Dobrý deň, zoSlovenska som poberala prídavky aj rodicak na malu mesiac a pol dozadu zacal manžel pracovať v AT... dnes mi na úrade práce povedali ze toto obdobie budem musieť vyplatiť im a ze si mam žiadať o RP z Rakúska...
Je šanca ze to.vybavime? Alebo môžem dať dieta do jasli q hľadať si prácu?
@guiseppinka mala ma 8m
Od roka ju mozes dat do jasli. Len si poriadne premysli dlzku poberania, aby si neprisla o peniaze...
@guiseppinka ako to myslíš? Do jaslí asi nepojde..
S rozhodnutim denneho vymeru kbg budes mat aj info aku max sumu mozes zarobit rocne a este miny rok to bolo 16200 rocne (aktualne neviem aka je suma, je mozne ze sa trochu zvysila, ale pochybujem). Ak zarobis viac, musis vratit kbg... Tych 16200 vychadza nejakych 1100 rocne brutto. Ideal je, ked nastupis do prace uz ku koncu poberania kbg. Vacsina zien, ktore poberaju kbg su na gering a tam mas cca 480e mesacne
Kolko ma dieta? Vybavit to vybavis, otazka je za ako dlho. Rodicak - kinderbetreuungsgeld dostavas max 851 alebo 871 dni (teraz presne uz neviem, ale su to 2 roky a cca 2 mesiace). Ak by si zacala pracovat, tak mozes za rok pocas poberania kbg zarobit max 16200e, teda ak mas byt cely rok na rodicaku, tak mozes max na gering pracovat... A od septembra budu jasle do 12.00 dotovane, takze sa bude platit len strava