Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉
Takže ja druhá pridávam ten receptík na Falošné fašírky 🙂 :
1 balíček suchárov, 1 vajce, 1 veľká paštéka Májka, 3 PL strúhanky, trochu mlieka, 1 PL sekanej petržlenovej vňate, olej.
postup - sucháre namočiť v mlieku, zvyšné vyžmýkať, pridať vajce, paštéku a vňať. Zmiesiť dohromady a urobiť klasicky fašírky, ktoré obalíme len v strúhanke. Potom ich dáme piecť do rúry na plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme do ružova na 180 stupňoch. Ja som ich podávala čerstvé k zemiakovému prívarku a teda bolu super aj manžel ich chválil. Na druhý deň to už nebolo ono, ale zas táto dávka sa dá spotrebovať naraz 😀 dobrú chuť!
zvyčajne keď robím kapustu, knedľu, mäso, zostáva mi dusená sladká kapusta...spotrebujem ju buď tak, že urobím kapustové fliačky - uvarím cestovinové štvorčeky, zmiešam s kapustou a na cibuľke opraženou slaninkou...druhý spôsob ako spotrebujem zostávajúcu kapustu sú prekladané zemiaky - očistené zemiaky nakrájam na kolieska, ochutím soľou, vegetou, rascou, mletým čiernym korením a robím vrstvy, na spodok vymasteného pekáča vrstva zemiakov, potom vrstva kapusty, na ňu na kolieska nakrájaná diétna klobáska (kabanos, jemná saláma,.....čo kto rád,alebo čo má práve v chladničke), opäť vrtsva zemiakov, zaliať vajíčkami rozmiešanými v smotane, prípadne ešte pred dopečením posypať syrom a upiecť...... 🙂
ešte ma napadlo, že keď varíte šunku alebo údeniny na veľkú noc, tak z tej vody vždy uvarím aj šošovicovú polievku.. ale to asi všetky tak robíte 🙂
ešte ma napadol jeden tip 😉..nebaví ma stále sušiť rožky a robiť z nich strúhanku 😝..takže keď mám staršie rožky, nakrájam ich na kolieska, pokvapkám olivovým olejom, na vrch každého rožku položím koliesko rajčiny a na to ešte kúsok syra (akýkoľvek syr, neúdený, údený, niva......), rúru vyhrejem na cca 180 st. a rožky pri tejto teplote zapekám cca 10-12 min...veľmi rýchla večera alebo pohostenie pre návštevu... 🙂
Prave vcera som robila poriadok v chladnicke 😉
Mala som velku dozu uvarenej ryze, pomaly vadnuce 4 mrkvy. V mraziaku sacok hrasku. Kukuricu a cibulu mam vzdy, aj syr a vajicka som mala. Takze: ryzovo-zeleninovy nakyp.
Oprazila som cibulu, pridala mrkvu na kolieska, hrasok, podliala troskou vody, pridala vegetu, povarila 5 minut. Potom som tam hodila ten hrasok a zase povarila chvilku. Kukuricu z dozy som dala uz do uvareneho.
Ryzu som vysypala do formy, pridala zeleninovu zmes a nastruhany syr (mala som emental).
Vyslahala som 3 extra velke vajicka so solou, korenim a trochou suseneho cesnaku, zaliala, posypala este viac syrom a dala do rury.
Hotovo, mali sme veceru aj dnes mame este obed :-P
Zvysky sunky a udeneho masa a pod., co zostanu po Velkej noci: fliacky so sunkou. Uvarit fliacky. Kusky sunky/masa oprazit spolu s cibulkou. Vymiesat kyslu smotanu s vajickami, ochutit, ale soli treba iba minimalne. Vsetko spolu zmiesat, pridat nastruhany syr, posypat syrom, dat zapiect. Da sa to super zamrazit, uz naporcovane, a mame hotove jedlo do roboty, staci hodit do mikrovlnky. To iste funguje aj so zemiakmi namiesto fliackov.
Stare zemle: klasika zemlovka s jablkami. Pricom sa tam da tiez nahadzat hocijake ovocie. Ak su tie zemle uplne suche, treba ich dlhsie namocit do mlieka a pouzit viac mlieka.
Na kadejake zvysky zeleniny a cestovin: studeny cestovinovy salat. Tam sa pominaju vsetky tie nacate balenia cestovin, z ktorych nevyjde uz jedna cela porcia, ale takto do salatu sa da. Vsetky uvarit, nechat vychladnut. Pridat zeleninu (paradajky, papriky, kukuricu, hrasok,...), sunky, syry, co chladnicka da. Pripadne tuniaka alebo aj cisto vegetariansky bez masa. Daju sa pridat aj na tvrdo uvarene vajicka. Zaliat bud majonezovo-jogurtovym dresingom alebo dietnejsie iba s trosickou octu alebo citronovej stavy a oleja, pridat bylinky podla chuti. K tomu chlieb alebo pecivo.
zo starsich rozkov robievam sulance - necham ich rozmocit vo vode, potom pridam muku, aby vzniklo cesto, ktore sa da tvarovat. Do horucej vody ako klasika sulance a podavat s maslom, cukrom a makom, orechami, struhankou....co kto chce ;)
@adelajda2012 tie šúľance sa potom varia vo vode? Ide do toho cesta ešte niečo, napríklad vajíčko? A múka hladká? priveľa otázok, ale mám doma staré rožky a zajtra by som mohla tie šúľance skúsiť 😀 díky za rady
baby, keď sme pri cestovinách, ja keď už fakt nič nestíham, tak nasypem surové cestoviny do zapekacej misy, narežem zeleninku čo nájdem, keď nenájdem nič tak cibulku +cesnak, zvyšky salamky, šunky , klobasky (čo chladnička dá), pridám rozmiešaný tavený syr , bylinky, pridám trocha oleja, vodu (po vrch cestovin) a šup do mirkovlnky na 30 min... výhoda je tá, že popri tom môžete robiť iné, napr. žehliť alebo si len tak pozrieť správy v telke 😀
vodu z uvarenych zamiakov zlejem do ineho hrnca a uvarim vajcovu polievku
starsi chlieb - chlebova polievka
starsi chlieb - chlebove placky
@adelajda2012 aj osolíš to cesto?
@martinkatinka myslím že vajíčko tam nejde a varíš to vo vode , len neviem či dať soľ do vody, alebo do cesta...
uvarena ryza na zvys sa da oprazit na panvici s vajickami a je z toho vajickova ryza (cinania take robia u nas v cinskej restike 🙂), z kostricky co zostane po pecenom kurati sa da spravit kuraci vyvar, stary chlieb ide do strateneho kurata u nas, zo zvyskov zemiakov sa da rychlo skuchtit granadir...
@martinkatinka @zabka88 nejde tam nic ine, ani sol nedavam. Netreba, v rozkoch je vsetko. Rozky by mali byt poriadne rozmocene. Najlepsie zaliat horucou vodou. Da sa aj mliekom, ale naco, ked aj s vodou je to dobre 🙂 Rozky potom vyzmykat a pridat muku. Davam hladku, ale ked som nemala, tak som dala polohrubu a v pohode. Sulance hadzem do horucej vody (ani tu nesolim), kym nevyplavaju. My mame najradsej s makom.
@adelajda2012 mám zomleté vlašské orechy čo som "ušetrila" pri vianočnom pečení, mňamky už viem čo s nimi 😀 ďakujééém...
@zabka88
@adelajda2012
my si dáme s orechmi a malému dám na to granko 😉
Díky
@adelajda2012 tento recept ma velmi uputal, milujem mak a sulance som v zivote nerobila, ale toto teda urcite skusim. Z kolkych rozkov to mam asi tak robit?
ako písala adelajda2012, tak z toho rožkového cesta sa dajú robiť aj pirohy a pizza 🙂
@jananinka odhadujem ze tak tri rozky stacia...ja tam davam aj zbytok vianocky, lupacky...co mi ostane, tak neviem uplne presne. Ak urobim viac cesta, tak kludne aj zamrazim.
@martinkatinka @zabka A este som zabudla napisat, ze sa z toho daju robit aj klasicke ovocne gulky, alebo pirohy. A niekedy do toho cesta pridam len trochu tvarohu s cukrom a urobim take male gulicky. Tie jedavame so skoricou.
@leninka75 tak toto je skvelá info pre mňa, lebo ja sa s kysnutým cestom moc nekamarátim, keď čítam že treba droždie tak už ma oblieva pot.. mam severne orientovanu chladnu kuchynu, takže u mna aby čosi vykyslo... toto je super, to musím skúsiť 🙂 ďakujem za inšpiracie,inak aj téma je uplne super 😀
@leninka75 no tak na pirohy som si uz spomenula, ale pizza ma veru este nenapadla...super, vyskusam!
@evuska32 starý tvrdý chlieb používam na zahusťovanie paradajkovej polievky, dám namočiť na hodinku-dve, potom pridám pretlak a varím , nakoniec rozmixujem a dochutím..