Chcela by som nejaký recept, v ktorom viem paradajky využiť ako polotovar a to tak, aby vydržali až do jari, prípadne dlhšie. Ešte len začínam, takže netuším čo koľko vydrží.
minule som naša u mamky lečo z r. 2007,bolo dobré,neskazené,len staré,rozmäknuté.......z paradajok môžeš robiť pretlak,kečup,nátierku na hrianky,zmes na polievku /menšie paradajky naložíš do fliaš celé,zaleješ mierne slanou prevarenou vodou,zasterilizuješ/ niekto aj suší.....
Keď sterilizuješ tak dlho. Normálne do roka je najlepšie zjesť. Mozes urobiť ako len chceš aj uvariť podobne ako džem a už len naliať a zatvoriť to už nemusíš sterilizovať. Ale ak surové tak áno. Mozes si urobiť na špagety alebo neviem čo máš rada a aký máš plán ale hlavné je, keď už bude varené netreba už ďalej vo fľaši ak nie tak musíš dať sterilizovať. Vydrží to kľudne aj roky. Či je dobre zasterilizovane, prídeš hneď za pár dní bude pleseň. To len keď ti viečko zle chytí. Ináč dávaj len zdravé kusy kde nebola pleseň alebo tak. To by bola ďalšia vec že sa môže pokaziť. No a vždy skúsim keď otvorím že či neni kyslé alebo tak pred spotrebou. Ináč v pohode dva roky tretí môže byť stále dobré ale chuť už bude taká. Ako staré . A opačne nemusí.. Tak toľko. Dúfam že som pomohla.