Čaute baby aj Vaša ryža je na druhý deň ako betón a suchá ? Alebo ju robím nah*vno ? 😂😂😂
@monikam22072017 nikdy ju takú nemám 🤷♀️
@monikam22072017 keď na dva dni sa mi podarí tak je potok už trošku suchšia,ale ako kedy
sucha nnei , ale jak beton ano, ale top vsetko je len pripravou asi
@monikam22072017 ak chces na druhy den dobru ryzu tak je dobre spravit ako robievali nase mamky. Umyjes vo vode, oprazis a potom zalejes vodou a posolis. Vody musis dat tak, aby si uz nemusela zlievat. Mozes dat celu cibulu a do nej 2 klinceky. Nechas na jednotke ci dvojke dorobit. Potom vyberies cibulu na konci a voila, ryza hotova. Bude dobra aj na druhy den. Ale je to taka piplacka.
ja oprazim nasekanu cibulku pridam ryzu Basmati zalejem vodou nech je nad ryzou cca 1cm .. osolim a varim na nizkom plameni ... ked je skoro hotova vypnem a necham dorobit zakryte ... robim tak odjakziva a nikdy nebola tvrda ci lepkava ... ale snazim sa robim len na ten den .. vraj ryza na drihy den sa uz nema jest ani ohrievat ..no obcas s astane ze proste ostane a zijeme vsetci
@kittykat22 a ako inak sa dá robiť ryža? Ja teda nedávam klinčeky, ale ináč iný spôsob nepoznám, preto sa pýtam. Inak je pravda, že takáto ryža je vždy úplne v pohode aj na druhý deň, ešteže poznám len túto verziu prípravy 🙂
Ja som sa nikdy nenaučila robiť dobru ryžu, aj keď som skúšala to ako mi radila svokra, tá ju má vždy výbornú.. mne to však nikdy nejde a tak robím len toľko koľko zjeme a robím ju vždy na čerstvo.. vlastne aj keby som ju vedela urobiť ako svokra, tak aj tak musím robiť čerstvú, lebo doma mám dvoch s HIT..
@nika23t ja robím tak, že pridávam horúcu vodu, podľa tvrdosti ryže, kým sa neuvari úplne.. ako čerstvá je takto fajn, ako odstata nie..
neviem, moja je super aj 3 dni, ale dlhšie by som ju radšej nenechávala. Bežne mám ryžu 2 dni (čerstvú a na druhý deň), ale ak náhodou ostane, aj na tretí deň je ešte dobrá
@kristiii dam ryzu do vacsieho mnozstva cistej vody so solou, uvarim podla casu, zlejem vodu a voila 😀 na druhy den nepouzitelna ryza 😅
@viestta
@jana_eyre_2
Ďakujem baby, ja varím tiež tak, že premytu vo vode, klasika, opraziť na oleji, 1 dávka ryze, 1 a pol dávky vody, soľ, korenie. Ale na druhý deň nepoužiteľna. To znovuzohrievanie vo vode som neskúšala, podľa mňa by ta ryža úplne stratila chuť. A niekedy dám namiesto vody vývar, to je chutnejšie. Aj keď takto sa asi nepripravuje ryža ako príloha, ale mne celkom chuti. To na panvici určite skúsim.
@syslik81 robím tak isto, ako ty, je dobrá aj na druhý deň.
@monikam22072017 ešte ma napadlo, zalievaš vriacou vodou? Fajn je aj časť vody nahradiť vývarom. Na jeden diel ryže jeden a pol dávky vody. Osoliť, prípadne okoreniť. Dobré je, ak máš pokrievku s dierkou, aby mohla unikať para, ryža nebude zlepená.
@kittykat22 takže niečo na spôsob cestovín? Akože čítala som tento spôsob na obale od ryže, ale nikdy ma nenapadlo ho skúšať, keďže tak ako to poznám, som naučená od mamy a aj z počutia ju každý pripravuje ako ja. Ale môže byť, v podstate asi ako sáčková ryža.
@monikam22072017 moja je super aj keby ju jem po týždni. 1 diel ryže oplachnut, osmahnúť na oleji pridať 1,5 dielu studenej vody. Osoliť, sprudka odokrytú variť, nemiešať a keď sa voda vyparí tak že vidím poriadne povrch ryže tak dám pokrievku a znížim na cca najslabší stupeň (mám 9 tak dávam na 2). Nechám takto niekoľko minút. Ochutnám a keď je ešte taká al dente tak vypnem a nechám ešte 10-15 min zakrytú odpočívať. Hotovo a je dobrá aj ďalšie dni.
@kristiii ano presne ako cestoviny. Len ju treba dobre umyt pred vlozenim do vody kde sa bude varit.
No podla mna to zalezi od druhu ryze, ja som bola zvyknuta na gulatu a moj muz zasee z domu na dlhu ryzu. Teraz teda varievam vacsinou dlhu ryzu, jasminovu, basmati a tie mi veru na druhy den zostanu tvrde a suche. Gulata je dobra aj druhy den.
@monikam22072017 varím už len v ryžovare a tá je aj na druhý deň dobrá ak sa ohreje.
Ja varím tak ze premyjem ryžu a 1 pohár ryze 1,5 pohára vody dám trosku oleja a trosku soli prikryjem a kým je voda varim potom už len vypnem z plameňa nech sa dodusi. Ale áno mama kuchárka robí tak ze umyje oprazi na oleji doleje vodu dá soľ a do toho cibuľu s klincekami.
nechcem byť zlá, ale niekde som čítala, že ryža by sa prihrievať nemala. vraj nejaké toxíny. ale tiež prihrievame :o)
Ja opražím na oleji za hrnček ryze, zalejem 2 hrncekmi vriacej vody, nikdy nie menej. Ona to vcucne. Keď sa dovari, vypnem, premiešame poriadne a nechám ešte stať na teplej platni väčšinou.
Na druhy deň, ak občas ostane, ohrievam vacsinou na panvici a troške masla ale veľmi pomalinky a samozrejme zakrytu a premiešam poriadne občas. A je fajnova. Občas mame tu betónovú ryžu, keď vari manžel, ale nepýtam sa ako to dokáže, som rada, že keď stíha, navarí 😁
@monikam22072017 dvojdnovu ryžu by som nejedla vždy, spravím tak aby sa zjedla daní den
@merlinja ja som to tiež čítala, išlo o viac potravín, ako o ryžu, ale žijeme. Väčšinou navaríme toľko, koľko sa zje, lebo počas týždňa takmer nevaríme, ale občas to človek neodhadne. Nerobíme z toho drámu.
ako kedy, ak ju uz uvarim zlu, tak na druhy den je ako beton, ale to sa mi stava minimalne 🙂
Na masle oprazit cibulu, pridat ryzu a premiesat, doliat najlepsie vyvarom (cca 1 cm nad ryzu), sol (kto chce zltu a zmenu moze dat trosku kari korenia, prip.nadrobno posekanu vnat), varit kym je polomakka, medzitym nahriat ruru na 250 (niekto aj 275 dava, ako rura pecie), vypnut ruru a prikryty hrniec s ryzou supnut do rury cca na 10-15 min (pouzivam gulatozrnu) .... vybrat a premiesat ryza je tip top, cerstva aj na druhy den, u nas sa vyjeda aj bez prilohy. Rovnako tarhonu robite, tam sa ale nedava cibula, kto chce moze pridat aj 1 bobk.list (k tarhoni, nie do ryze), tiez najlepsie vyvarom zaliat - zaklad, ze ryza aj tarhona ide do vypnutej rury na zaver.
@monikam22072017 preto robím ryžu vždy čerstvú 🤷😃