Ako čo najlepšie upáliť cukor na karamel?

17. dec 2023

Baby idem do grilaziek pozajtra, doteraz som ten karamel robila úplne klasický, ze len cukor, miešať miešať, upalit, potom postupne maslo primiesat, potom orechy a salko.. Ale pri miešani toho cukru sa mi to rozpustalo na karamel nerovnomerne, darmo som furt miesala ale boli tam hrudky a tak.. A tie kým sa roztopili tak už roztopena cast začínala horieť a tmavnut. Minule som niekde na nete videla nejaký zlepšovak na toto, myslím ze pridali ku cukru trochu vody, a tak z neho robili karamel. Viete mi poradiť, kto s týmto mate skúsenosť? Ci to ozaj funguje, a koľko vody treba dat? Dakujem

slavomira236
17. dec 2023

Ja som skusala raz aj panvicu som znicila letela do kosa tiez som chcela grilazky. Od vtedy som radsej neskusala..aby som neznicila dalsiu panvicu😆

araavdva
17. dec 2023

tak ono cukor na karamel by sa miešať nemal iba trošku panvicu pobuchať alebo tak ponatriasať.
A ano ja robím vačšinou s vodou. dám cukor a zalejem vodou iba tak aby bol cukor zakrytý a na pomalom plameni zohrievam až kým nemám požadovanú farbu karamelu

reanda
17. dec 2023

ked to robis na miernom ohni, tak ti to nemoze zacat horiet

h2
17. dec 2023

Nemiešať! Karamel sa nemieša, maximálne môžeš pokrúžiť hrncom, alebo panvicou. Ja robievam v nerezovom hrnci s hrubým dnom, nie na panvici.

majlo1234
17. dec 2023

Hrniec s hrubsim dnom, suchy, das cukor a sledujes, nemiesas.

autor
17. dec 2023

Nemiesat? Fuha no toto sa bojím takto.. Aj moja mama vždy miesala ten cukor, a áno mala hrudky tvrdé a nadavala na to potom... Určite ten cukor môžem nechat len tak? Na miernom ohni a v hrnci s dvojitým dnom?

h2
17. dec 2023

Tvoja mama mala hrudky, lebo to tiež miešala. Karamel treba stále sledovať, lebo on sa spáli raz dva. Keď vidíš, že na jednej strane sa ti už rozteká, kým na druhej nie, tak pootáčaj, alebo poposúvaj hrniec na platni, alebo tým trochu pokrúž, aby sa ti na tú stranu presypalo viac cukru. A keď už bude roztopený, tak naozaj dávaj pozor, lebo hrniec je veľmi rozpálený a karamel na ňom hnedne ďalej ešte chvíľku po tom, ako ho odstavíš. Tak radšej skôr, ako neskôr.

pralinka25
17. dec 2023

tiez som sa na tom miesani raz pekne obabrala. a potom je dobre ked robis grilazky pridavat vsetky dalsie suroviny co najteplejsie

aliaray1
17. dec 2023

@h2 ahoj a pls kedy treba pridat vodu?

h2
17. dec 2023

@aliaray1 Ja vodu nedávam vôbec. Dávam maslo a smotanu.

deti95060810
17. dec 2023

teraz som zistila že karamel robím nesprávne...🙂
a hrudiská mám poriadne

alickapusinka
18. dec 2023

karamel som nikdy nemiešala. Cukor na panvici na najmenšom plameni som nechala svojvoľne rozpustiť a nemala som nikdy žiadne hrudky ani žiadnu spáleninu.

aliaray1
18. dec 2023

@h2 dakujem