Viedeň - doprava

27. feb 2024

Býva tu niekto vo Viedni? Vedel by mi poradiť ohľadne vlakovej dopravy v rámci Viedne a lístkov? Ďakujem.

osky
27. feb 2024

@stellarstar fajn stranka,ale uz stare informacie.
Mhd listok uz stoji 2,40 a nie je pravda,ze je casovo neobmedzeny.
Pokial viem plati hodinu v jednom smere.
12 hodinove /od 8 do 20/ uz zrusili
24 hodinovy tusim stoji 8 eur...mozno i viac uz...
Oznacovace v metre su zlte a su vonku,trea na to dat pozor

osky
27. feb 2024

Treba si v automate porovnat aj napr.txzdenny listok a 72 hodinovy..
Ten tyzdenny bol jednu dobu dokonca lacnejsi....

Pokial ide o vlak:
Z Petrzalky ide kazdu hodinu vlak do Viedne na hlavnu stanicu HAUPTBAHNHOF/cez Kitsee/
A z hlavnej stanice ide tiez pravidelne vlak do Viedne/Hauptbahhof/-to ide cez Marcheg atd./

madeincssr
27. feb 2024

Vseobecna odpoved je tazka. MHD vo Viedni sa vola Wiener Linien, web maju aj v DE, aj v EN a listkov je siroky sortiment. Najvyhodnejsie vychadza napr. Day ticket za 5,80 (v DE mozno Tageskarte?, na "kalendarny den"), ktory plati na vsetky typy dopravy v ramci vnutorneho mesta (Zona 100, vacsine ludom staci), vratane tych vlakov, ak vystupis na poslednej zastavke v ramci Zony 100. Najrychlejsie (ak zaratas aj casy chodze na a do stanice) je metro. Pozor, 24 hodinovy (platny od oznacenia nasledujucich 24 hodin) uz stoji 8€. Ak si na viac dni a vela cestujes, uz sa moze oplatit tyzdenny (uz od mozno 3-4 dni). A na tychto listkoch je najcennejsia ta sloboda (naskocis na cokolvek, co ti Google maps najdu a nic neriesis). Mnohe tie dlhodobejsie listky (denne, viacdenne) sa daju kupit v ich shope cez net - vypises detaily, zaplatis kartou a listok ti pride ako PDF mail, alebo si ho mozes vytlacit. Je na konkretnu osobu a plati len s ID dokladom (OP, pas...)

jenn7
27. feb 2024

Autorka, s cim potrebujes poradit?

kiki68
27. feb 2024

Vlaky v ramci Viedne su v tych 2,40 na hodinu jazdy, vratane prestupu na Metro a ine spoje. Po hranicu Viedne. Na den stoji 8 eur listok. Oplati sa ked ides viac ako dve jazdy. Ako cestu tam a naspat niekde, alebo inu trasu zase . Oznacovace mas vsade, listok mozes kupit aj online. Je to pomerne jednoduchy system

osky
3. mar 2024

Tak som to pofotila.
Aktualne ceny konkretnych listkov..
Posledna-Wochenkarte je tyzdenka

sonicx55
17. jún 2024

24 hod. listok ktory kupim v metre plati aj na autobusy apod. ? 🙂 da sa na ten listok prestupovat či musim si kupit jednorazovy listok ak chcem vyuzit aj bus od Ernst-Happel-Stadion do časti mesta Vienna - Landstrasse ?

dakujem za odpoved

madeincssr
17. jún 2024

@sonicx55 do 1.7.2024 (potom ho rusia) este dostanes v 'clovecich' obchodikoch Wiener Linien (na zeleznicnych staniciach a mozno aj vo velkych staniciach metra) najvyhodnejsi "1-Tag Wien" celodenny (zjednodusene "od polnoci do polnoci") listok za 5,80€. Potom uz zostane len drahsi "24-Stunden Wien" (24 hodin od prveho oznacenia v strojceku pri vstupe do metra alebo v buse/elektricke, resp. pri online nakupe od zadaneho datumu a casu) za 8€, ktore dostanes kedykolvek aj v automatoch na listky (na kazdej stanici, stanici metra a na vacsich zastavkach Wiener Linien). Oba listky platia na vsetky druhy MHD, dokonca aj vlaky OBB, ale vzdy len v ramci centralnej Viedne: Kernzone (Zona 100, Wien 100). Pre bezneho turistu je to dostatocne, prip. si vygoogli, pokial az siaha zona Wien 100. V dopravnom prostriedku koniec Zony 100 tiez vidis na mapke zastavok trasy a/alebo na LCD displejoch, kde sa zobrazuje aktualna a buduce zastavky.

pjana
13. júl 2024

Viete mi prosím povedať, aká je cena lístka pre 13 ročné dieťa? Dospelý má na deň za 8 eur a dieťa za koľko?

jenn7
13. júl 2024

@pjana deti cestuju cez prazdniny zadara

pjana
13. júl 2024

@jenn7 prosím ťa, kde to nájdem?

madeincssr
13. júl 2024

@pjana postudovala si web wienerlinien.at (idealne v nemcine, ale vacsina je ako-tak prelozena aj v anglickej verzii webu)?

fido69
13. júl 2024
pjana
14. júl 2024

@madeincssr
@fido69 pozerala som to, ale dieťa do 15 rokov má zdarma iba v nedeľu a štátny sviatok.
@jenn7 napísala, že cez prázdniny cestujú zdarma, ale túto informáciu som tam nenasla

jenn7
14. júl 2024
fido69
14. júl 2024

@pjana
Počas školských prázdnin vo Viedni, nedieľ a štátnych sviatkov, ako aj 2. a 15. novembra môžu deti a mládež do 15 rokov bezplatne cestovať po sieti Wiener Linien. Bezplatné cestovanie sa však nevzťahuje na tzv. dni bez vyučovania, ktoré schvaľuje príslušná škola.

V prípade starších žiakov (okrem žiakov odborných učilíšť), ktorí navštevujú štátnu školu v Rakúsku alebo súkromnú školu s verejným štatútom, platí toto pravidlo bezplatného cestovania až do dovŕšenia 24. roku života. Ako doklad sa uznáva školský preukaz.

madeincssr
15. júl 2024

@fido69 ano, na mojerakusko.sk to tak uvadzaju a su tam linky aj na rakuske statne sviatky a rakuske prazdniny (letne prazdniny v zasade tak ako na Slovensku od 1.7. do 2.9.2024). Jedine tam jasne nepisu, ci sa to vztahuje aj na nerakuske deti/mladez do 15 rokov a cim sa preukazuju, ze su skolaci/studenti.

jenn7
15. júl 2024

@madeincssr je tam jasne napisane vsetky deti do 15 rokov, nie vsetci skolaci. A kazdy kto sem docestuje ma snad pas alebo obciansky aby vedel preukazat kolko ma rokov.

lusyyy36
15. júl 2024

@madeincssr plati to pre všetky deti