Ahojte, aké koláčiky zvyknete piecť na Vianoce? Ja som nepiekla nikdy, jedine linecké. Ostatné sme dostali od rodičov alebo sme si kúpili.
Ale tento rok som už druhé Vianoce doma s dieťaťom tak by som sa do niečoho chcela pustiť.
Keď som bývala u rodičov tak u nás išli hlavne parížske rožky, medové rezy, orechové rezy a klasika medovníky, linecké a oriešky.
Dajte aj vy svoje tipy, rada sa inšpirujem. ☺️
U nas klasika:
- vanilkove (orechove) rozky (rovno z dvoch davok)
- medovnicky
- linecke s dzemom
- trubicky (samrole) so snehom
- orechovy so zltkovou polevou
- puncak
- nejake cokoladove rezy
- medove rezy
- citronove rezy
- a vynimocne tento rok pre seba si spravim karamelovo kavove rezy
- kavove zrnko
- a ked mi drbne, tak este cokoladove popraskane kolaciky
Ale vsetky rezy idem robit z polovicnej davky, resp. ked spravim piskot na cely plech, rozkrojim ho trojmo, cim mi vyjde na vrstvenie jedneho pasu a tym padom budem mat menej kuskov. Milujem vianocne pecenie heart_eyes:
@lucinka62 vies co, tento karamelovo kavovy som si vymyslela, lebo mam rada aj karamel aj kavu a nikdy nerobim kolac akoze sebe s tym, ze moji ho nemaju radi (nemaju radi karamel obaja). Tak mam taky plan, ze si spravim orechovy korpus, ktory pokvapkam jemne rumom a tenucko natriem karamelovou plnkou (uvidim podla psychickeho rozpolozenia, ci spravim poctivy maslovy krem z upaleneho cukru, alebo len prasknem karamelove salko s maslom) a na to si ulozim detske piskoty namocene v silnej kave s par kvapkami rumu, na to dam zase trochu kremu, piskot, na druhy piskot (korpus) dam uz len vrstvu karameloveho kremu a na vrch zakryjem poslednym platom korpusu a dozdobim. Tot moj vymysel, mozem potom pridat foto a napisat, ci mi chutil 😅
@vikusjk pocuj,vsak skoro taky som ja teraz piekla...
Kokosova piskota
Poliata kavou s rumom
Potreta marhulovxm dzemom
Na to piskoty v kave s rumom
Plnka:
Maslo s pudingom ,prask.cukrom a pravou vanilkou
Do toho karamelove Salko a trochu normalneho
Chutil bozsky!
Ale nabuduce dam aj pod piskoty trochu kremu,aby lepsie drzali..
Iba medovníky, lebo manžel sladké neľúbi a ja ľúbim iba medovníky. Takže tak 💁
Medovíky akurát. Inak ani nič. Sem tam si medzi sviatkami spravíme nejaký zákusok, no všade po rodine toľko vypekajú, že doma prakticky ani nemusíme
@vikusjk to znie rozpravkovo 😍 skoda ze nie si moja suseda 😃
Co stihnem po praci - medovniky,linecke, z nich si spravim hned aj kosicky a naplnim kremom, kokosky z bielok, visnovo-kokosove gulky a nejaku bananovu alebo gastanovu roladu.
@lucinka62 fuh vizualizacia bude, az bude kolac hotovy, kedze som si ho vymyslela, zatial je len v mojej hlave 😅 Moja predstava je na styl ruzovych rezov s tym, ze piskoty namocim do kavy a karamelova bude plnka. Korpus som rozmyslala, ci obycajny, alebo orechovy a rozhodla som sa, ze si tam primiesam trochu orechov. Kremove budem piect asi stvrtok alebo v piatok pred Stedrym vecerom, tak potom pridam, co sa mi podarilo 😅
Robím len 2 druhy pernikov. Keby peciem x druhov, jedla by som to len ja. Radsej si usetrim cas, suroviny a kalorie.
Medovníky, niektoré roky aj linecké . To je všetko. Ale ja som v tomto asi divná, lebo som nikdy nechápala 75 druhov koláčov na stole ... Je to prosto príliš veľa cukru a tuku 🤷