Ako pripraviť sviečkovú z hovädziny?

jojasam
16. sep 2011

ahojte..napise mi prosim vas niekto osvedceny recept na svieckovu?v nedelu pride svokra na obed tak bude aj domaca knedla 😉
dakujem

elise
16. sep 2011

ja si kupim maso na sviečkovu alebo falošnu sviečkovu odblanim ju a prešpikujem slaninkou, jemne osolim troku okorením. do hrnca si dám masť bravčovu a posmažim trošku cibuľku do toho dám z každej strany opiecť masko zalejem vodou a varím do mäkka (zakrytý hrniec) tak 2 hodinky. masko sa trochu zmenší tak stačí na začiatku tesný hrniec🙂 po chvilke pridám zeleninku bud zmes mrazenu na sviečkovu alebo klasika korenová zelenina ale viac mrkvy aby bola farba.po uvareni zeleninky a maska masko vyberiem na tanierik a zeleninku so šťavou hodím do mixéra prilejem tam aj kyslu smotanu a polku lahačkovej smotany rozmixujem a krátko povarím do začatia bubliniek.masko si nakrájam na plátky a zabalím do alobalu omášku premiešam a knedlik robim ten z prášku (domáce knedličky) poprípade kupim v kauflande žemluvu knedlu.

ikke
16. sep 2011

hlavne ak to nebudes robit z pravej svieckovice ale z inej hovadziny, je vhodne maso na nejaky cas (aspon cez noc) nalozit do octovej marinady,ono tak pekne zjemnie...
maso sa da do misky, oblozi zeleninou a cibulou a zaleje marinadou: 500ml vody, 120ml octu,cierne a nove korenie, stipka tymianu,2 bobkove listy a sol - povarit, vychladnute naliat na maso,marinovat dokonca odporucaju 1-2 dni, ale ked si v nudzi, noc staci. ak sa marinuje dlhsie, je dobre ho obcas otocit.
😉

majulena
17. sep 2011

Ja pouzivam maso falosnu svieckovu a moj recept je::nakrajam maso na platky,osolim,poprazim ho na oleji,potom ho vyberem,posmazim cibulu,pridam nastruhane 2 mrkvy a 1 petrzlen a len trosku posmazim.Zaliat vodou a varim.Ked je maso makke,dam do misky sladku smotanu,vysypem k nej svieckovu (svieckova omacka ku knedliku vitana)0,3 dcl vody a 3 lyzice hladkej muky.Cez sitko prepasirovat,nechat zovriet,maso povyberat a omacku rozmixovat.Dat maso naspat a pridam lyzicku cukru a 1 lyzicu horcice.Tuto svieckovu milujeme!!!

frisbee
17. sep 2011

Ja ti poradím taký jednoduchší sposob,ak nevieš,ako presne dochutiť,kúp falošnú sviečkovú,alebo roštenku v celku,mrazenú zeleninovú zmes na sviečkovú a sterilizovanú zmes Halali,celý kus mäsa prešpikuj slaninkou,na noc nalož do zmesi,hoď k tomu bobkový list,jalovec a nové korenie a trochu oleja,ráno to šupni do trúby ,pridaj celú cibuľu a peč do mäkka.Asi v polovici pečenia pridaj tú mrazenú zmes,potom si z pekáča odober zeleninku a prepasíruj alebo rozmixuj ju,cibuľu vyhoď.Na záver zahusti trochou hladkej múky rozmiešanej v smotanke,pridávam trocha cukru a worcestru a je to super. 🙂

ivv
20. sep 2011

panenku, falosnu svieckovu alebo rostenec prespikovat slaninou, opiect z kazdej strany na masti alebo oleji. vo vypeku osmazit cibulku, pridat za lyzicu horcice, preprazit, pridat nastruhanu mrkvu, zeler, podliat vodou, pridat bobkovy list, cierne a nove korenie, polovicu osupaneho citrona a opecene maso. dusit do makka. maso vybrat, schladene nakrajat na platky. z omacky vybrat koreniny, ponornym mixerom rozmixovat, osolit a zahustit sladkou smotanou s hl. mukou. citron prida peknu vonu a trosicku kyslosti. dochutit lyzickou cukru 🙂

veve39
20. sep 2011

ja tak isto ako @ivv, zeleninu vsak nestruham ale krajam, okrem mrkvy a zeleru davam aj petrzlen, namiesto citronu lyzicu octu a dobre je aj podliat cerv.vinom, v zavere v pripade potreby dochutit citronom
okrem cierneho, noveho korenia a bobkoveho listu je tiez velmi dobre dat par zrniek borievok, cize jalovca - dostat kupit medzi koreninami.
Je to na pripravu trochu narocnejsie jedlo, ale ten vysledok stoji za to 🙂 , este mam z nedele v chladnicke 😉

fuska
20. sep 2011

Necitala som vsetky recepty, ale my davame aj 3-4 dl bieleho vina. ;)

nibiru
20. sep 2011

tak mi robime tak do 5l. hrnca tak ze maso (bravcove,hovädie ake mas )dam varit zo zeleninkou cca 1kg mrkvy,3-4 petržleny ,celer,cibula korenie podla chuti troska octu ....varime az zelenina sa krasne rozvary maso ked uz je mäkšie vyberieme dame piect do tuby je jedno ci v celku,na platky ako to vyhovuje tebe podlejeme olejom a troskou vyvaru ...zeleninu rozmixujeme vo vyvare ostane ti krasne husta omačka pridame sladku smotanu :o)podla mna je to to najjednoduchsie jedlo na svete:o)

natasha3
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pivonecka
1. aug 2013

baby, ja som celkom sikovna kucharka, ale pojem svieckova vo mne vzbudzoval ten najvacsi respekt, aky som kedy pred varenim poznala... no napriek tomu, ze som mala obavu, bola pre mna velkou vyzvou a tak som sa predsalen odhodlala a na jednu specialnu udalost sa do nej pustila... 😀 a viete co som zistila? ze je to jednoduche ako facka... vychytala som vela grifov a dnes je to pre mna malina, lebo je to naozaj jednoduche a pritom velmi chutne jedlo... moj manzel sa vzdy zalizuje a ja som spokojna, ked mu chuti 😵

masko na svieckovu vcelku prespijujem slaninkou a cele zviazem potravinarskou snurkou, jednak sa potom s nim dobre manipuluje a jednak drzi pekne v celku a dobre sa kraja.... naolejujem, nasolim a pokorenim cerstvo mletym korenim a necham aspon den-dva v chladnicke... potom si na malinkate kocecky spenim slaninku, vyberiem a odlozim bokom. Vypek zo slaninky trochu scedim, aby toho nebolo moc, pridam nadrobno pokrajanu cibulu, osmahnem, pridam v gaze zabalene korenie (nove, korenie 4 farieb, jalovec/borievky, bobkovy list - (teraz to predava uz aj jedna ceska firma v pyramidovych vrecuskach, ako sa balia caje) a na kocky pokrajanu cerstvu korenovu zeleninu a ked chyti farbu, pocukrujem ju, cim ju skaramelizujem a zelenina chyti krasnu vonu karamelu a aj peknu farbu. Potom zastreknem octom a pridam masko, ktore som si vcelku naprudko osmahla z kazdej strany, aby sa zatiahlo a udrzalo si stavnatost. Podlejem vyvarom a vsetko krasne dusim spolu. Ked je masko udusene, vytiahnem ho a zabalim do alobalu. Maso potrebuje este ulezat a naozaj zostane stavnate a aj teple. Trik s alobalom pouzivam aj pri steakoch, mam to od jednoho sefkuchara. Potom vyberiem gazu s korenim a zeleninku so stavou rozmixujem. Nepridavam ziadnu muku! podla chuti pridat este citron, ale pozor, nikdy nevarte svieckovu s tou bielou supou z citrona, inak Vam zhorkne cela omacka a nakoniec minimum smotany na zjemnenie. Na zaver pridam vyskvarenu slaninku (moze byt, alebo aj nemusi, ale nam to tak robievala mamina a vsetci to milujeme) - su to fakt minikusocky a potom uz len podavat s knedlikom, rezom citrona na ozdobu, kopcekom slahacky a brusnicovym dzemom... takto som robila svieckovu na prve oficialne stretnutie s mojimi svokrovcami a verte, ze sa zalizovali este tyzden 😝