Ako pripravujete mungo?

xlucia
19. mar 2013

moze byt postup ze na 24 hodin namocit a potom dat uvarit?
alebo ako?
co vsetko z neho robite, alebo ako ho pouzivate?

alena16
19. mar 2013

@xlucia Ja ho dávam nakličovať a klíčky potom možeš jesť surové, alebo ich dávam na chleba, do pomazánok, do polievky (ale už nevarím), do rizota, šalátov, proste hocikam. Naklíčené mungo chutí ako mladý hrášok. Najlepšie je za surova, tepelnou úpravou už stráca všetky živiny.

xlucia
autor
19. mar 2013

@alena16 kolko ho namacas, v com a ako menis vodu?
ja pouzivam skleny pohar, ale po 12 hodinach to este moc klicky nemalo. to jeok?

alena16
19. mar 2013

@xlucia Ja používam na nakličovanie obyčajné zaváraninové poháre. Mám síce aj originálnu nakličovaciu misku, ale i tak som sa vrátila k pohárom lebo je to najpraktickejšie a fakt najlepšie, ako všeliaké misky 😉 Takže dám ju naklíčiť na celú noc, aj viac, tak 12-18 hodín. Potom ju vysypem do pohára, hore pripevním gumičkou gázu a potom už iba 3 x denne dobre prepláchnem vodou. Je fakt dobré nezabúdať na to preplachovanie, aby to nezačalo plesnivieť. A lepšie to klíči v tme, takže ja to zakryjem s uterákom alebo s niečím. A za nejaké 3-4 dni máš super klíčky.

Viem, že sa dajú aj variť, ale i tak ich najprv musíš namočiť a potom varíš. Ale to už neviem, aké živiny v ňom ostanú.

rolla20
19. mar 2013

ja si dam mungo na pol plytkeho taniera, zalejem ich uplne vodou, vzdy to robim vecer, na druhy den zlejem, preplachnem a dam vodu iba tak aby bolo len namocene, nesmu byt ponorene, opakujem 3krat, na dalsi den detto s tym, ze vecer uz papkam

xlucia
autor
19. mar 2013

@alena16 rozumiem. ja som vsade citala dat namocit na noc, a potom pol hodinu varit. mi to prislo zvlastne

mariannan
19. mar 2013

mungo sa nenamáča ! ak dáš variť tak sa uvarí veľmi rýchlo..namáčanie nie je potrebné..

xlucia
autor
19. mar 2013

@mariannan a ako potom spravis klicky? ked nenamacas?? a varene pouzivas do akych receptov?

alena16
19. mar 2013

@xlucia to neviem, s varením nemám skúsenosti.

mariannan
19. mar 2013

nerobím klíčky...varím ju ako každú inú fazuľu...do polievok, omáčok, ako kašu...ale tak moja malá má necelý rok..takže jej varím zatiaľ "oklieštené jedlá".. 😉

rolla20
19. mar 2013

ze nenamaca sa preto, lebo sa fazulka velmi rychlo uvari, ale potom v nej plavaju tie zelene supky, preto je ovela viac vhodna na naklicovanie, kde samoska treba namocit, aby mohla vyklicit 😉

keira
28. mar 2013

od akeho veku davate to mungo?

keira
26. apr 2013

je problem, ak som mungo dala namocit na 12 hod a potom ho zjedla?

rolla20
28. apr 2013

@keira a nebolo este tvrde?? ja si naklicujem az 48hodin, lebo po 24hodinach mi este tak nechuti 😅 poniektori odporucaju chvilu povarit, co je pre mna blbost, pretoze sa stracaju vsetky enzymy a urcita cast zivin

keira
28. apr 2013

@rolla20 nie, boli akurat, a malemu som ich hodinu povarila