejakou omáčkou napríklad soté alebo zapekana so smotanou a syrom... ale nejaké ďalšie nápady ako chutne pripraviť zeleninu ? 🙂
@ladyk001 pecena v rure - rozne druhy - baklazan, cuketa, cervena cibula, paprika, cervena repa, tekvica ..dat na papier na pecenie, mozes pridat korenie, aj grilovacie ake mate radi, je dostat aj bez soli a pokvapkat olivovym olejom. Niekedy k tomu pridavam aj sampinony. Brokolicu ovarim, nie do makka, aby nebola ako blato, posekam, pridam sunku, struhany syr, vajcia, zapeciem. Smotanu nepridavam, maximalne trosku mlieka. Robim aj plnenu, napr. cuketu. Milujeme kremove polievky - z cukety, tekvice, porkova...Alebo len surovu nakrajanu, namacanu do jogurtoveho dipu. Na internete mas mnozstvo receptov.
u nas ficime na pecenej zelenine alebo na parenej a potom len trochu masla 🙂
My máme radi parenú v parnom hrnci - zemiaky, fazuľové lusky, mrkvu, kukuricu, hrášok, k tomu parené kuracie mäsko a nejakú omáčku alebo šťavu.
@ladyk001 ja mám rada urobenú na panvičke (fazuľové lusky a šampiňóny) .. to je moje 😍
Zeleninu možeš pridať do akejkolvek prílohy varenú dusenú aj pečenú, jednoducho pomiešať s ryžou, cestovinou či zemiakmi. A zemiakové pyré s brokolicou, zelerom, karfiolom alebo s dyňou je výborné. Kludne pol zemiakov, pol zeleniny.
@ladyk001 okrem vsetkych vyssie spomenenutych od pecenia a rozneho zapekania robim aj v tlakovom hrnci, vtedy je ta zelenina ako priloha - mam s vkladacim kosikom na parenie. Je to za par minut a super, robim tak aj zemiaky, uplne ina chut ako klasicky varene. Alebo na styl zemiakonych placiek, no namiesto zemiakov zelenina, aku mam. Radi mame aj kelovu variantu.
my si teraz dost frcime na grilovanej zeleninke, to je mnaka poriadna a k tomu opecene toastiky 🙂
u nas najcastejsie grilovana a pecena v rure, na veceru si to tak robievame najcastejsie 🙂
Skoro vsetko, co robime, tu uz bolo spominane, ale nevidim tu moju najoblubenejsiu prilohu k masu, tak pridam - korenova zelenina upecena v rure s olivovym olejom a bylinkami, najradsej mam peceny petrzlen, ale aj mrkva je fajn. A specialita mojho muza z baklazanu a paradajok - parmigiana, fantasticke jedlo, chuti to velmi podobne ako lasagne, akurat tam nie je ziadna cestovina, ale baklazan. Ja zas z baklazanu robievam mousaku. Celkovo na hlavne jedla zo zeleniny odporucam pozriet recepty stredomorskej kuchyne.
@mimca77 Baklažán, mňam. Toto poznáš? Ale musia byť naozaj letné chutné paradajky:
https://varecha.pravda.sk/recepty/imam-bayildi-...
@ladyk001 Na pare, dusenu na masle, grilovanu, pecenu.