Vysoká škola v Rakúsku - štipendium

modoso
2. jan 2024

Dobrý deň,
má prosím niekto skúsenosť s vybavovaním štipendia na VŠ v Rakúsku?
Syn si tento semester štipendium vybavoval, no zamietli mu ho, vraj musí mať trvalý pobyt v Rakúsku. Už sme preštudovali čo sa dalo, no zatiaľ sme nenašli nič, ako by sa to dalo obísť, resp. nejakú výnimku ...
Ďakujem.

aliziana
2. jan 2024

@modoso skús pozrieť cez saia.sk, či niečo nemajú

modoso
autor
2. jan 2024

@aliziana ďakujem krásne. Pozrela som zbežne, pre Rakúsko je tam aktuálne 1 ponuka. Ale chápem to tak, že tieto štipendiá sa týkajú slovenských študentov, teda študujúcich na SK VŠ, ktorý by nejaký čas chceli študovať na zahraničnej VŠ. Syn regulérne študuje na rakúskej VŠ, takže toto sa ho asi netýka.

kiki68
2. jan 2024

@modoso ma tam status zahranicneho studenta? Isla by som tym smerom. Pripadne tam byva? Ak tam byva, tak by mal mat TP v Rakusku a moze si nechat aj TP na Slovensku. Totiz po viac ako tyzdni pobytu by sa mal prihlasit na TP. Neviem ako toto mate riesene.

modoso
autor
2. jan 2024

@kiki68, ďakujem krásne za radu.
Áno býva tam, na priváte. Po prichode sa bol prihlásiť na magistráte. Ale na niečo ako prechodné bydlisko.
Podľa info na webe, dostane občan trvalý pobyt až po 5-tich rokoch pobytu v Rakúsku. Teda ak tomu správne rozumiem.
Ale vyskúšame doložiť aj potvrdenie z magistrátu, ktoré dostal na začiatku štúdia.

kiki68
3. jan 2024

@modoso to je blbost, Hauptwohnsitz sa nahlasuje po tyzdni od pobytu, to po 5 rokoch nie je trvaly pobyt, to du trvale zaujmy v Rakusku ( tzv dauernhaft Aufthenhalt) , to je uz predstupen pred zmenou obcianstva. Tiez musi mat, ked je tam dlhsie ako 3 mesiace dokopy Anmeldebescheinigung vybaveny, to je povolenie k pobytu. Cize jedine co treba je prehodit Zweitwohnsitz na Hauptwohnsitz ( Magistrat okrsku kde byva), potrebuje doklad, ze si prenajima ten privat ( zmluvu), potom si zahlasi na prislusnom magistrate, myslim ze MA51 to povolenie k pobytu. Nech sa na to informuje. Lebo bez tychto veci tam tazko fungovat ( ak tak clovek aj byva) a iba denne nedochadza

modoso
autor
3. jan 2024

@kiki68 super, ďakujem krásne za vysvetlenie. Posuniem mu info, nech si to povybavuje. Pre nás je to problém, keďže po nemecky nevieme. Syn síce po nemecky vie, ale študuje v AJ, takže tiež nie úplne dokonale.

kiki68
3. jan 2024

@modoso urcite nech si to da dokopy a povybavuje. Ja som dlho mala Hauptwohnsitz v Rakusku a na Slovensku zaroven. Az pred 5 rokmi som vratila obcanak a to uz som bola 9 rokov v Rakusku.

lemon4
19. sep 2024

@modoso Dobrý den, chcem sa opýtat, ako ste pochodili? Mám uplne rovnaku situáciu ako ste mali vy. Môžete mi poradiť?

modoso
autor
19. sep 2024

@lemon4 písala som SS

ivka88888
28. okt 2024

@modoso ahoj, tak ako podarilo sa? Mne dcéra tiež začala študovať v Rakusku a musí robit, lebo je to dost. Potrebovala by som poradit, či vôbec ma nárok na nejaký príspevok, podmienky atd

modoso
autor
30. okt 2024

@ivka88888 písala som správu

sono2
30. okt 2024

Vedľajší môže mať vtedy ak je len určitý počet v týždni v rakúsku.
Mojej kamarátky muž tak ma, lebo samozrejme chcú aby mali auto na slovenských značkách. Ináč bez debaty trvalý pobyt. Akých 5 rokov? Poistenie ma kde?

modoso
autor
30. okt 2024

@sono2 už to máme poriešené. Vďaka