Ako piecť muffiny, aby po upečení nesplasli?

evitka3
16. feb 2014

Ahojte, uz som zufala. Neviem najst ten spravny sposob ako upiect muffiny tak, aby mi po upeceni nesplasli, ale ostali krasne kopceky nafuknute? Ako ich peciete vy?
Receptov mam habadej, aj tam niektore pisu, na kolko stupnov piect, no ja mam stale ich pecenie len metodou pokus omyl...
Napriklad dnes som piekla pri 200 stupnoch v teolovzdusnej rure s ventilatorom a spodnym ohrevom. Kraaasne sa nafukli pocas pecenia, asi po 15 minutach zacali hnednut, tak som trosku teplotu znizila na 180 stupnov a po 20 minutach som ich uz vypla, lebo zacali privelmi tmavnut a nechcela som, aby zhoreli... tak som ich vybrala z rury a tie krasne kopceky splasli....☹☹
Inokedy som ich skusala piect pri 180 stupnoch len spodny a hornynohrev, vysledok po upeceni ten isty. Takisto som skusala piect pri 160 stupnoch , alebo pri 180 a len ventilator, no neviem, som z toho zufala, chcem urobit konecne krasne nafuknute vlacne muffinky, ako to vidim na obrazkoch inych mamiciek... prosim poradte, dakujem

dorotka2013
16. feb 2014

Noooo, to teda neviem, ja ich peciem pri 180 stupnoch po cely cas (15-20 min) a s ventilatorom a zostanu take ake ich vyberiem z rury.Podla mna je chyba v recepte...

indiga123
16. feb 2014

@evitka3 Aj mne sa to stalo☹

evitka3
autor
16. feb 2014

@dorotka2013

Ja fakt neviem, niekto hovori, ze je chyba skor v rure, recept dodrzim presne podla navodu, ved oni aj pekne sa nafuknu, mne to pride asi v rure, len neviem najst tu spravnu kombinaciu teploty a rury, ci len ohrev hore a dole alebo len ventilator alebo oboje, mam parnunruru, tam je 17 programov na vsakovake tyty pecenia no ale neviem ako....

aduskatt
16. feb 2014

ja peciem v klasickej bez ventilatora, vrch spodok na 180 stupnov cca 20 minut

kikuleenka
16. feb 2014

@evitka3 davas do vyhriatej rury?

zutera
16. feb 2014

Poznám super recept:200g hl.mouky T650, 100g krys.cukru, 2 kavove lžičky prášku do pečiva, půl vanil.cukru-to smichat v jedné misce. Do druhé 120g mléka a rozšlehat s jedním vajíčem.Přidáme k suché smesy a přilijeme 120g oleje. Plnim polovinu košíčku a pecu na 200 stupňů 15-20minut. Samozřejmě mužeš něčím plnit, já nejraději sekanou čokoládou.Nikdy mě ještě nesplaskli 🙂

masinka
16. feb 2014

@evitka3 Kolac zvykne splasnut ked je nedopeceny. Davas predtym poriadne predhriat ruru ? mne napriklad po cca 5 minutach zhasne svetielko akoze je zohriata, ale po chvili zase zasvieti ... a ked som tam dala teplomer, tak som zistila, ze tu teplotu co nastavim, tak naozaj dosiahne tak za 20 minut pri teplovzdusnej a dolny + horny ohrev trval este dlhsie..... takze ja teraz davam ruru predhriat na maximum aspon polhodinu dopredu a ked tam dam muffiny, tak si to znizim na cca 175 stupnov a peciem asi 30 minut (na "ventilatore").

evitka3
autor
16. feb 2014

Davam ruru tiez predhriat, no podla toho, ako som skusala, lebo niekedy pisu ze na 180, niektore na 200 no neviem, mam s digi displayom a tam mi este aj ukazuje priebeznu teplotu kym nedosiahne pozadovanu, potom pipne, tiez ju necham chvilku este hriat a az potom vlozim plech so silikonivou formou, mozno tie rury fakt hreju a pisu na 200 ale ich realna teplota je mozno fakt nizsia,
A k tym receptom, uz som skusala aj s bielym jogurtom, acidofilnym mliekom, ochutenym jogurtom, mliekom, i s celozrnou mukou, i hladkou, i polohrubou, i bez oleja dnes, i s maslom tekutym...s prichutami i bez.... ja neviem, fakt mi asi rura zle pecie ci co, je uplne nova, kupena v oktobri minuleho roka... alebo zeby silikonova forma? Ale potom by skor bol problem s ich tvarom, nie s nafuknutim a splasnutim.... ked ich dam na 180 horny a spodny ohrev, nafuknu sa, cca po 25 minutach uz sa zacinaju pripekat a ak neccem, aby zhoreli, vypnem ich, chvilku necham postat v zatvorenej rure a kukam dnu a uz so znizenim teploty zacinaju padat a sfuknu sa, nie uplne, niekedy som si tiez vsimla, ze vnutri boli take vodnatejsie, asi tym, co davam, ci olej, mlieko, alebo radsej polohrubu namiesto hladkej?

evitka3
autor
16. feb 2014

@masinka
A pri tomto peceni ti nesplasnu? Po upeceni ich hned vyberies z rury a nechas volne na vzduchu trochu vychladnut a ootom vyberas z kosickov?

masinka
16. feb 2014

@evitka3 nie, neplasnu 🙂

luciaalex
16. feb 2014

@zutera prosim ta kolko je to 120 g mlieka/oleja? Myslim aky objem cca?

zutera
16. feb 2014

@luciaalex já to tak mám napsané v tom recepte a na váze mě jdou přepnout i tekutiny na gramy , tak to vážím že postavím hrnicek na váhu, vynuluju a pak liju, no může to byt tak 1 a půl deci.

luciaalex
16. feb 2014

@zutera dakujem. Ja mam obyc vahu, ale ved raz si to odvazim, zistim kolko to je a bude. Urcite tvoj recept vyskusam. Tiez mi mafiny bud splasknu alebo su take "hutne", teda nie jemne nadychane, este nikdy som nemala take pekne vystupene, ako byvaju hotove (Bohvie kolko kypriacich prisad tam je....) DIK ESTE RAZ

zutera
16. feb 2014

@luciaalex doufám že se povedou 😉

salomuska
16. feb 2014

ja peciem tiez v teplovzdušnej, aj s ventilatorom, 20 minut na 175 stupnoch. samozrejme vyhriatej 🙂 ..treba asi prist na tu spravnu kombinaciu casu a teploty na tvojej trube, tiez som chvilu experimentovala, kym som prisla na "ideal" v tej mojej...peciem obvykle z celozrnnej muky, rastlinneho mlieka (niekedy s jogurtom) a zatial mi to sedi na vsetky recepty. po vybrati z truby necham muffiny este 1-2 minuty v plechovej forme a az potom vyberam.

girlie_konik
16. feb 2014

@evitka3 - a vyberies ich z rury hned, ako su?
Ja ruru po dopeceni vypnem, ale este ich chvilu necham v teple a az potom vyberam.. plech po vybrati prekryjem zase na chvilu cistou utierkou a nesplaskli mi nikdy. Takto to robim aj s inym kolacmi a vsetko ok, vyskusaj 🙂

lalus
16. feb 2014

@evitka3 nečítala som celé príspevky, ale častou chybou pri mufinoch, ktorá spôsobí, že nevybehnú do kopčekov je, že je cesto "prešľahané" 😝 cesto na muffiny sa má len miešať ručne, nie elektr. šľahačom 😉
http://zena.sme.sk/c/3302057/viete-ako-napiect-...

winona24
16. feb 2014

@evitka3 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=37517&use...

ja robím muffiny len podľa tohto receptu ....200°C na 20 min .... pokaždé ako z učebnice.... 😵 😉

saxana000
13. jan 2022

Robim z obycajneho hrncekoveho receptu univerzalny na babovlu na pernik aj na muffiny.muka mlieko vajicko olej cukor a kypriaci prasok na 180 stupnov do vyhriatej rury nastaveny vrxh a spodok za 20 minut su hotove nikdy nesplasli.bud mas riedke cesto alebo casto otvaras ruru.