Sťahovanie sa do Viedne

dievcazdediny
11. máj 2024

Ahojte maminky. Chcem sa spytat. Zvazujeme sa prestahovat do Viedne o nejake tri mesiace. Budeme byvat na zaciatok pravdepodobne u znamych. Teraz zijeme na Sk som na materskej. Mame maleho a v tom case bude mat nieco vyse 2 rokov. Momentalne tam idem pracovat na tyzdnovky ,,odrabat,, wchg od juna. Priatel pracuje zatial na Sk a tam si bude hladat pracu a ja asi budem riesit len nejake opatrovanie , upratovanie,ked uz tam budeme na hodinovky popri malom ked drahy dojde z prace alebo cez vikendy, lebo skolky su vraj v tej oblasti plne a chcem aby si co najskor zvykol na novy domov bez stresu zo skolky. Pracovala som v at na zivnost 5 rokov na turnusy pred materskou. Do kasy v nezamestnanosti som si neplatila vzdy som si nasla pracu bez problemov. S tymto som neratala. Budeme mat narok na nieco z uradu, ak som si tam neplatila? Musime to vsetko nejak zklbit, ale netusim ci aj dostaneme nieco od statu aspon malu podporu. Odvody som platila a nie male ,aj podavala danove. Je tam okrem nezamestnaneckej aj nejaka ina davka? V hmotnej nudzi, alebo tak, ked tam este len ideme zit? Aspon na zaciatok kym nebudem mat normal pracu a maleho v skolke. Dakujem velmi pekne.

maciatkolulu
11. máj 2024

@dievcazdediny však snáď tam idete zarábať a nie brať dávky,keď si robila v Rakúsku a všetko odvádzala,tak snáď ovládača jazyk a vieš sa tam hýbať. A nie,nemáte nárok na nič. Pokiaľ nebudeš robiť,ani na prídavky. Ale jednoduchšie bude sa obrátiť na príslušné úrady,ktoré sa veľmi potešia. Ale asi by som najskôr začala s prácou,potom so sťahovaním a ideál do svojho. Určite by som to robila skôr,ako myslela na nejaké dávky. Tie snáď berieš na sk?

olimuc
11. máj 2024

Nie nebudes mat narok na nic ani na pridavky pokial nie si registrovana v AT SP a neodvadzas dane z prijmu. Mozes skusit ist na urad ale poslu ta kade lahsie, nakolko nie si ani utecenec, ani ziadatel o azyl. Stahujes sa dobrovolne tak sa musite postarat sami o seba. Min ked mozes o nieco ziadat je tusim po 6 mesiacoch … ale neviem ci sa to uz nezmenilo

stellarstar
11. máj 2024

Jaj ako milujem takéto, ideme do zahraničia na aké dávky máme nárok... to vážne?? Sa pýtaš na aké dávky máš nárok? No keď si tu pracovala 5 r tak jazyk ovládaš choď a google vyhľadaj úrady a zavolaj alebo im napíš mail a informuj sa. Nárok nemáš na nič keďže mom tu nepracuješ a nie si poistená. Radím ti nájsť malé bývanie ale keďže nemáte prácu to asi také ľahké nebude. Otvor si ams/jobroom tam si môžeš nastaviť spolk krajinu a mesto aj povolania a hľadajte si prácu

vroni
11. máj 2024

Nebudete mať nárok na nič. Bývanie u známych je toľko ako nič, čo si pred piatimi rokmi odvádzala ako živnostníčka už nikoho nezaujíma a aj keby si si platila poistenie v nezamestnanosti (čo si si celkom určite neplatila), tak po piatich rokoch máš nárok na dieru z koláča. Bez oficiálneho bydliska a oficiálneho príjmu nedostanete nič.

alickapusinka
11. máj 2024

Budeme bývať u známych a známy majú všetko zadarmo jedlo, réžiu domu/bytu k cudzím ľudom sa nasťahovať. A navyše nevieš na aký čas. K cudzím ľudom by som nešla bývať nikdy. Ak sama na chvíľu tak áno ale nie s mužom a malým dieťaťom ak by to bolo k rodine na chvíľku ale k cudzím určite nie. Zlé všetko výmyselne .Len ideme a plán žiadny načo mame nárok TY ideš za prácou alebo za dávkami.

bosorkabb
11. máj 2024

Nie nárok nemáte na nič.
Najprv si nájdite prácu, potom byt a následne máte nárok na rodinné prídavky.

beloved
11. máj 2024

@alickapusinka Napisala "pravdepodobne budeme byvat u znamych", cize ani to asi nie je iste, ze ich prichylia..

stellarstar
11. máj 2024

@dievcazdediny ja ti poradím aby prv našiel tvoj prácu, o mesiac dva byt keďže tam platíš kauciu, províziu ( nie vzdy ) , prvé nájomné atď a ty za ten čas ostan doma na sk. Keď už bude mať pevnú prácu a ten byt môžeš ist za ním a zatiaľ budeš pod ním poistená a ptm ty hľadať opatrovateľku alebo tagesmutter pre dieťa a pak prácu.
Problém je ze veľa ľudí si myslí že len sem prídu a všetko na nich čaká a všetci na nich čakajú s otvoreným náručím

alickapusinka
11. máj 2024

@beloved no však to idem za prácou a k cudzím sa nasačkujem. A otázne je ak by povedali známy že nemôžu ísť k ním bývať.

dievcazdediny
autor
16. máj 2024

@alickapusinka ked prd viete nekomentujte. Pytala som sa na nieco ine co sa starate kde budem byvat? Na to som sa pytala?? Dom od znamych je prazdny a nevyuzity po ich mame co som opatrovala a umrela pred 5 rokmi Tato ponuka prisla sama od seba, ako pomocna ruka od pana, kde pracujem, aby sme mali lahsie v at zacat. Dom je prazdny a po babkinej smrti tam neni vypratane, a nie je vhodny na prenajom a mimo toho tam cudzich ludi dat nechcu tak stoji. Ale to pravdaze neni vasa vec. Dakujem

stellarstar
16. máj 2024

@dievcazdediny a to 5 r už stojí tak ten dom?

dievcazdediny
autor
16. máj 2024

@alickapusinka vdaka za uplne nevhodnu od veci radu. Do at musim ist na rychlo kvoli trvalemu pobytu lebo bez neho mi maleho nevezmudo skolky a vraj vsetky skolky su nabite a musim podat ziadost co najskor. Uz pomaly o dva roky skor. To ze budem byvat u znamych neznamena, ze budem byvat s nimi. Popis byvania je uvedeni nizsie. Joj vsetci su tu taki mudri. Pracu mam ja na tyzdnovky. Aj potrebny prijem na ucte na zaciatok zitia v at. Lenze ked pridem bude mat pracu iba partner ak konecne nejaku najde, a ja kedze maleho nebudem mat v skolke mozem mat len pracu ked on sa vrati z prace alebo na vikend a tuto tyzdnovku musim zanechat lebo je to hodinu cesty od toho domu. Preto sa pytam ci mam na nieco narok. Lebo inu moznost nemam. Leby musim vybavovat skolku urgentne na odporucenia viacerich zien, co maju deti v at, tak riesim urgentne byvanie a kazdy aspon maly prijem na vyse len aby sme tam rychlo isli. Dakujem za vrele odporucania a rady, a kvazi aj vsetkym, co tu mudruju a prd vedia, ale ine som necakala. Prstom do oka da zena zene a toboz v zahranici, lebo nik ini nema pravo zit lepsie len vy so svojimi 100% tnymi planmi ze? Kazdy hned ide vyzrat rakusko ze? Pekny den
@alickapusinka

stellarstar
16. máj 2024

@dievcazdediny ako nehnevaj sa ze prd vieme a mudrujeme? Dostala si odpovede? Dostala. To ze nemáš na nič nárok alebo nebudeš mat na nič nárok alebo odpovede sa ti nepáčia je tvoj problém ale za to nás nemusíš hneď urážať. Len problém je ze keď niekto chce prísť do zahraničia si už hneď myslí že na nich čakajú s otvoreným naručím a dostanú všetko všetky nároky ze? No prajem veľa šťastia

dievcazdediny
autor
16. máj 2024

@stellarstar co si kde myslim, ze ma cakaju s otvorenou narucou a cakam na vsetko narok? Kde to pisem. To len vase jedy a vsetko co mate ulozene v hlavach od ludi co tak robia vam zatemnuje hlavy, aby ste dokazali s porozumenim precitat aj nieco ine ako len: ahoj idem do at chcem zit z davok. Ale v pohode si kopnite. A ked niekto napise normalne nie neni tam na nic narok neprispievali ste do fondu beriem to ok. Ale vase texty su plne zloby a akoby som mala herpes, ze co si to dovolujem niekde zacat zit a cosi ziadat. Robila som tam pat rokov a platila ozaj vysoke odvody , prerusila som zivnost kvoli materskej a vraciam sa spat do prace s takou moznostou, aka je popri dietati len mozna plus priatel bude pracovat tiez ale asi nejde vsetko sklbit hned za den. Tak ma tu neopisujte ako debila co chce zdierat rakusko. Danke!

stellarstar
16. máj 2024

@dievcazdediny wow 😱 no keď si tam robila 5 r a ovládaš jazyk tak prečo nevyhladas na nete úrady a im nenapíšeš sama? Veď od nich dostaneš tiež odpovede. Ja som myslela že všeobecne si to myslia nie že ty ale jedno.

dievcazdediny
autor
16. máj 2024

@stellarstar presne tak, nik tam nechodi a chatra zahrada nekosena. Akurat vie ze mu to urcite dame zas dokopy, vzdy sa na mna mohol spolahnut. A jeho dcera ma psychicke problemy a nechce aby tam niekto po nej zil. Je to divne ale je to tak. Takze jemu je to len a len dobre ze tam niekto bude a s jeho dcerou mame dobre vztahy aj s nim a velmi sme jej chybali ked babka zomrela takze pre neho je len dobre ze chceme ist tam zit lebo budeme opat v kontakte. A je to len na kratko. Takze bude urcite aj za to rad, ze to zas bude vypadat ako dom. Ale on mi to len navrhol ked som mu vravela ze uvazujeme sem ist zit ale ze je tazke to vsetko sklbit. Aj byvanie aj pracu. Ani som nevedela ze dom je prazdny. Ale potom sam povedal ze ak by sme cchceli mohli by sme byt na cas v tom dome ze aj tak je prazdny

dievcazdediny
autor
16. máj 2024

@stellarstar pekny den. Myslim si ze clovek by sa nemal zapajat do debat kde v sebe pestuje hnev. Vsetko dobre

dievcazdediny
autor
16. máj 2024

@stellarstar keby malemu nemusim vybavovat skolku a nezoberu ho o rok neskor nemam problem robit kedykolvek normalne ale aby sme netrcali u exsefa rok a zaplatili z niecoho byvanie kedze kvoli malemu budem doma chcela som vediet ci mame na nieco narok. Z jeden a pol platu neutiahneme najom. To je vsetko.

stellarstar
16. máj 2024

@dievcazdediny ty si dobrá 🤣👍

vroni
16. máj 2024

@dievcazdediny, počkaj, takže šéf to len tak, z lásky k blížnemu, nechá na bývanie dom vo Viedni? Lebo na tu škôlku zadarmo potrebuješ viedenskú adresu. Stačí číslo domu za hranicou mesta a si z kola von (na toto nadávajú aj domáci, ale tak... Smola). Ďalšia vec je, že na štátnu škôlku sa prihlasuje v novembri na ďalší rok. Žiadne dva roky dopredu, to je konina, ani sa to nedá. To sa dá len v súkromných škôlkach, ktoré zase nie sú zadarmo. Bez oficiálnej práce na zmluvu nemáš nárok na nič. Proste nie. Ak by si bola utečenec, tak áno, ale kým nežiadas o azyl, nedajú ani fuka. Nerozumiem, prečo si nehľadas normálnu prácu, nie hodinu a pol cestovania a nie týždňovky. Gastro, upratovanie, nízkorozpočtove povolania hľadajú ľudí ako šialení (ak máš VŠ a perfektnú nemčinu, tak sorry. Ale potom tiež nechápem týždňovky kdesi v prciciach) Ides na to z opačného konca. Najprv práca, potom aj nejaké príspevky od štátu kvapnu. Naopak to fungovať proste nebude.

dievcazdediny
autor
19. máj 2024

@vroni vsetko co pisem su zaciatky. Kam dam maleho ked si vezmeme obaja robotu na plny uvazok. Teraz mam robotu na tyzden v mesiaci pretoze sme este na sk. Potom budem moct pracovat len ked sa drahy vrati z prace. Napr. Na 4 hodiny denne. Chcem normal na zmluvu alebo zivnost. To mi problem nerobi. S tym ratam. Stale pisem len o zaciatkoch. A ak si citala preco dom tak je to vysvetlene. Je to pomoc na zaciatok a jasne ze mu cosi budeme platit plus energie. Keby vidis v akom je dom stave pochopila by si. Ked budeme mat obaja pracu a stali prijem ideme z domu prec. Tipujem tak pol rok + rok by sme tam boli. Maleho by vzali do skolky a ja by som mohla ist do prace. A to ze na buduci rok su uz skolky nabite mam z prvej ruky ktora ich vsetky obvolala. Tak neviem kde je pravda. Pytala som sa na prispevky ked su mamky nutene popri detoch pracovat len napriklad na 4 hodiny denne. Ked musim ist do prace po dvoch rokoch a maleho nemam kam dat a myslim niesom jedina co by tak pracovala chcela som vediet ci neni nejaky prispevok. Ked neni neni. Ale nemyslim si ze sa pytam cosi nehorazne. Pracovala som tam presne tak isto ako aj kazda ina. Ked nie nie. Ale tieto trapne komenty od zien ako pomaly idem vsetko nahrabat a za nic ma doslova vytacaju. Ale co ine som mohla cakat od modreho konika. Kazdy je dokonaly.

vroni
19. máj 2024

@dievcazdediny, ja ti rozumiem, len proste to, či si predstavujes, tu tak nefunguje. Je celkom zbytočne sa rozčuľovať, prečo je to tak alebo onak, je to proste tak nastavené a nezmeníme to. Škôlky od septembra sú plné, jasné, prihlasuje sa v novembri, na ďalší školský rok. Nejaké zvyskove miesta sa občas nájdu, ale môžu byť ďaleko od bydliska. A na dotáciu potrebujes adresu vo Viedni. Bez tej sa nepohnes a v škôlke miesto nedostaneš. Potom máš ešte šancu umiestniť dieťa u Tagesmutter, je dotovaná rovnako ako škôlka a dajú sa dohodnúť individuálne časy. To by možno bola pre teba lepšia cesta. Nejaké medzi dotácie na prechodnú dobu proste neexistujú a do sociálneho systému sa musíš najprv nejako dostať. To sú miestne podmienky. Možno to nepoteší, ale fakty nepustia.

dievcazdediny
autor
19. máj 2024

@vroni hej ved to ...na skolku musime robit obaja ze ano a trvaly.

vroni
20. máj 2024

@dievcazdediny, nie, na.skolku (teda tu dotáciu) nemusíte robiť ani jeden, stačí trval pobyt (aspoň) jedného plus dieťa.

dievcazdediny
autor
20. máj 2024

@vroni ale vraj bez prace nezoberu do statnej skolky je to v podmienkach

vroni
20. máj 2024

@dievcazdediny, nie, nič také v podmienkach nie je.

dievcazdediny
autor
21. máj 2024

@vroni tak si to urcite este prestudujem. To by mi vyriesilo velky problem dakujem