Aká je dĺžka kysnutia pizzového cesta?

11. jan 2021

Ahojte, vopred sa ospravedlňujem že v tejto diskusii budem vystupovať anonymne ale nie som dobrá kuchárka a nechcem si touto otázkou urobiť hanbu a nenašla som odpoveď v žiadnej inej diskusii 😁 Veľmi často zvyknem doma piecť pizzu. Moja otázka znie či môžem nechať cesto na pizzu kysnúť cez noc až cca niekedy do 10-11tej hodiny kedy by som ju už dávala piecť. Vraj by bolo cesto veľmi prekysnuté aj keď neviem čo to reálne znamená. Ďakujem za seriózne odpovede.

bertina2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
11. jan 2021

ja som ešte neskúšala nechať cesto kysnút celú noc, ale skús dať cesto na noc do chladničky a ráno potom vybrať...

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marica61
11. jan 2021

Ked je v byte teplo, tak ti to vykysne za 1-2 hod.
Ja tiez robim casto pizzu a kym si pripravim vsetky suroviny, tak je cesto pekne krasne vykysnute.
Ze celu noc? To som v zivote nepocula a zijem uz dlho.

hettinka
12. jan 2021

dajte recept na cesto 😀

Ja robím take z netu a kysne 30 minút, strašne rýchle a chutne je https://varecha.pravda.sk/recepty/pizza-makkuck...

simsalabim
12. jan 2021

Su rozne sposoby, New York style ci Milan style kysne cely den.... moj manzel stale skusa nejake recepty, niektore rychle, niektore take, co cesto robi den vopred... skus pozriet YouTube, on sa inspiruje tam.

sense
12. jan 2021

Áno kľudne v chladnicke

hennyinnsbruck
12. jan 2021

Môžeš kľudne cez noc nechať v chladničke 👌👌

autor
12. jan 2021

Ďakujem za odpovede 🙂 dnes to vyskúšam odložiť na noc do chladničky 🙂 večer mám stále viac času na miesenie ako doobedu keď mám aj iné veci na práci tak preto som hľadala takúto radu

hastrmistr
12. jan 2021

Malo by sa min 2-3h,potom premiešať a znovu nechať 2h...to je minimum. Keď sa mi nechce čakať tak si urobím od oka cesto a kysne cca 1h,inac v tých cestách rozdiel nevidím....

dankanka
12. jan 2021

@hennyinnsbruck kedy rano treba vybrat z chladničky? Aku dobu pred pečením? Vďaka.

hennyinnsbruck
12. jan 2021

@dankanka ja som vybrala a nechala vonku nech ma izbovú teplotu

autor
12. jan 2021

@dankanka tak toto bola dobrá otázka 😁 to ma vôbec nenapadlo

minimilan
12. jan 2021

Ahoj, cesto, aké robím ja, nechávam zrieť v chladničke 24 hodín, aby “vyzrelo”. Proces tohto zrenia, pri ktorom prebehne 300 enzymatických procesov trvá práve tých 24 hodín. Štiepia sa pri tom cukry, bielkoviny a tuky. Cesto je chutné, chrumkavé, ma výraznú vôňu a je ľahko stráviteľné. Po vyzrení je možné si ho zamraziť. Na pravé talianske cesto na pizzu sa používa len 5 surovín: hladká múka, soľ, voda, droždie a olivový olej. Neviem ako je to, keď robíš iné cesto, či neprekysne. Ale veď skús. 😊

autor
12. jan 2021

@minimilan presne tieto suroviny dávam aj ja plus ešte lyžičku cukru do kvásku 🙂

hettinka
12. jan 2021

@minimilan ja robím presne z tých ingrediencií, vieš poslať presny recept (pomer surovin) a postup?

minimilan
12. jan 2021

Nech sa páči: 1lyžička soli (nie kopcovitá), 200ml vody, 360g hladkej múky, 5g droždia a 2 lyžice olivového oleja.
Soľ a múku premiešame, pridáme droždie a vodu a dôkladne premiesime. (Nikdy nerozrábam droždie vo vode, len rozdrobím droždie priamo do múky so soľou.) Olivový olej dávam pred koncom, keď je cesto skoro uhnietené. Cesto sa nerozteká. Hotové cesto naporcujeme na 3 rovnaké gule, dáme na tanier, zľahka potrieme olivovým olejom a prekryjeme sáčkom, aby cesto neoschlo. Vložíme do chladničky na 24 hodín. Další deň cesto vytiahneme o hodku skôr (robila som už aj hneď z chladničky a nebol rozdiel). Z tohto pomeru surovín budete mať 3 pizze klasickej veľkosti alebo 6 malých. Na pizzu si dajte čo máte radi, rozpálte rúru na max a pečte tak 10-15 minút. Čím rýchlejšie sa pizza upečie, tým je lepšia, preto rúru neotvárate, lebo zbytočne uniká teplo. Napríklad taká neapolská pizza sa pečie v peci, kde je až takmer 500 stupňov a pečie sa minútku.
PS. Nikdy nevyhadzujem jedlo, preto pizzu väčšinou robím, keď mám v pláne buchty na pare. Z jednej kocky droždia mi vyjdú buchty a dve dávky pizzového cesta, ktoré po vyzretí v chladničke dávam do mrazničky a keď som lenivá, vtedy cesto vytiahnem a máme pizzu. 😀 Ak chcete jesť pizzu hneď, lebo sa na ňu strašne tešíte, stačí nechať aj dve hodky odstáť cesto na linke. Ale najlepšia je, keď je po tom 24 hodinovom zrení. Dobrú chuť.

nicol_ka55
12. jan 2021

Robievam podla Andrea, U taliana, co ma restiku, ma na instagrame zverejnene video aj s receptom a to je cesto, ktore 4 hodiny kysne normalne pri izbovej teplote a potom ho mozes mat v ladnicke aj 24 hodin.