Ake štedrovečerné menu robíte?

cucuriedka
20. okt 2011

Ahojte,
s manzelom sa nevieme dohodnut co budeme varit na stedry vecer. Kazdy by rad to zo svojho domova... a tak sme sa zhodli, ze si vytvorime teda nieco uplne unikatne, nam vlastne.

Noze hodte sem tipy co vsetko chystate vy, nejaka inspiracia ktorej by some sa mohli chytit 🙂

Dakujem

titkovamiriam
20. okt 2011

Kedze nas je pri stole vela tak:rybaciu polievku-tu je len mama a moj priatel,šošovicovu pre ostatných,robíme klasika majonezovy salat,moji rodicia by Vianoce nemali bez kapra tak podkovicky vyprazane a zopar pecených,a ja som si zvykla posledne roky robievat lososa 😉 hlavne koly detom

dalsie sviatky podla toho kedy pride sestra vtedy robime pecenu kacicu a kapustove halusky a treti den niaku morcacinu,mandlovu,plnku,vela zeleninky 😉
a potom cez vsedne dni dojedame,lebo su to jedla co sa nepokazia 😉

Kapustnicu robievame až silvestra 😉

mam zopar foto v albume zima 2010

veverka149
20. okt 2011

My s mužom každy rok všetko navarime den pred vianocami aby sme štedry den mali pokoj a pohodu . uvarime dobry kuraci vyvar s rezancami , zemiakovy šalat , kuracie , bravčove rezne , varenu klobasu , udene masko , takto sme si to zauživali ako byvame spolu a sme spokojny ,a to iste si urobime aj na silvestra 🙂 🙂

papkoska
20. okt 2011

ahojte. Doteraz sme mavali vždy klasiku - oblátky s medom, kapustnica s klobáskou, ryba a zemiakový šalát. Tento rok bude iný. Manžel nemôže majonézu, ja teraz kojím malú dcérku (na Vianoce bude mať 3mesiace) takže sa zmení asi všetko.
Čo by ste poradili, akú polievku? (aby ju mohla jesť aj 2ročna dcérka a aby chutila aj chlapovi 😉 )

annie13
20. okt 2011

oblatka s medom, opekance s makom, kapustnica, zemiakovy salat, ryba, rezne, fasirka,

bubelko
20. okt 2011

minuly rok sme prvy krat vyskusali "fondue chinoise" http://www.saison.ch/de/magazin/schweizer-klass...
malo to obrovsku vyhodu, jedine co som musela uvarit bol hovadzi vyvar. ostatne som objednala o masiara a zvysok dokupila v potravinach. tento rok bude na 90% zas 😉 minuly rok este deti mali jedlo extra (rybie prsty so zemiakmi), ale tento rok zapojime aj ich 🙂

roky pred tym som sa snazila o klasiku, ale nejako to nikdy nebolo to "prave orechove". kapra som nezohnala, rybie prsty alebo losos ci ina ryba, to nie je ono. mak a oblatky som tiez nie a ked sa mi nepodarilo ist pred tym na svk, tak som nemala co na opekance a med na chleba miesto oblatky - to tiez nie je vianocne. 😀

25.12. ale robim tradicne kacicu. minuly rok som piekla 3. masiar ma zo mna radost, lebo som asi jedina, kto ju objednava (aj na velku noc aj na vianoce). k tomu robim domacu knedlu a cervenu kapustu.
no a ryba, zemiakovy salat a kapustnica (ta je uz od 23.hotova) budu 26.12.

claudica
20. okt 2011

U nás klasika a už to tak aj ostane asi... Najprv oblátka s medom, potom sa rozkrojí jablko na štyri časti, rozdelíme si, potom máme polievku šošovicovú a "halászlé" /rybaciu/, kto na čo má chuť. Ďalej zemiakový šalát, vyprážaný kapor, ja si robím kapra na podkovičky a obalím si ho len v múke, ktorú zmiešam s mletou červenou paprikou. Moja babka tak zvykla. Deckám ak nechcú kapra, tak filé. No a samozrejme prípitok, to mávame koňak alebo niečo hocičo, nepodstatné 😀
Na prvý sviatok vianočný sme každým rokom pozvaní na obed k našim, no a tam sa teda stoly prehýbajú...ale to už som v takom stave, že už moc nevládzem. Potom keď s odstupom času kukáme fotky, tak mi je ľúto, že som nejedla aj to, aj hento... Robieva kačku, rezne, šalát, ryžu... tortu, zákusky.... Je to krásne posedenie, sme tam celá rodina...
A na druhý sviatok sme doma a už potom varím podľa nálady a chuti, tu už nemám nejaké tradičné jedlá...
Takže u nás je to takto 😉
Najkrajšie na tom všetkom je, že sme všetci spolu a každým rokom si želám, aby to tak ostalo naveky...

sharmana
20. okt 2011

U rodičov sme zvykli takto: prípitok s vaječným likérom, potom oplátka s medom a hlavné menu: 1. rybacia polievka (starý rodinný recept našej babky) 2. hríbová omáčka 3. vysmážaný kapor s majonézovým šalátom a ako dezert 4. ovocná torta (našej maminy)

Ja tento rok vynechám rybaciu polievku a ku kaprovi pripravím aj pangasa, lebo mm nemá rád kapra 🙂

tosomja
20. okt 2011

Nemám rada vôbec "vianočné menu", pre manžela samozrejme spravím, ale aj tak bude v práci...Ja budem s mamou, ktorá mi uvarí slepačiu polievku, zemiakovú kašu a rezeň, oni budú večerať klasiku, kapustnicu, šalát, filé.

nella1
20. okt 2011

oplatka s medom niekto aj s cesnakom podla chuti, kapustnica s hribami a v nej vyvarena udena ryba, zemiakovy salat s kaprom, file, samozrejme domace kolace a pernikove kolaciky nesmu chybat na Vianoce.... to jedlo mozte uvarit kedykolvek cez rok ale nikdy tak vynimocne chutne nechuti ako na Vianoce.... 🙂 hura nech uz su

kvojtanikova
21. okt 2011

u nas sa odjakziva jedava oplatka s medom, za tym kapustnica s masom a hubami, potom zemiakovy salat a vyprazana ryba. U manzela nebola oplatka, ale opekance s makom (tzv. bobaľky), takze sme ich pridali k nasmu menu medzi oplatku a polievku a mame teda 4 chody. Synovi sice nic z toho nechuti, okrem bobalkov, takze v podstate zje iba suchy chleba, co jeme my k polievke a bobalky. Nechcem mu ale pripravovat ine jedla, nech si nezvyka ze na Vianoce moze byt hocico. Proste sa je vianocne menu, a ked sa mu nepaci, nech si z toho vyberie len to co chce. Ine nic nepripravujeme, samozrejme su na stole kolaciky a oplatky a ovocie, takze kto chce si este da nieco z toho. A aby som nezabudla, pred oplatkou sa pomodlime. (aj ked stary je ateista, on sa sice nemodli ale aspon tam chvilu ticho stoji)

womankc
21. okt 2011

Ahoj, u nás sme skombinovali, od nás aj z mužovej rodiny, na obed robím rybaciu polievku - ryba, pór, paprika čerstvá , mrkva- môže byť aj koreňová zelenina a mrvenička, len posolím a pridám štipku pomletého muškátového oriešku- niekedy dám aj smotanu , ale nemusí byť. Zeleninku mierne podusím na masle a potom pridám rybu a vodu. Buď použijem odrezky z ryby, alebo filety. Je to veľmi chutná a jemná polievka a naše deti ju milujú. potom sa dávajú varené zemiaky celé a k tomu zavináč. Môj najdrahší sa ale pôsti, vraj za dobrú ženu 😀 . Na večeru je klasika - kapustnica sa robí len s cesnakom, hríbami a mrvenicou, druhé je kapor aj losos obalený /tento rok si urobím len na masle a bylinkách/ a cibuľkovo-zemiakový šalát - ten sme zaviedli, lebo som nemohla majonézu a už to ostalo tak, tento rok koketujem so zemiakovou kašou a petržlenovým pyré, ktoré raz robil Žídek, to ma tak zaujalo, a ešte robím miešaný ľadový šalát so zeleninkou s vínnym octom, ako dezert dorážka s vianočným pečivom, to si každý člen povie, aký druh si želá a to upečiem / to bolo v snahe nepiecť 14 druhov, ale aj tak toho je vždy viac , každý rok si poviem, že to nebudem robiť a aj tak vypekám jak divá. / Na druhý deň , zväčša dojedáme, na štefana chodíme papať k svokre , tá robí husacinu ,kačacinu a kapustu s knedlou, majonézový šalát a nejaké tie neprekonateľné rezy - naposledy dobošové, no a na silvestra sme si zaviedli boršč, rybu, alebo morčacie, na nový rok robím obľúbený mužov
roztbíf alebo steak s bohatou prílohou, hlavne to musí mať nazdobené kadečím a na tri krále robím zajaca - vždy inak podľa aktuálnej inšpirácie, či chuti. Joj a teraz som si sama sebe urobila chute.

stanca22
21. okt 2011

Po poradí: Oplátka s medom, makové slíže, fazuľovú polievku, kapustnica, kapor so šalátom 😉

nelicefo
21. okt 2011

@cucoriedka No my si chceme spravit americke vianoce (kedze sme ich mali tento rok oslavit tam,ale zial z pracovnych dovodov nemozeme)

Menu asi: oplatky s medom,kapor a salat,nejaky dezertik,medovnicky a ak sa mi podari miesto kapra a salatu pecenu morku. 🙂

radlinka
21. okt 2011

u nas tradicne slovenske, vsetko ako na stedrovecernom stole musi byt a nesmie chybat. Co kraj to iny mrav 😉

elise
22. okt 2011

tradícia je to čo si sami vytvoríme🙂 my mávame polievku každý rok inu tento rok bude hribová, druhe robíme zemiačky opečené a pečene kare v celku, na najslabšie sa pečie masko tak 4 hodinky masko sa potrie iba solou a trošku jemne ocesnakuje pridaju sa bylinky a peče sa najskôr prikryte alobalom a potom same je po rozkrojení šťavnate a mňamkové🙂 vyprážane nerobime. potom máme klasika koláčiky a oblátky čo kto chce. nerobime všetko vo velkom množstve ale tak akurát že sa to zje, lebo ked chodime po návštevách všade maju to iste v enormnom množstve a to kapustnicu šalát a rybu takže trochu ochutnáme ale našťastie to nejeme celé vianoce.

tibinka22
22. okt 2011

No naše je- Prípitok CINZANO, Oplátka s medom, hríbová polievka, pre malú urobím hrachovú ,Vyprážané rybie filé, resp. tento rok budem asi lososa robiť( kapra nemáme radi) zemiakový šalát.
No a na stole nesmie chýbať ovocie a domáce koláče a nejaké zákusky samozrejme a po večeri papáme. 😵

janulabj
22. okt 2011

oplátka s medom, bobalky(opekance s makom), kapustník(slany kolač s popraženou kapustou), šošovicová polievka no teraz už skor juška ,kapustnica s klobaskou a hubami, a nakoniec zemiakovy šalat a nejaká ryba , ked štedrovečerná tak poriadne 🙂

hajanka
23. okt 2011

My mavame pripitok, oplatka s medom a cesnakom, kapustnica, ryba so zemiakovym salatom, makove bobalky. U svokry mavaju este aj pirohy a sosovicovu polievku.

mojkamirka
23. okt 2011

My pred večerou si umývame ruky vo vode s mincami aby sme boli bohatí celý rok, potom prípitok hocičo, med oplatka cesnak, makové bobaľky ( opekance), kapustnica s domácim koláčom, fazuľová polievka, losos a zemiakový šalát alebo cibulový, a potom nejaké medovníky, banánový kolač, keksy a tak.

sisaka
23. okt 2011

unikatne menu? tak to asi neporadim, lebo toto je jediny sviatok v roku, ked nemyslime na unikatnost a drzime sa tradicii ( inak varievame slovenske jedla len sem tam cez tyzden,cez vikend skor medzinarodna kuchyna od ciny, cez indiu az po mexiko 🙂 ) - takze u nas tradicne oplatky (bud nam pridu postou od mojich rodicov, par krat sa mi podarilo zohnat od Slovakov, ktori si pecu vlastne tu) s medom, vylusknuty orech, prekrojene jablko, za tym nasleduje vianocna kapustnica - robieva manzel, taku oravsku bezmasitu a velmi stiplavu, co robieval jeho otec (zial uz zomrel, ale tou kapustnicou si ho kazde vianoce pripominame) za tym musi ist kapor - kupujeme ziveho v cinskom obchode, kde si ho nechame klepnut, ale dalej spracuva manzel doma a vyprazame - tiez musi byt, nerobime na ine sposoby a k tomu zemiakovy salat - taktiez povinne a bez vynimky, ziadne extra jedla pre deti a pod. ziadne lososy (malo slavnostne, toho sa ujeme v bezne dni) ani hydina - to sa mi nehodi na vianoce a za jedlom doma napecene rozne druhy kolacikov - nikdy nic kupovane, len doma pecene (ja peciem velmi malo, vianocne len na vianoce a to je aj jediny cas ked peciem viac druhov)
Dakujem za pripomenitie tych bobalkov - tie nam nejak v menu vypadli, budem musiet zaradit 😉

martina149
23. okt 2011

My pripravujeme tradičné vianočné kapustnica,bobaľky-pupáky,šalát a ryba.Ináč si ani neviem Vianoce predstaviť.

mata1001
24. okt 2011

tato otazka ma celkom zaujala, kedze budeme mat prvykrat Vianoce osamote v nasom bytiku...(doteraz sme boli s rodicmi)a kedze sme sa este s manzelom nedohodli na menu,tak ja si to predstavujem takto: vlastne podobne ako sme to mavali cele roky u nas doma...takze: najprv sa pomodlime,potom oblatka s medom,sosovicova polievka,majonezovy salat a vyprazany kapor.kopec kolacikov,ovocia...jaj a pripitok bolo cinzano popripade konak.
ja by som chcela tiez zaviest u nas podobne menu,len este by som chcela aj tie bobalky,len neviem co to je ale nazov mi je sympaticky..tak keby ste mi niektora prosim napisali IP co to je a aj postup ako sa to robi...dakujem 🙂

tinka0401
24. okt 2011

Hlavna je u nas atmosfera, vecera pri svieckach a v pozadi hudba. Zaciname spolocnymi zelaniami a pripitkom..oplatka, med a cesnak, kremova polievka (podoba sa na svieckovu), kapustnica, vajickovy salat pre syna pecene zemiaky a peceny losos. Na stole musi byt ovocie a kolace.

88janka88
25. okt 2011

My mame najskor oblatku s madom. potom trosku klobasky a uz zaciname kapustnicou a nakoniec opekance s makom akto vladze tak mame zakusky. ale tie si vacsinou dame uz len pri stromceku po rozbaleni darcekov. Uz sa na to tesim moj syn sa nevie dockat jeziska....

majulino
27. okt 2011

no u nas je tych jedal omnoho viac 🙂
po poradi to su: oplatky s medom a cesnakom, bobalky(mak, kapusta), kapustnica s hribami a domacou klobasou, fazula s kyslou kapustou(je to ako polievka z velkej cervenej fazule udeneho, kyslej kapusty a smotany), zemiakove pirohy, zemiakovy salat rybie prsty kuracie a bravcove rezne no a samozrejme domace kolace oblubujeme tzv. medvedie labky 🙂

zuzkalenka
27. okt 2011

mi začiname modlidbou ďalej prípitok potom oplátky s medom, jabĺčko, cesnak a potom kapustnica (jeden rok je biela s mliekom a jeden rok bez mlieka lebo mužík má rád takú bielu tak sme sa dohodli na kompromise 😀 ) nasleduje rybie filé zemiakový šalát a opekance s makom alebo bryndzové ja si dám po kuse aj zo sladkých aj so slaných no a koláče, ovocie, štedrák a potom už len gauč a telka lebo sa neviem ani pohnúť 😀 😀 😀 😀

teress
31. okt 2011

u nás budeme s mm a malu prvý krát spolu ako rodinka doma...tak mame kombináciu oboch...modlidba, oblátka z medom a cesnakom,prípitok Hriatô,kapustová polievka -klasika veľa hrýbov, klobaska, slviky, údené a malé celé zeniačky, potom rybka s bylinkami a majonézový šalát....vela koláčov 😀

len.petra
1. nov 2011

u nás prípitok, oplátka s medom, rozkrojíme jabĺčko, kapustnica, ryba (buď sumec alebo tolsolobik) so zemiakovým šalátom, opekance, koláčiky 🙂

zulynka
2. nov 2011

Tento rok naše prvé Vianoce spolu v našom bytíku. Našťastie nebudeme musieť robiť kompromisy keďže naše rodiny slávia Vianoce viac menej tak isto čo sa týka zvykov a tradícií. Večera začína samozrejme modlitbou a nasleduje prípitok, oblátka s medom, domáce opekance s makom (bobáľky), vianočná kapustnica (údený kapor, hríby, zemiaky), zemiakový šalát s kaprom (údený, vyprážaný -každý podľa chuti) poprípade aj losos. Na stole nesmie chýbať domáci orechovník a makovník, ktorý pečie môj dedko úžastne, koláčiky, ovocie. Už teraz sa teším na tú úžastnú atmosféru....

annaopialova
2. nov 2011

ahoj klasika kapustnica kapor zemiakovy salat opekannce oblatky medik a potom je na rade jezisko po vecery sa ideme pozriet ci sme posluchali