Ahojte, hľadám niekoho, kto by bol tak dobrý a podelil a o skúsenosť - ak bývate s deťmi vo Viedni - ste spokojní? Nemenili by ste? Je to tam ok so škôlkami, školami, bezpečnosťou...?
Žijeme už 5 rokov v Nemecku a zvažujeme presťahovanie do Viedne. Máme 2 deti do 4 rokov, tu chodia do škôlky, takže nemecky budú vedieť. Manžel je lekár, prácu si predpokladám nájde, ja ešte uvidím, na čo sa zameriam. Len stále váhame, či spraviť ten krok, nikdy sme nežili vo veľkomeste, nechceme žiť nejaký strašne uponáhľaný život. Čo by ste poradili, prípadne aké Bezirky?
@mirka_halabala, bývali sme vo Viedni 20 rokov, v septembri sme odišli. Viedeň je stále veľmi bezpečné mesto, má vynikajúcu verejnú dopravu i občiansku vybavenosť. Geto ako také síce v meste nie je, ale zle stvrte veru áno. Vnútorné bezirky (1.-9.) sú spravidla veľmi, veľmi drahé na bývanie, býva problém s parkovanim aj priestorom. Okolo bezirkov 10., 11. a 15. treba robiť obrovský oblúk, je tam veľa zlých časti so šialeným publikom. 12., 14. a 16. sú obývateľné, taký nižší priemer, 17. a 18. sú fajn, zelené a s menšími domami, slušnými cenami, ale väčšinou len s jednou príjazdovou cestou a keď nebyvas na samom kraji, tak potrebuješ na cestu jedným smerom hodinu. 19. sa považuje za "lepší" Bezirk, ale ide to s ním sprudka dolu vodou, nakoľko sa do neho mesto snaží napchať čo najviac sociek a žiaľ, celkom sa im darí. 13. je síce top, ale je ďalej od mesta ako cudzinec sa k bytu dostaneš len zázrakom. Vonkajšie Bezirky 20 až 23 majú pôvab bratislavskej Petržalky, čiastočne vobec nie sú prepojené s mestom a pri blbej konštelácii si rýchlejšie v práci z Bratislavy než z vonkajšieho bezirku. Školy sú kapitola sama o sebe a po mojich skúsenostiach len tvrdím, že preboha nie (to sa týka výhradne viedenských škôl). Keď vravíš, že muž je lekár - tých vo Viedni skutočne hľadajú, ale možnosť postupu je niekde medzi nerealnym a nemožným. Aj dobrí lekári odchádzajú do Tullnu či Mistelbachu, kde majú rovnaký plat za lepších podmienok a možnosť postupu ako bonus navrch. Asi by som uvažovala skôr týmto smerom než Viedeň.
@kuko55, žiaľ, mohla. Situácia na 90% štátnych škôl je desiva. Do prvých ročníkov nastupujú masovo deti, ktoré nemčinu počujú prvýkrát v živote, ťažko sa niečo môžu naučiť, keď učiteľke nerozumejú ani slovo. Ak je takých deti v triede päť z dvadsiatich, tak sa celkom nič nedeje. Ak je takých 18 až 19 z dvadsiatich, tak je to dosť prúser. Existuje zopár "ukazkovych" štátnych škôl, ale dostať sa do nich je priam nemožné. Zopár škôl sa ešte snaží bojovat a vytvárajú "bežne" a "vyrovnávacie" triedy, ale mesto sa snaží proti "kastovaniu" deti protestovať každým možným spôsobom. Úroveň vyučovania tomu zodpovedá. Základné školy (teda tu ročník 1 - 4) opúšťa až 30% funkčných analfabetov (teoreticky vedia čítať i písať, akurát že precitany text nedokážu pochopiť a písaný nemá zmysel) A to hovoríme o zdravých deťoch. Keď ma dieta diagnozu (žiadnu hroznú, ľahká disgrafia staci), tak sa rodičia môžu ísť rovno obesiť. Chýbajú špeciálny pedagógovia i asistenti pokiaľ nezabezpecia dieťaťu starostlivosť po vlastnej osi, proste zostane "blbé". Pre zdravé deti existuju súkromné školy, rôznych urovni, dá sa celkom vybrať. Ale tie su zase solídny nápor na rodičovskú peňaženku. A druhý stupeň je potom ešte veselší. Ak sa dieťa nedostane na gymnazium ide mu často o život. Doslova. A to o "pikoskach" ako chýbajúce jedálne a družiny ani nezačnem...
@jenn7, áno, presťahovali. Na koniec sveta (tvrdila banka. Najprv nám nedokázali schváliť hypo, že nedokážu ohodnotiť dom v "neprebadanom území". Teraz sa na tom chce chechceme, že sme objavili amazonský prales 50 km od Viedne, ale v lete sme dosť zmysel pre humor postradali) Dcéra si vybrala Uni mimo Viedne, takže by dochádzala tak či onak, krpec chodí do školy tu (to bola iná odysea). Ja mam HO, jediný, kto dochádza do Viedne, je chlap, ale má to pol hodinu vlakom (nie že by ním aj chodil, lieta radšej autom, ale tak, moznost má 🤣)
@vroni Dakujem za super odpoved, veru asi radsej ostaneme v mensom meste, presne taketo daco by sme nechceli a este ked na take nie sme ani zvyknuti
@kiki68 dakujem, toto nam urcite pomoze pri rozhodovani, veru presne takehoto dacoho sme sa obavali, sice si mnohi znami Vieden chvalia, ale vsetko su to ludia bez deti
@mirka_halabala, držím palce. Naozaj pozrite ten Tulln alebo Mistelbach. V oboch sú veľké nemocnice, v mestách perfektná vybavenosť, nájomné znesitelne (tu o bod vedie Mistelbach), do Viedne chvíľka (tento bod ide pre Tulln), školy, škôlky bez problémov, výber stredných škôl tiež slušný, dochádzať do Viedne sa tiež dá, proste príjemné malé mestečká
@vroni som prekvapená tým čo píšeš som si myslela, že školstvo je na špičkovej úrovni aj integrácia deti s poruchami učenia atd....tak to, že u nás majú deti asistenta aj, keď nie koľko potrebujú je ešte fajn.Kolko stojí cca súkromná škola?Ako to je na druhom stupni kedy prechádzajú na "strednú školu"?Vidíš problém v školách tým, že tam je veľa detí iných národností z rôznych soc.vrstiev?
@luccija ono zalezi aj v akom je to meste. K nam do Mittelschule (povedme, ze vidiek 😅) prestupil chalan z gymnazia z Wien a jeho mama mala dopredu obavy, ci mu bude stacit vzdelavanie na ake bol zvyknuty, a ci ma skola dobre niveau. No a nakoniec je ten, ktory nezvladal ucivo a musi chodit na doucovanie.
+ gympel u nas v meste je na takej urovni, ze kto ho zvladne, ma vyborne vyhliadky dostat sa na vysoku a zvlada to lavou zadnou.😅 To hovori vela ludi, aj absolventov tu na okoli.
@mirka_halabala ano kym sme nemali deti to bolo top. Akoze tie moznosti pre zaujimy su tam skvele. Ale s dietatom je to tam trosku o drzku. Mne tam tiez dost vadi ta mentalita, ked dieta nema woolwalk overal, tak pozeraju, ze to co akoze. Je to ine mentalitou a pomerne dost. Ako na tri dni super, vies prejdes muzea a atrakcie pre deti, ale na realny denny zivot nie
@gab ano, lebo z mojich skusenosti tam vo Wien casto bojuju na skolach s tym, ze tam maju doslova neprisposobive deti a hlavne rodicov. Poznam od susedov mojej svokry deti a tam super, kym boli na sukromnej skole, presli na strednu uz statnu a ledva sa ucili, lebo stale nieco. V takom Badene na gympli sa tiez potili chudaci ( doucovala som ich niektorych) a to tam taky, co mal 3/4 by mal niekde v Bratislave za 1 z tej angliny. Ta uroven tam bola naozaj vysoka. Ta Mittelschule tam bola pre tych, co nedavali ten gympel. Ale nebola zla, len ludia to tak nejak zhadzovali. Podobne mame my u nas ( Korutansko) vobec nie zlu Mittelschule. Chodia tam aj pomerne chytre deti.
Inak pekne je ak napr v Klosterneuburg, ale tie ceny tam za domy su extrem. Pripadne tie dedinky okolo su tiez pekne, malebne. Kopec ludi je v Neusiedl a okolo toho. Tam zas tie ceny su este normalne
@luccija, školstvo je na špičkovej úrovni, pokiaľ hovoríme o technickom vybavení, priestoroch a možnostiach. To áno. Pokiaľ hovoríme o pedagogických pracovníkoch, tak ta spickovost akosi mizne. Učiteľov je primálo a tých angažovanych a dobrých ešte menej. Čiastočne je to nízkou príťažlivosťou povolania (a to majú dobré platy), čiastočne úplnou vyčerpanosťou tých angažovanych. Asistentov je zúfalý nedostatok, často má škola jedného alebo dvoch na 800 deti. A to sú radi, že majú vôbec nejakých. Takže každý, kto si to čo len trochu môže dovoliť, dáva dieťa do súkromnej školy. Co ale potom spôsobuje, že na statnych školách je pretlak deti bez znalosti jazyka, sociálnych zručností či zo kultúrne diametrálne odlišného prostredia. Nie sú to len cudzinci. Aj miestni. Mimo Viedne tento problém nie je až taký vypuklý. Existuje, ale väčšina škôl si ho vie ukocirivat. A teda, mimo Viedne dosť aj chyba ponúka súkromných skol.
Aha, náklady na súkromnú školu sú od tých cca 500 euro nahor až do aleluja...
Druhý stupeň je alebo klasická základná škola ako ju poznáme my alebo gymnázium. Gymnázia sú bezproblémové, ale žiakov si vyberajú a nie každé dieťa dá gymnázium (skok medzi prvým stupňom a gymnázium je obrovský). Takže aj tých zopár slušných a učenia sa schopných odíde na gympel a z prvého stupňa ti ostane len ta problémová cast, ktorá sa presunie na druhý stupeň za výdatnej podpory vlastnej puberty a tak sa druhý stupeň mení na vojnovu zónu. Terorizovanie, vydieranie a fyzické útoky nie sú žiadna zriedkavost.
@vroni presne toto, je to tak. Moj svagor napr presiel z Hort v Heiligenstadt a roznych castiach Viedne do mensieho mesta okolo Krems. On hovori, ze to je neporovnatelne. A to tam ma v triede aj vela deti z UA, ale ze tam sa tak dobre robi. Ze tam naozaj maju sveta zit. Ta Vieden bola hrozna, ako aj kolegovia tam nic moc a ta nechut vsetkych nieco riesit. Ono to povolanie ucitela nie je pre platy v ramci Viedne take super atraktivne ako napr na tom vidieku. Tam dostal napr k tomu veducemu druziny rovno Gemeinde Wohnung, auticko, dobre, ze mu nekupuju cukriky na tom Gemeinde. Ale ze hlavne ti rodicia tam, ze ta komunikacia je o dost lahsia.
@vroni Mozem sa spytat v akom bezirku ste zili pred odchodom z Viedne?
@mirka_halabala Ja som rada, ze sme prec z Viedne na vidieku, isli sme ked som bola tehu. Ako s malym tam chodime kazdy mesiac, za mna pekne na tri dni a smitec. Pracovala som tam v skolke a jasliach pred tehu. Ale za mna akoze nie. Proste tam sme vzdy po prichode na irhisko museli checkovat, co nie du po fetkach ihly atd. A to sme boli Bezirk bez tohto svinstva. Ako byt mame v 9., ale tie ihriska okolo no blee. To na vidieku mame krasne a ciste ihriska bez holubov. Ako skolky vyberies oki, nejake lepsie a sukromne. Skolu uz budu horsie. Za mna Vieden nie. Ked uz tak bud Baden, Krems, Wiener Neustadt, nieco okolo, Ale Vieden s malymi detmi je taka nic moc. Ako byt tam na 30 min dojazd je super, Ale to je cele. Zola som tam cca 11 rokov.