Ahojte maminy,
mate nejake tipy na kolace? Ja som bola odjakziva zvyknuta piect s vela maslom, potom tvaroh, mascarpone plnky a podobne. Muzovi ale pred nedavnom zistili laktozovu intoleranciu aj ABKM a ja neviem ani co mu na sviatok upiect. Dochadza mi kreativita. Posledne som piekla zltkove rezy, jablkovy kolac a bublaninu. Tam moje napady zatial koncia. Co este peciete? Vdaka za tipy ❤️
piskotove cesto (rolada, puncove rezy), kysnute cesto s roznymi plnkami - miesto mlieka pouzivam vodu, grilazove rezy bez mlieka (najdes na nete), linecke cesto, mufiny (s rastlinnym mliekom), listkove cesto
maslo nahradis margarinom alebo rastlinnym maslom (Rajo napr.), cokoladu kupis horku s vysokym obsahom kakaa (len pozri zlozenie, ale vacsina je bez mlieka)
odporucam vo velkom Tesco pozriet chladiace boxy s vegetarianskou a veganskou stravou - uz je velmi vela produktov rastlinneho povodu
Jednoduchá rada, mliečnu bielkovinu nahradiť rastlinnou. Na výber je toho dosť.
Ja mam v mrazaku namrazenu struhanu tekvicu a peciem tento-ani nepolievam cokoladou len pocukrujem, je dokonaly,chuti ako brownies, vsetci si pytaju recept a len sa po nom zaprasi… u nas ide len o intoleranciu na laktozu tak ostatne recepty nahradzam mlieko, maslo, mascarpone normalen bezlaktozovou verziou… skus nahradit rastlinnou…
Dakujem za rady, urcite spravim nieco kysnute, tam to az tak chutovo nepoznat ak dam vodu. Uz som davno nahradila pri slanych kysnutych mlieko za vodu a bolo to dobre. Skusim aj ten tekvicovy, jedla som kolegyne cuketovy a ten bol ozaj chutny.
Uprimne nechcem velmi nahradzat, ze chytim recept a vsetko zaradom nahradim niecim rastlinnym. Mne absolutne nechutia kolace plne margarinu. Skor hladam recepty, kde sa prirodzene tieto ingredience velmi nenachadzaju.
@3princezne prosim ta v akom pomere das olej miesto masla? Palmarin, cera a podobne tuky su nieco comu by som sa naozaj chcela vyhnut.
@katarinaba puncove rezy su skvely napad, to by som mohla aj tortu urobit na styl puncovych rezov, dakujem ❤️❤️
ja puncak robim len v tortovej forme 🙂 nemas zaco
@3princezne
Tofu sa vraj pouziva namiesto tvarohu,obycajne bez prichute sa ochuti vanilkou....neskusala som len som o tom citala.
Ja som to davala podla gramov, kolko gramov masla, tolko gramov oleja. Ale priznam sa, ze casto to robim od oka, len ja peciem aj bezlepkovo, tak neviem, ci je to uplne to iste, to bezlepkove znesie viac oleja.
Ja mam kucharky od tejto autorky a osie hniezda su vyborne.
https://www.dcerka.sk/kategoria/vegan-recepty/k...
K tým rastlinným mliekom podotknem, ak má manžel ABKM, spaja sa s alergiou na sóju, takže sójové neodporúčam, skôr ovsené, mandľové, kokosové. Treba skúsiť chuťovo
Namiesto mlieka je na pecenie najlepsie toto alpro. Mascarpone je aj rastlinne, celkom je chutne. Namiesto masla ja davam olej, ale asi sa da jednoducho dat nejaky palmarin. Za tvaroh veru nahrada nie je, aspon o nej neviem, ale ja take nepeciem, mne to nechuti.