Zdravim, chcem sa opytat niekoho kto ma skusenost, aj ked sa to snazim dohladat samostatne na internete- momentalne som tehotna o 2mes cca rodim to by som chcela este absolvovat na slovensku a potom ist do rakuska s tym ze manzel je cudzinec on tam ma nejaky pobyt uz lebo jeho mama tam ma trvaly pobyt uz po 12r, len som z toho jelen ake kroky mam podstupit aj napriek tomu ze on to vie aj mi to povedal ale budem spokojnejsia ked to budem vediet od niekoho kto to uz absolvoval. A este spominal nejaky kurz nemeciny - zadarmo? v pripade ze by som si tam vybavila- asi prechodny pobyt hej? Vopred dakujem za odpovede.
Ten kurz nemčiny myslel asi cez AMS (úrad práce), s tým ale skúsenosť nemám.
A prídavky na dieťa a pod. (Familienbeihilfe...) musí v tomto prípade asi riešiť manžel
@tmavovlaska93 ďakujem za info 🙂 pre mna je to cele strasne komplikovane a takto som to potrebovala vysvetlit polopate lebo nepoznam nikoho kto by mi to vedel povedat. A ten trvaly mozem mat aj aj? Som si myslela ze len na Slovensku kedze aj mam aj slovenske obcianstvo - obciansky tym padom nepridem o to? Zili sme v cesku tam som mala iba prechodny pobyt.
No to o tom kurze neviem nikde dohladat, tiez si myslim ze to bude nieco s uradom prace, ale kedze tam pridem s tym ze som na materskej tak neviem ci to bude mozne, ale to urcite doriesim kedze po nemecky neviem len anglicky
@mataaf rado sa stalo 🙂
Dva trvalé pobyty súčasne zatiaľ nikto neriešil (majú to tak viacerí), mám sk občiansky, pas... Teraz som pri sčítaní uviedla, že žijem v AT, ktovie či to bude mať nejaké dôsledky...
V skupinách na fb by ti možno niekto vedel poradiť viac, sú tam napr. Slováci v Rakúsku 🙂
@tmavovlaska93 popytam sa aj tam urcite 🙂 ten jazykovy kurz ma zaujima, pockam este muz co mi k tomu povie ale kedze on je cudzinec asi nevie tiez poriadne ake kriteria treba splnat, a tym ze budem na materskej tak ani sa tam na urad prace nebudem hlasit ak by som tam mala trvaly pobyt, a inak co sa tyka zdravotnych poistovni to maju taky system ako u nas?
@mataaf ahoj ten kurz nemciny cez Ams len tak lahko nedostanes. Ja som ho absolvovala. Ak budes na materskej urcite ti ho nedaju pretoze oni maju dost zaujemcov ktory po absolvovani kurzu mozu ist hned pracovat. Ak chces kurz nemciny mozes skusit cez BFI alebo Wifi. Ale tam sa plati.
@malinka158 dakujem 🙂 no ved aj mi to pride velmi jednoduche, a zas nemam problem si zaplatit za kurz hlavne nech sa naucim
@mataaf mne ten kurz s Ams velmi pomohol. Prvy rok som skoro vobec nehovorila. Po kurze som sa nejako rozhovorila a uz to slo same. Mozes skusit aj sukromnu ucitelku, ktora sa ti bude venovat podla teba ako sa ti to hodi
S tou zdravotkou ti asi moc neporadím, keď máš byť na materskej, neplatí ti to zamestnávateľ?
Prvé mesiace som si zdravotné platila sama v slovenskej union s tým že som mala takú kartičku platnú aj pre zahraničie... Keď sa mi podarilo zamestnať v AT tak som to v union ukončila a v Rakúsku som dostala e-card.
Priateľ robil kurzi vo Wifi, zaplatil mu to zamestnávateľ. Ale keby si to má platiť sám, tak by si radšej dal súkromné hodiny, aj online.
Ahojte potrebovala by sa informovať či niekto z vás mi vie poradiť V septembri sa sťahujeme do Rakúska priateľ žijúci aj pracujúci v Rakúsku a ja zatiaľ na Rodicaku na SK poberá už aj Familienbeihilfe po dvoch rokoch konečne vyplatili pol roka a ostatné zatiaľ čakáme. Chcem sa spýtať ci mam nárok aj na moju prvú dcéru na Familienbeihilfe už má 18 rokov stále je na strednej a chcela by ísť aj na Výšku problém je ale ze ona ostane na SK a ešte ze priateľ nie je jej otcom ďakujem
Dobrý deň, chcela by som sa informovať či pri nahlasovaní trvalého pobytu detí je potrebný "notársky overený" úradný preklad rodného listu, alebo stačí bez notárskeho overenia. Vopred ďakujem za odpoveď.
@polewa111 potrebuješ doklad totožnosti - op s fotkou alebo pas a podpísaný meldezettel. Deťom podpisujes ty, ale overila by som si to u prenajímateľa...
Ahoj, do troch dní by si mala nahlásiť pobyt na úrade - vytlač si z netu "Meldezettel", to je prvé dôležité tlačivo. Uvidíš či sa ti bude dať nahlásiť prechodný, skôr si myslím že trvalý, ak sa teda budeš viacej zdržiavať v AT. (Ja mám trvalý na SK aj v AT, prechodný mi nechceli dať)
Potom neskôr (do 3-4mesiacov?) potrebuješ Anmeldebescheinigung, také povolenie na dlhodobejší pobyt (platné tuším 5 rokov), treba preukázať, že máš dostatok financií - buď máš prácu alebo ťa zabezpečuje manžel.
Ďalej som sa nedostala, som tu tri roky ;)