Ake slovenske jedlo robite na rozne prilezitosti ? My mame kazdorocne v skolke v Nemecku "Fest" a ku roznym prilezitostiam, ako napr. teraz k MS vo futbale, sa robia medzinarodne jedla, tak oslovili kazdu mamicku s nie nemeckym povodom, ci pripravi nieco specialne. Nieco co vydrzi, neskazi sa, je slovenske a aj chuti. Nemam ani ponatia, co by som vymyslela. Vsetko, co si premietam v hlave je bud nezdrave (mastne), alebo do horucav nevhodne.
mozno makove rezance, sulance, kapustove strapacky, pagace, lokse, bryndzove halusky (ale neviem ako bryndza reaguje na teplo), langose.. treska a rezne nehrozia 😀 😉 drzim palce
Lekvarove pirohy ci bryndzove. Sladke moravske svadobne kolace. Bratislavske rohlicky,sulance s makom. Urcite na nieco prides
kapustnica
ja by som urobila kombinaciu polievka - asi ta kapustnica, alebo sosovicova , fazulova polievka a potom tie buchty, tvarohove, lekvarove, makove sulance, alebo zemiakove placky - harulu
Gule ma napadli tiez, ale asi uz na druhy den nebudu dobre. Ostatne maju v podstate v ich nar. kuchyni ako vlastne jedlo, takze by ho za medz. nepovazovali. Mozno naozaj nejake kysnute kolace ? Dik vsetkym.
babovku poznaju? 😅 kysnute kolace im budu isto chutit, alebo sisky....ci to nieje nase? 😕
@jarka007 No ja bývam tiež v zahraničí, a človek v prvom rade chce, aby sa i jedlom zavďačil, čiže chce aby to ľuďom chutilo. Preto by som neriskovala s nejakým jedlom, ktoré ja sama neviem pripraviť, resp. nemám s tým skúsenosti.
Bryndzové halušky neprichádzajú do úvahy bryndzu ani poriadnu oravskú slaninu človek v zahraničí nezoženie, a okrem toho také jedlá sú najlepšie čerstvé.
Pokiaľ ide o múčniky, tak ja robievam starú dobrú poctivú čerešňovú bublaninu, s patričnou dávku cukru, všetkým to chutí absolútne. Ak vieš robiť šišky, tak je to ideálne, to tiež všetkým chutí. Takisto makové rohlíčky budú chutiť. S bielym cestom ala šúľance, parené buchty, knedle by som neriskovala, ľudia čo nie sú zvyknutí - sú im takéto jedlá priam odporné, kapustnica je OK ale nie v lete.
Pokiaĺ ide o iné, nemúčne jedlá, vzhľadom na letné obdobie by som vylúčila všetko majonézové - čiže i obľúbené vlašský šalát či ruské vajcia - ktoré by sa mohli kĺudne volať nie ruské ale slovenské 🙂 , takže ostáva napríklad z lístkového cesta napr. zatočené slimáčky (lístkové cesto sa obloží podobne ako pizza ale zatočí do rolády, pokrája sa na slimáčky a tie sa v rúre upečú), o ktorých keď poviete že sú slovenské, nikto to nebude overovať, či je to tak, jednoducho sú obľúbené a hotovo 🙂.
Pokiaľ by sa stolovalo, t.j. nie niekde vo forme bufetu ale normálne stolovanie, tam by som urobila napr. paprikáš (ale kombináciu 1:1 kyslej smotany a creme fraiche, samozrejme len kuracie mäsko bez kostí a bez koží) , plnenú papriku, alebo znojemskú pečienku (čo na tom že je z Čiech 🙂 )
Že ide skutočne o slovenské jedlo, to rozpozná jedine Slovák, zahraničným je to jedno, hlavné aby chutilo 🙂
no, jedine co ma napada co sa nepokazi a nebude to samy tuk su zemiakove gule (plnene slivkou,ovocim),pripadne pecene buchty alebo kolace 😅 maso a mliecne vyrobky sa zrejme teplom skazia...