Život vo Viedni s malým dieťaťom

hanaxxx
2. aug 2022

Ahojte. Tie co zijete vo viedni a mate male deti. Ako sa vam tam zije/byva, idealne ak viete porovnat aj so slovenskom. Zdravotna starostlivost (kvalita, dostupnost) vyzitie pre deti, detske ihriska, parky, zelen, skolky statne, sukromne (kvalita, dostupnost) hocico co ste zistili, ze je ine,ci uz lepsie ci horsie. Dakujem vam.

lasoli
2. aug 2022

g.

tatisna
2. aug 2022
kiki68
2. aug 2022

@hanaxxx tak neni sa coho obavat, su tam krasne ihriska na kazdom rohu, vela skolok, aktivity pre deti, kaviarnicky pre mamy, rozne kruzky pre mama und Kind. Plavanie pre deti, proste kadeco. Jedine treba dost skoro vybavit miesto v skolke. Inak fakt super

hanaxxx
autor
3. aug 2022

@kiki68 dakujem. Co to znamena dost skoro vybavit skolku? V akom veku dietata? A do skolky sa tam bezne nastupuje v troch rokoch, alebo to funguje inak ako u nas?

tehulka2011
3. aug 2022

@hanaxxx deti nastupuju najneskor v 2 rokoch a mama vracia do prace

hanaxxx
autor
3. aug 2022

@tehulka2011 a ked moj zamestnavatel je na slovensku, predpokladam, ze sa mozem rozhodnut byt s dietatom doma do troch rokov. ? Muz by mal rakuskeho zamestnavatela. Alebo by sme potom mohli mat problem dostat dieta do skolky? Resp napada mi este,ze by som ja resp dieta mohla mat problem so zrdavotnym poistenim? Neviem ako v rakusku funguje zdravotne/dochodkove postenie

kiki68
3. aug 2022

@hanaxxx idealne hned ako mate trvaly pobyt, zaziadas ma MA10 o pridelenie cisla a potom rezervujes skolku. Dobre je , ked pracujes, tak mas narok na viac hodin v skolke.

kiki68
3. aug 2022

@hanaxxx dieta bude poistene na muza myslim. Tebe ak pracujes na sk zostane sk poistka, potom keby nepracujes nikde sa pripoistis na muza v at. To je iba mensia papierovacka. Skolku , ak pojde o statnu pridelia do max 13:00 , ked nepracujes. Ked pracujes po 3 rokoch, tak musis predlozit doklad od zamestnavatela na sk pre magistrat, ze pracujes a v akej dobe a na aky uvazok. Tak mozete mat skolku do 17/18:00 . Pretoze pracujuci rodicia maju prednost. No bezne sa tu skolka rezervuje dost dopredu, ale ked uz mas to cislo od MA10 , tak to ide pomerne lahko

lasoli
3. aug 2022

klidne mozes mat dieta aj doma,ak si doma

hanaxxx
autor
3. aug 2022

@kiki68 bez trvaleho pobytu mam vobec sancu dostat statnu skolku? Je mozne mat prechodny pobyt (ak nieco take v AU existuje) a dostat miesto v skolke? Lebo nechceli sme hned pobyt prehlasovat, chceli sme aspon rok pockat, kym uvidime ako nam to v rakusku pojde, s pracou, so zivotom. Na druhej strane pokial to nie je vela vybavovaciek, tak by to mozno stalo za to.

hanaxxx
autor
3. aug 2022

@kiki68 ja by som chcela byt 3 roky s dietatom doma, potom bud dam vypoved u slovenskeho zamestnavatela, alebo ho prehovorim, aby mi dal rakusky kontrakt 🙂) (maju office vo viedni). Ak budem musiet dat vypoved, tak si budem hladat novu robotu vo viedni.

kiki68
4. aug 2022

@hanaxxx nemyslim, ze je to mozne, Lebo ofiko nesmiete byt v Rakusku dlhsie ako mesiac bez pobytu. Cize budete mat problem s uradmi. Hlavne ked su lehoty na MA 35 , tam je povolenie k pobytu cca ten mesiac na prihlasenie. Ako mozete to riesit asi privat Kindergarten, ale ta bez toho cisla neviem ci je este mozna. Inde by ste toto nemali, len Vieden ma trosku iny system. Cize si to overte priamo s MA10 , ze co s tym dalej. Ci to pojde aj inak.

kiki68
4. aug 2022

@hanaxxx skusila by som to cim skor zariadit, to mozne prehodenie. Lebo by ste nemali tie natahovacky. Na Sk mozete nechat myslim nejaku formu pobytu, vela ludi ma nejako dva trvale. Iba podavate dve danove. Aspon ja som to tak mala este davno. Ono sa iba to na sk podalo pro forma, tam isli prakticky papiere z at. Alebo opacne sa to myslim poda potom, ked robite na sk, tak v at.

lenka567899
4. aug 2022

@hanaxxx ja mam 4 ročnú dcérku a nemám sa načo sťažovať 🙂 je tu kopa aktivít pre deti nikdy nie je nuda a aj školstvo a zravotníctvo sú dobré

lusyyy36
4. aug 2022

Na škôlku treba isto pobyt vo viedni a platí to aj pre sukromne. Lebo aj to sukrpmnej potrebujes číslo od magistratu, my sme pred 6 rokmi potrebovali aj anmeldebescheinigung, to treba tak ci tak urobit do 3 mesiacov od prichodu do at. My sme to kvoli skolke robili hneď. Inak sukromne niesu drahe, vacsinou okolo 130e na cely den so stravou.
A všetko ci si vymenovala je lepsie ako na sk

sivana09
4. aug 2022

@lusyyy36 130eur vratane stravy je cena na den? Ci tyzden?

kiki68
4. aug 2022

@lusyyy36 Len sukromne su lacne skrz to, ze ten pobyt je viazany na prispevok od magistratu na skolku toho dietata. Robila som vo Viedni v sukromnej skolke

kiki68
4. aug 2022

@sivana09 na mesiac, tam je to casto o tom kolko je ten prispevok na dieta z magistratu. To pokryje dost z toho skolneho

sivana09
4. aug 2022

@kiki68 coze, ja odpadavam, to vazne? A ako, kto a preco moze ziskat ten prispevok z magistratu?

lusyyy36
4. aug 2022

@sivana09 mesiac

lusyyy36
4. aug 2022

@kiki68 no to ja viem, ved píšem o viedni, viem,že ak by mali pobyt inde a ide do w do skolky tak je to oveľa viac

kiki68
4. aug 2022

@sivana09 kazda skolka to ma tak, ze cast penazi plati magistrat z dieta, je to viazane na trvaly pobyt. Aby deti mimo Viedne nezaberali uz tak knap miesta a tiez skolka a rodic takto maju dobre vyriesene naklady. Prispevok nepobera rodic, iba skolka. Toto ide mimo rodica, nakolko skolky spadaju pod vedenie MA10

hanaxxx
autor
14. aug 2022

Baby, este sa vas spytam. Je realne najst prenajom 3iz bytu v slusnej stvrti do 1500euro? Pozerala som uz nejake byty, problem je, ze nepoznam lokalitu. A ked by sme chceli po case do vlastneho, opat 3iz slusna stvrt, do 500tis sa da zmestit ?(viem,ze ceny isli hore, tak dajme tomu ked berieme ceny ako sa pohybovali v januari)

lusyyy36
14. aug 2022

@hanaxxx my platíme za 3i 830e, plus garaz 90, plus Energie,TV, Gas,net, bývame v 21tke na konci , pod vinicami, v novostavbe

vroni
14. aug 2022

@hanaxxx, to závisí od tvojej definície slušnej štvrte. Ak je pre teba ok sídlisko daleko od centra (nemusíš dochádzať do prace, vybavenie sídliska je perfektne), tak sa v pohode (obvody 21,22,23). Ak chceš byť v blízkosti centra, pripadne s garazou, tak zabudni.

lasoli
14. aug 2022

@vroni inak to centri viesne mne osobne sa nepaci moc,velke ja by soms a smor orientovala na pracu,co najvlizsie orace a skolky.

hanaxxx
autor
14. aug 2022

@vroni aby tam bolo bezpecne, skolky a skoly, parky a zelen pre dieta, pripadne dobre dochadzanie do prace, ale to sa bude zatial tykat len muza. Centrum ma ani nelaka, ani keby som na to mala 🙂

kiki68
14. aug 2022

@hanaxxx urcite sa da do 1500 najst pekny byt, neviem kde chces konkretne, dobre lokality su napr Atzgersdorf,Liesing , Strebersdorf, Stammersdorf. Tiez niektorecasti Simmering su pekne, pripadne ked uz viac v meste, tak pekna stvrt je napr v 9. Bez Porzellangasse, Boltzmanngasse. Tiez taky Potzleinsdorf je krasny. Alebo nieco, co je v blizkosti parkov ( napr okolie Augarten). My sme mali ponuku na pekny byt na Simmering do 400tis, 4 izbak s balkonom, parking. Krasna zelena stvrt.

vroni
14. aug 2022

@kiki68, áno, a po 15. je Simmering najnebezpecnejsia stvrt vo Viedni. Preto ta nízka cena. A v 9. dostaneš pod 1500 možno minibytik bez balkónu pri Markthalle alebo nad stanicou. Na Porzelangasse a v Servietenvierteli pod 2000 nedostaneš nič.
@lasoli, no, keď ono obrovská časť firiem práce v tom centre sedí.... Niekedy si proste moc nevyberieš.
@hanaxxx, potom hľadajte podľa muzovej práce v tých troch vonkajších obvodoch. Ono z 23. do 21. je niekedy hodina cesty, takže je to fakt rozdiel. Ceny sú nižšie, veľa sa tam stavia, ale nebýva problém ani so zelenou ani s miestami v škôlkach, ale dávajte pozor, aby ste mali v blízkosti zastávku ekektricky/metra (nie len autobusu, na toto obrovský pozor, ak teda nechceš všade chodiť autom)

lusyyy36
15. aug 2022

@vroni z 21 do 23 kľudne aj 2 hodiny mhd 😂 mne z 21 do 1 trva 50 minút.