Rakúsko - zákony

mn8
24. jún 2024

Dobrý deň chcel by som sa spýtať ci tu ma niekto skúsenosti z rakúskymi policajtmi. Pred 10 dnami mi tam zobrali malý technický preukaz a ŠPZ od auta. A neviem sa knim teraz dopátrať na základe čoho a kedy mi ich vrátia zobrali mi ich kvôli zlému technickému stavu pneumatík. Naozaj poprosím o radi kto ma štítok nejaké skúsenosti ďakujem

kiki68
24. jún 2024

@mn8 ved sa obrat priamo na policiu, co to riesila. Ti by mali vediet povedat, ze za akych podmienok dostanes dokumenty naspat. Ten system je uz prepojeny so SK, cize by to malo byt riesene celkovo.

osky
24. jún 2024

Presne tak....nemas nejaky doklad o tomto konani?
Urcite tam je nieco napisane,nejake vyjadrenie,c.telefonu ci meil...

Mozno poradi @vroni

kiki68
24. jún 2024

Minimalne v systeme to vedia dohladat podla SPZ an ale je tam Verfahrung. Standardne pride predvolanie/ pokuta na TP adresu, kde je Auto registrovane. Moj ex takto isiel, platil 1300 eur za prekrocenie rychlosti. Tak uz mal predvolanie normalne. Kamos mal nehodu,musel si najat pravnika v Rakusku a potom platil myslim 1500 pokutu za nehodu a este 3000 za skodu na cudzom aute. Ale to trvalo pol roka. Zistil ze kto to ma na starosti, to zistis cez ten centralny register u nich na Polizei a potom uz len kto je Sachbearbeiter

vroni
24. jún 2024

Nič nie je prepojené. A teda, aby ti vzali spz kvôli pneumatikam je dosť brutalne. To zvyknú robiť, keď ohrozujes seba i ostatných na ceste. Dali ti určite papier a číslo, treba tam zavolať a pýtať sa, čo ďalej. Za normálnych okolností nesmieš už autom nikam ísť, len do najbližšieho pneuservisu, dať nasadiť nové, neojazdené gumy, zaplatiť poplatok za vrátenie značiek plus pokutu a môžeš ísť ďalej. Len to obvykle nebýva na počkanie. Keď poslali značky na sk, máš prúser jak Brno.

vroni
24. jún 2024

@kiki68, to sú nezmysly. Policajné registre a ŠPZ nie sú vôbec prepojené, ani len blbé vodičaky nie sú. Na pokuty a škodové udalosti si pekne píšu listy a posielajú si údaje manuálne. Preto to toľko trvá.

kiki68
24. jún 2024

@vroni no co ja mam skusenosti, tak uz to ide dost rychlo. Ale cez Policiu v Rakusku sa k tomu musia vediet dopatrat. Ved nam nasli Auto do 15 minut. Na Slovensko to teda kazdemu prislo do tyzdna tieto veci. Aspon tolko moje skusenosti

vroni
24. jún 2024

@kiki68, áno, rýchlosť, tam sú medzinárodné dohody a to funguje. Ale všetko ostatné je čistý chaos. Stačí diaľničná pokuta (za známku a nie za rýchlosť) a každý to rieši inak. Pokuty za technicky stav su hotovy Babylon. Tam sa nedohodne nikto s nikým a každý (štát) je pápežskejsi než pápež a trvá na tom, že práve on to robí správne. Ja som pred dvoma rokmi stratila peňaženku. Vybaviť nový vodičák bolo na úrovni vesmírnej misie, keď sa nakoniec našli aspoň doklady, bola som ochotná zlodeja aj odmeniť. A keď nám vymenili (za iné ukradnuté) značky na aute, dostávali sme z každého okrsku pokuty vyše roka, lebo neboli navzájom poprepájané. Vrámci Viedne. Tak ďaleko sú s prepojením 🤣🤣🤣

mn8
autor
26. jún 2024

@kiki68 no ti mi povedali ze mi dôjde papier nejaký, a tam bude všetko napísané no zatiaľ mi nič nedošlo. Na svk dopravnom inspektorate mi povedali ze sú povinní do 15 dni mi poslať ŠPZ kde mi boli vydané. No zatiaľ sa mi nikto neozval a už je tomu viac ako 2 týždne.

mn8
autor
26. jún 2024

@osky tam je len napísané že mi boli zadrzane tabule a ŠPZ nič viac a keď mi kamoška volala do rakúska na políciu tak jej povedali ze mam čakať na nejaký papier kde bude vyrozumenie ako ďalej postupovať

mn8
autor
26. jún 2024

@vroni prečo pruser keď to poslali na svk? Véd tu ich skôr dostanem ako v rakúsku nie?

vroni
26. jún 2024

@mn8, nie. Pokuty sú na sk v niekoľkonásobnej výške a nakoľko sa budú obávať kontroly, budú ťa zrejme riešiť "príkladne". Nehovoriac o tom, ze budú kontrolovať, kde auto stojí a keď si ho odviezol a nedal odtiahnuť, tak amen tma.

mn8
autor
27. jún 2024

@vroni auto som ten deň odtahovkou zobral preč a hneď na druhý deň mi servise vymenili gumy za nové

vroni
27. jún 2024

@mn8, tak za normálnych okolností by to malo stačiť na vrátenie ŠPZ (pokuta bude aj tak, ale to je ten najmenší problém), skúsila by som sa spýtať.