Ahojte, aké šaláty robievate doma? A aké zálievky používate keď sa jedná o šalát čisto ako príloha k jedlu?
My točíme tieto: mrkvovy, uhorkovy, paradajkovy, kapustovy. A nalev mam vlastný recept, na pol litra vody dam 2 lyžice cukru a 30ml octu, stipka soli.
Ako priloha k jedlu, tak len ocot a/lebo olej, alebo aj uplne bez zalievky. Na coleslaw majonezovu, ale to tak parkrat za rok 🙂 Na uhorky sladkokysly.
Ak to nie je hlavny chod, tak sa mi nechce sa starat o zalievku.
Ako zalievku pouzivam zmes olivoveho oleja, balzamikoveho octu a citronovej stavy a trochu soli.
U nás je to listový šalát s cviklou, šošovicou a kozím syrom, Celézar šalát s avokádovým dressingom, paradajkový šalát s jogurtom, šopský šalát s balkánskym syrom, cestovinový šalát s tuniakom, sušenými paradajkami a olivami, šalát Nicoise (s tuniakom, vajíčkom, varenými zemiakmi) ☺️
Napriklad sopak, salat+paradajka+tuniak+vajicko s olivovym olejom a kapkou citrona, rukola+orechy+kozi syr+rajciny+ zalivka (olej, med, citron)
Väčšina vyššie spomínaných a plus na oslavách si stále pýtajú kapustový s kukuricou buď z tatárskou alebo so smotanou (super k rezňom).
Listový,ľadový šalát,rukolu,baby špenát atď len s citrónom a olivovým olejom. Keď robím z koreňovej zeleniny,cvikly,cibule pokrájanej tak zvyknem zaliať trochou tamari omáčky namiesto soli, trochu cukru,olej a dochutiť octom alebo citrónom.