Dobrý deň,
má prosím niekto skúsenosť s vybavovaním štipendia na VŠ v Rakúsku?
Syn si tento semester štipendium vybavoval, no zamietli mu ho, vraj musí mať trvalý pobyt v Rakúsku. Už sme preštudovali čo sa dalo, no zatiaľ sme nenašli nič, ako by sa to dalo obísť, resp. nejakú výnimku ...
Ďakujem.
@aliziana ďakujem krásne. Pozrela som zbežne, pre Rakúsko je tam aktuálne 1 ponuka. Ale chápem to tak, že tieto štipendiá sa týkajú slovenských študentov, teda študujúcich na SK VŠ, ktorý by nejaký čas chceli študovať na zahraničnej VŠ. Syn regulérne študuje na rakúskej VŠ, takže toto sa ho asi netýka.
@kiki68, ďakujem krásne za radu.
Áno býva tam, na priváte. Po prichode sa bol prihlásiť na magistráte. Ale na niečo ako prechodné bydlisko.
Podľa info na webe, dostane občan trvalý pobyt až po 5-tich rokoch pobytu v Rakúsku. Teda ak tomu správne rozumiem.
Ale vyskúšame doložiť aj potvrdenie z magistrátu, ktoré dostal na začiatku štúdia.
@modoso to je blbost, Hauptwohnsitz sa nahlasuje po tyzdni od pobytu, to po 5 rokoch nie je trvaly pobyt, to du trvale zaujmy v Rakusku ( tzv dauernhaft Aufthenhalt) , to je uz predstupen pred zmenou obcianstva. Tiez musi mat, ked je tam dlhsie ako 3 mesiace dokopy Anmeldebescheinigung vybaveny, to je povolenie k pobytu. Cize jedine co treba je prehodit Zweitwohnsitz na Hauptwohnsitz ( Magistrat okrsku kde byva), potrebuje doklad, ze si prenajima ten privat ( zmluvu), potom si zahlasi na prislusnom magistrate, myslim ze MA51 to povolenie k pobytu. Nech sa na to informuje. Lebo bez tychto veci tam tazko fungovat ( ak tak clovek aj byva) a iba denne nedochadza
Vedľajší môže mať vtedy ak je len určitý počet v týždni v rakúsku.
Mojej kamarátky muž tak ma, lebo samozrejme chcú aby mali auto na slovenských značkách. Ináč bez debaty trvalý pobyt. Akých 5 rokov? Poistenie ma kde?
@modoso skús pozrieť cez saia.sk, či niečo nemajú