Ako má vyzerať správny jedálniček 1,5 ročného dieťaťa?

suzane3
1. feb 2014

Milé maminky, chcela by som poradiť koľko mlieka by malo vypiť 1,5 ročné dieťa, keď mu dám ráno fľašu mlieka mala by som mu dať za tým ešte aj nejaký chlebík alebo čo? Ako viem že mu to stačí lebo on by jedol stále, ale snažím sa mu dávať jesť pravidelne každé 3 hod. a čo mám dať na večeru bude stačiť mlieko alebo mu mám dať normálne jedlo? Jedávali sme do teraz kašu ale mu ju už nechcem dávať lebo mi začal po nich strašne priberať a po krupici ho zapeká. Poraďte mi prosím nejaký jedálniček. Ďakujem.

luba28
2. feb 2014

@suzane3 nas maly ma rano cca 6:00-6:30 mlieko 180-220ml,cca o 8:30-9:00 chlebik,alebo jogurt,alebo jablko,podla toho co chce,potom cca 11:30-12:00 ma obed,ide spat,..cca 14:00-14:30 ma bud druhe jedlo ak ho na obed nechcel,alebo ovocie,chlebik,atd a vecer mame mlieko,alebo kakao 240ml,...krupicu,pudingy a kase 0 bodov,....ani do ust nezoberie,....ale jeme este v noci raz mlieko 210ml sem-tam,....a este pocas dna ma chrumky,alebo tycinku pribinacik,alebo stale nieco..piskoty atd,....

leporeloo
2. feb 2014

@suzane3 podľa mňa 1,5 ročné dieťa má jesť už oveľa iné veci ako len mlieko a mliečne kaše.
Okrem mlieka normálne 3hlavne jedlá a nejaké zdravé snacky...
Môžeš skúsiť ráno obilnu kašu, obed polievka druhé, večera chlebík atď
Hlavne všade zeleninku ovocie...
Veď prikrmy zavadzas od pol roka, tak mi príde zvláštne sa pýtať čo u takého veľkého dieťaťa,
Povedala by som že všetko a skôr znižovať dávky mlieka postupne...

amigad
2. feb 2014

my máme 16 mesiacov a viac ako 160 ml jedla mi naraz nezje a mlieka iba max 120 ml naraz a aj to len a len v noci 3 x ešte stále. Zle sa nám totiž uzatvára pažerák a inak grcká, ale my máme ráno a večer tie kašičky, čo ty nechceš. Na obed polievka, alebo mäsko s ryžou/zemiakmi, teraz poobede brokolica varená so zemiakmia kúsočkom mrkvi na spôsob zemiakovej kaše s troškou masla (nenormálne jej to chutí). Po spánku jogurt alebo výživa, pred pár mesiacmi to boli miláčik, monte alebo puding (teraz ich už odmieta všetky tri). Pred spánkom ešte banán asi polovička stredne veľkéího) No a už cez deň si pýta tyčinky, crecry, nesolené kukuričné chrumky,cereálne toliariky, trošku chlebíka len tak - samozrejme za deň len jeden - dva druhy a len trošilinku.A počas dňa cca 150 - 300ml vody.
My sa vždy veľmi opatrne presúvame na nové jedlo, lebo madam aj sama od seba len tak vygrcácelý obsah žalúdka,ak sa jej osbne niečo čo i len nepáči - o chutiešte ani veľmi nevie.

amigad
2. feb 2014

@suzane3 mne sa vôbec nezdá nemiestne pýtať sa na jedálniček 1,5 ročného dieťaťa. Každé dieťa je iné a postupuje inak s prijímaním novej potravy - o tom ja už viem svoje. Tiež sme trochu pribrali z tých kašičiek,no nedávno sme aj dosť schudli počas vysokých horúčiek a jemne priberáme zas. Už sa neviem dočkať normálneho počasia, kedy to pôjdeme pekne vybehať von, tak ma to netrápi.

motovidlo
2. feb 2014

@suzane3 Ahoj, my máme takýto jedálniček. Ráno o cca siedmej 240 ml mlieka. Potom okolo ôsmej keď ja raňajkujem, pár hryzov z môjho chleba 🙂 Okolo desiatej jogurt, o dvanástej obed. Po obede spánok. Okolo tretej štvrtej dostane ovocie, o šiestej chlieb s nejakou natierkou a so zeleninou. A o siedmej ešte mlieko, tým sa "dotlačí" a ide spať. V noci už maximálne dám vodu napiť, ale väčšinou spí v pohode.

ivanakir
2. feb 2014

Aj moj ma 1,5 roka. Ja mu rano mlieko nedavam, lebo mi potom nezje ranajky. Takze mlieko az po ranajkach- chlebik s niecim-dzem, sunka, zeleninka, syr,... Desiata jogurt alebo pribinak, ovocie,... Obed polievka a hlavne jedlo. Olovrant vyzivka, ovocie, piskotky,... Vecer vecera, bud varena alebo chlebik s niecim a pred spanim mlieko. Mliecka mi vypije max 200 ml rano aj vecer. V noci uz nepijeme...

motovidlo
2. feb 2014

@suzane3 A zabudla som, kaše nedávam, môj je skôr chlebový typ. Ale mlieko pije aj jogurty, ale tiež som nad tým uvažovala, do kedy má mať vlastne takto pravidelne mlieko...

ivet1371
2. feb 2014

1,5 ročne ma už jest všetko nie len na mlieku.mlieko už len na zapitie.ranajky,desiatu,obed,olovrant 🙂

magdalenkami
2. feb 2014

rano a vecer pred spanim mlieko 120-150ml a v priebehu dna ranajky,desiata,obed,olovrant,vecera-papa to co my,nevarim ani nepripravujem mu nic specialne,z kazdeho si da kolko mu chuti

kkristin
2. feb 2014

Rano ryzove vlocky alebo ine vlocky s ovocim pripadne chleba alebo nieco co jem ja olovrant ovocie obed polievka po spanku druhe jedlo olovrant ovocie a vecer to co vecerame my masko ryzu polievka proste normalne jedlo. Potom uz len cajik do postielky. Ak nezje veceru vynimocne mlieko kozie. Inak nie. Mlieko uz nepije vobec. Papa ovocie zeleninu maso polievky a normalne jedla / nedavam ziadne pudingy ani jogurty/

hameeda
2. feb 2014

jej baby tak to ja radšej nepíšem koľko toho moja mala 1,5 ročná zje, pretože je toho o dosť viac ako vaše detičky, tak neviem či moja je veľa alebo vaše málo, no má 10 kg, normálna váha, vôbec nie je tučná

luba28
2. feb 2014

@hameeda no moj ma 20 mesiacov a 13kg,....

martinkaadominik
2. feb 2014

16mesačná dcérka ráno zje suché pečivo (chlieb, rožtek, vianočka, makovník) a vypije plnotučné kravské mlieko. Na desiatu máva ovocie s piškótami a 2lyžicami bieleho jogurtu. Na obed polievku a druhé jedlo (fazuľku s vaječným žĺtkom, rybu na pomarančovej šťave s mrkvou a zemiakom, parenú tekvicu s mäskom, pór so zemiakom a mäskom, špenát so zemiakom a žĺtkom...) 2krát do týždňa máva na obed vaječný ´žltok so zeleninou, ostatné dni mäsko so zeleninou. Na olovrant jogurt alebo termix. Na večeru opäť polievku a ešte stále kašu. Pije z pohára. Váži 10 kg, chudšia postava. Pomedzi hlavné jedlá papá kukuričné chrumky, cereálie alebo sušienky. Z ovocia na desiatu jej chutí avokádo s banánom, maliny, jahody, broskyne, jablká, hrušky, slivky, marhule.

drobcek26l
2. feb 2014

@suzane3 My papáme približne takto, samozrejme podľa nálady a toho kedy ráno vstávame, ale väčšinou sa nám to takto darí:

7.30 - mliečko asi tak 210ml
8.45 - chlebík, maslo džem, alebo lúpačka, alebo nejaká nátierka, syr, rožtek, croisant, šunka (čo máme v chladničke)
12.00 - obed buď nejaká hustejšia polievočka, alebo klasika druhé jedlo
15.00 - mliečko zase 210ml
17.00 - jogurt, presnidávka, párečky, alebo chlebík, rožtek s niečím, prípadne niečo čo nespapal na obed.
19.30 - mliečko 210ml

A ide sa spinkať. V noci už nepapáme, ale cez deň samozrejme medzi jednotlivým papaním malý poťahuje chrumky, keksy, ovocie, sem tam hryzne aj zeleninku máme 1,5 roka a 12kg

hameeda
3. feb 2014

@luba28 : podľa mňa akurát, ja len sa čudujem keď tu to tak čítam moja mala zje raz toľko koľko tu detičky, už len také raňajky zje dva krajce chleba so syrom alebo šunkou, alebo pomazankou, alebo dva croasanty,alebo praženicu (2 vajíčka), alebo kuracie párky (2,5 párku), lenže u nás to je môžno aj tým že viac detí tak vidí ostatných koľko jedia tak aj ona si dá, ja na raňajky keď robím praženicu pre deti tak robím z 8 vajec a to po nej neostane ani pol lyžičky 😀

endi82
3. feb 2014

ahojte, naša ide od včera do 18-teho mesiaca takže pridám aj svoju skúsenosť. Keďže máme aj 4 a pol ročnú staršiu dcérku, varí sa u nás tak normálne. Takže malá zje aj praženicu, aj párok, aj šunku, jogurt, keď má chuť. Nedávno som skúsila vtáčie mlieko - staršej to vôbec nechutilo ale malá sa nevedela dojesť :D Ono môže byť hoci aj na večeru. Na obed klasická kuchyňa, akurát nepoužívam vegetu ani bujón, ale už si aj muž zvykol. Väčšinou jej na obed stačí polievka ale ako príklad včera sme mali plnené morčacie stehná ja ich plním kyslou kapustou - je to zdravé aj chutné a polievku z kostí. Večer deťom zvyknem robiť krupicu, chlieb vo vajci, nejakú pomazánku, napríklad z tuniaka. Včera som im na večeru robila palacinky so strúhaným jablkom

endi82
3. feb 2014

veľmi má rada acidko jahodové. Ešte som zabudla povedať, že ešte ju dojčím, vždy podľa potreby. Ale vo všeobecnosti toho nezje veľa, okrem polievok - tie má rada. Zje aj vločkovú, aj ovocnú, teda ja tie "menej" chutné :D

drapka
8. feb 2014

tak aj ja sem prispejem 🙂 moja malá má 17 mesiacov, od roka mi prestala piť mlieko takže papáme zhruba toto: na raňajky o 8.00 jej zvyknem dávať rohlík, chlebík s maslom, syrečkom, džemom, vianočku bábovku, jogurt s ovocím a ovsenými vločkami..... na desiatu si dá výživku alebo čerstvé ovocie, jablko banán hrušku,s piškótou čo mám po ruke...na obed o tej 12 papá hlavné jedlo, či už hustejšiu polievku alebo druhé, potom ide spať, na olovrant okolo 15.30 si dá jogurt a okolo 19tej papá kašu. medzi tým chrumku, piškotu, brumíka, a pod. Papať jej velmi chutí a teraz má obdobie, že každému berie z taniera :D máme okolo 10kg.

zuzulina11
8. feb 2014

@suzane3 pridam zopar nasich tipov
ranajky : rozne kase s ovocim (spaldova,psenicna,ryzova,pohankova....) / pecivo s maslom, sunkou, pomazankou plus cerstva zeleninka / pecivo s medom, dzemom

desiata: ovocie (u nas najcastejsie jablka, hrusky, banan, mandarinka,hrozno - podla sezony)

obed : polievka, druhe (rozne bezmasite jedla napr. brokolica so zemiakmi, s cestovinou, cukina so zemiakmi, jednoducho akakolvek zeleninka so zemiakmi ci cestovina na rozne sposoby, 2x do tyzdna masko )

olovrant : opat ovocie, 1X do tyzdna biely jogurt (Zvolensky)

vecera: podla toho co bolo na ranajky alebo obed, ak nebola na ranajky kasa tak ju dam vecer, pripadne polievku z obeda pripadne inu polievku co bude na druhy den na obed atd.

pitny rezim : my sme sa kojili do 2 rokov, takze obidve deti mi mlieko nepili, po odstaveni dostavali a stale dostavaju na ranajky lyzicku makoveho olej na vapnik, cize mlieko nepiju vobec (zbytocne zahlienuje, potom zvyknu mat deti stale sopliky)....inak pocas dna teda pijeme bylinkove caje a cistu vodu

moje deti maju 2,5 roka a 7 rokov a takyto jedalnicek...myslim ze kludne by takto mohlo papat aj 1,5 rocne dietatko 😉 skus mu ubrat to mliecko, podla mojho nazoru je to vela 3x denne......skor by som mu ho nahradila ovocim, cajikom, kasou

este k tym kasiam, fakt su dobre, ja kupujem z Kauflandu v oddeleni kde je muka a tieto veci, maju tam rozne kase stoja okolo 0,89 eur a zarabaju sa s vodou, potom do nich pridas ovocie...mozes vyrobit vela kombinacii a pritom ta to nevyjde draho, kupis 4 kase za necele 3 eura a vydrzia ti aj viac ako mesiac, su zdravsie a lacnejsie ako tie smejdy od Nestle ci Hami 🙂

zuzulina11
8. feb 2014

@suzane3 teraz sa mi vedla na obrazovke objavila ina tema od teba ohladom toho ze mas maleho stale choreho , sopliky kasel....tak to je presne tym mlieckom, on tym ze pije 3x denne mlieko tak je strasne zahlieneny, preto ma stale sopliky...ja by som mu to mlieko uplne vysadila, samozrjeme nie naraz lebo je zrejme zvyknuty ale postupne by som rusila tie davky, jeden tyzden obednu, druhy tyzden rannu a tu vecernu ako poslednu....treba upravit stravu a vsetko bude dobre....ako som ti pisala predtym, nase decka nepiju mlieko, jogurt maju tak raz do tyzdna a sopliky maju tak 2X do roka...aby si mu dodala vapnik tak na to je super ten makovy olej, ten ma 12x viac vapnika ako mlieko, plus vitamin D je super na imunitu a C-ko ...ale hlavne, vsetko je to o strave 😉 drzim palce nech ste co najmenej chori 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brita
22. mar 2014

Babenky, prosim vas, ake vlocky na rano (tie do mlieka - corn flakes)davate 1,5 rocnym detickam? Konkretne poradte typ, ci tie take gulicky cokoladkove alebo klasicka ovsene s ovocim, prosim.Dakujem krasne.

midka
22. mar 2014

kojite este niektora?

martinkaadominik
22. mar 2014

@brita Ahoj, my sme používali klasické ovsené vločky, najskôr drvené, neskôr celé. Keď sme nedostali drvené, pomleli sme doma celé. Vločky som najskôr na 10 minút namocila do jablkovo-hroznovej šťavy (Hipp), potom som pridala nastrúhané jablko. Do jednej porcie som dala 2 polievkové lyžice vločiek.

mamainprogress
22. mar 2014

@midka moj ma 21m a kojim. Ale vela mlieka uz nevypije, urcite len do 100ml na jedno kejenie. Ine mlieko nedavam.

Rano po zobudeni ranajky- chlieb s maslom alebo natierkou a zelenina, najradsej na uhorky a bielu redkvicku, rajciny a papriku. Niekedy jogurt s ovsenymi vlockami alebo ovsena kasa s ovocim.
Desiata- ovocie alebo chrumky ak sme vonku, niekedy uz na desiatu vypyta polievku
Obed- polievka, potom MM a spanok
Po zobudeni druhe jedlo
Olovrant-ovocie alebo jogurt.
Vecera- stale ryba(obmienam losos,trescia pecen, sardinky, makrely), zelenina a chlieb
Pred zaspatim MM(tak sa uspava)

Ked ho odstavim neviem ako budem riesit mlieko lebo kravske krabickove nepijeme a ked som skusala dat mu cerstve bio tak nechutilo mu. Asi nebude mat ziadne. Alebo este skusim kozie.

petite13
21. júl 2020

@drapka Uplne presne ako moj syn, ani ten od roka mlieko ani zasvet, sem tam raz do tyzdna si odpije od tatina, ale len na kostovku.