Ahojte, poradte prosim, ako na kysnuty tvarohovy zavin, aby mi nepraskol? Velmi rada peciem zaviny, mam vyborny recept na cesto, ale v poslednom case mi vzdy pri peceni praskne :( Tak velmi sa snazim! O to viac som sklamana, ked nazriem do rury a po chvili je cely prasknuty, vypluty, pol plnky vonku... Chuti famozne aj tak, ale mrzi ma ze mi popraska. Je na to nejaky trik, ci robim nieco zle? Dakujem ;) !
@paradoxy a nedavas privela plnky? mne starka vravela ze ak trochu praskne cesto, ze to neva, to je znak ze je dobry 🙂.... a mozem poprosit o receptik na cesto?? rada by som urobila orechovník alebo makovník a starku uz nemam, a akosi neviem najst taky recept ktory by sa mi pacil.... a aj ta plnka orechova...co tam davas vsetko?? ja moc na pecenie nie som, preto sa pytam :D
dakujeem...
ja do tvarohu pridávam trocha krupice, podla mojej svokry, ktorá robila neskutočne dobré záviny. Inak baby ak chcete super recept na závin s orechmi a makom, tak jedine bratislavské cesto.....a to som už teda závinov napiekla
napíšem.....
Zienky,moja budúca svokra dáva do zavinou makovych alebo kakaových praskovy cukor a vobec jej nepraskaju...preto že cukor sa topí a vrie to v nom pri pečeni tak to že vraj praská..neviem vyskúšajte ale od kedy jej kolegyna poradila tak stale tak pecie a nepraskaju jej kolaciky...s priateľom sme sa zhodli,že aj tak su najlepsie prasknuté,vytecene a rozbabrane 😀
Dakujem za rady. Ano, davam vela plnky, tak to mame radi 🙂 hlavne ked jej tolko vytecie 😀 Skusim tu struhanku, praskovy cukor a krupicu, budem experimentovat 😉
Cesto robievam toto: 600g polohrubej muky, 250-300ml mlieka, 1 vajce, 150ml olej, 30g drozdia (to davam od oka 🙂 ), 5 PL cukru, stipka soli, citronova kora (pouzivam susenu).
Plnky robim uplne od oka, nevazim to. najcastejsie robim kakaovu - rozmiesam v kakau cukor a skrob, zalejem to mliekom aby mi vznikla husta hmota, pridam trochu dzemu (aky mam otvoreny) a plnim. Tvarohovu robim tak, ze rozmiesam 2 vajcia s cukrom (tiez od oka), pridam tvaroh (pouzivam z lidlu ten v malych kyblikoch, ten je uzasnyy 🙂 ), pokvapkam citronovu stavou (da tomu smrnc), pridam hrozienka a plnim. Pravda, krystalovy davam, nie praskovy, ale vyskusam, co spravi zmena 😉
dakujem aj ja za rady lebo vzdy sa mi tiez popraska
Kysnuty tvarohovy som sice neskusala, ale ked napr. robim z listkoveho cesta, tak vzdy si do tej tvarohovej plnky dam kusok struhanky, nech nie je taka mokra a aj cesto predtym, ako nan rozotriem plnku, posypem trochou struhanky, vsiakne to tu vlhkost z tvarohu a zavin nepraska, tak myslim, ze rovnako by to mohlo fungovat aj pri kysnutom ceste, vacsinou tie zaviny zvyknu praskat prave kvoli vlhkej plnke.