Ahojte žienky,
prosím o radu niekoho skúseného 🙂 pečiem veľmi rada, ale s droždím nie som úplne kamoška 🙂 potrebovala by som poradiť od skúsených gazdiniek - ako nahradiť čerstvé droždie v recepte tým sušeným? Čerstvé žiaľ doma nemám, len dva sáčky sušeného.
Pridávam recept, kde je použité čerstvé droždie:
https://varecha.pravda.sk/recepty/martinske-roz... kde je uvedené:
“ kvások si urobímte tak, že do šialky dáme 2 a 1/2 dcl vlažného mlieka,, pridáme dve kocky cukru a 20g čerstvého droždia...”
Keď je kvások “hotový”, pridá sa k ostatným surovinám.
Moja otázka znie - sušené droždie pridám k múke a ostatným surovinám a taktiež pridám rovnaký pomer mlieka a 2lyž. cukru a nechám celé cesto pracovať, alebo sa nejako postup mení?🙈
Ďakujem krásne za radu 🙃
Na sušenom droždi je napisane na cca kolko muky, ja mam doma teraz s pomerom 1 sačok na 1/2 kg. V tomto pomere ho možeš nahradit. Postup je rovkaky, alebo ked som leniva všetko zmiešam spolu aj aj tak vykysne.
@nerya ďakujem, na obale je napísané:
“Sušené droždie dôkladne premiešame s múkou a spracujeme s ďalšími prísadami podľa receptu. Obsah 10g vystačí na cca 1kg múky.”
Takže mlieko, ktoré by som inak pridala k čerstvému droždiu asi nevynechám, všetko zmiešam 😀 snáď to dobre dopadne 😁
@stefi_k ďakujem, idem skúsiť 😊
@blondie333 hej hej, ak píšu, dávaš k suchym surovinám a vodu/ mlieko dolejes bez droždia
@blondie333 ja vždy vydelim 3. Napr 20g/3 = g suchého droždia
@squ1rrel ďakujem za rady 🙂 dám vedieť, ako sa podarilo 🙃
Podarilo sa, rožteky už rozvoniavajú po kuchyni 😁💫 ďakujem za rady žienky 🙂 pekný deň Vám prajem
Musíš pozrieť na krabičke, ja mám jedno, ktoré sa dáva do múky a jedno, ktoré treba najprv dať do teplej vody ako to klasické 😉
Pomer ostatných surovín sa nemení 😉