Práca v Rakúsku

hana113
9. nov 2024

Dobrý deň dievčatá, potrebujem poradiť. Práve som si našla prácu v Rakúsku, ale do práce budem dochádzať zo Slovenska. Medzi dokladmi, ktoré treba priniesť je aj "Meldezettel". Nemusím to vôbec riešiť, alebo ako sa to rieši? Na internete som našla, že aj v prípade zamestnania sa treba prihlásiť, ale nič viac. Ďakujem veľmi pekne

tundra
9. nov 2024

@hana113 budes Grenzgängner.Vypytaj si v mieste bydliska Meldebescheinigung EU.
Dane a zdravotka je tu:
https://www.oesterreich.gv.at/themen/arbeit_ber...

hana113
autor
9. nov 2024

@tundra ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Budem za debila, ale v mieste bydliska je myslené ako? Na akom úrade?

tundra
9. nov 2024

@hana113 Potvrdenie o pobyte z miesta,kde mas trvaly pobyt.Ja ked,som pracoval v Rakusku,daval som ho prekladat do nemciny.Teraz, mozno uz maju potvrdenie o pobyte v dakom EU formate.Spytaj sa na OU alebo mestskom urade v mieste bydliska na SK.

hana113
autor
9. nov 2024

@tundra ďakujem, veľmi si mi pomohol. Ak ťa môžem ešte zneužiť....SV.nr. mám im tam dať naše rodné číslo, alebo nevyplnit.

tundra
9. nov 2024

@hana113 co je SV.nr.?

hana113
autor
9. nov 2024

@tundra sozialversicherungsnummer

tundra
9. nov 2024

@hana113 Socialversicherungsnummer dostanes,ked ta prihlasi zamestnavatel do poistovne.Ak, ho este nemas,nechaj volne😉

hana113
autor
9. nov 2024

@tundra toto číslo chcú aj pri dieťati a manželovi vyplniť. Myslím, že oni používajú toto číslo ako my rodné číslo, preto neviem čo im tam vyplniť. Ale ďakujem ti veľmi pekne ešte raz a prajem pekný večer 😊

tundra
9. nov 2024

@hana113 nz,dakujem.Ked, budes nieco potrebovat,napis.6 rokov mam odrobene v Rakusku.
https://www.oesterreich.gv.at/themen/bauen_und_...

hana113
autor
9. nov 2024

@tundra ďakujem

hana113
autor
11. nov 2024

@tundra ahoj, idem ťa ešte pootravovať🫣 Dienstzeugnisse( wenn außerhalb Osterreichs gearbeitet wurde)... , mám im priniesť čo? To je nejaký výpis zamestnaní??

tundra
11. nov 2024

@hana113 Ahoj,ano v zahranici dostavas po ukonceni prac.pomeru Zeugnis,Arbeitzeugnis.
Na Slovensku ani neviem ako sa to vola...
Hodnotenie pracovnika🤔,referencia od zamestnavatela.Ak nieco mas,daj si to prelozit,ak nie,skus si vyziadat,od byvalych zamestnavatelov.
Ja, ked som zacinal vo Švajciarsku,obvolaval som byvalych zamestnavatelov z Rakuska a Nemecka.
Poslali vsetci,tak ma zobrali🤗.A este som daval,aj telefonicky kontakt.

hana113
autor
11. nov 2024

@tundra nastupujem do práce úplne mimo mojich predošlých skúseností, takže v tomto smere som úplne bez praxe. Myslíš, že im to aj tak treba? Viem, môžem sa spýtať priamo zamestnávateľa, ale vedúca je na dovolenke a príde v deň môjho nástupu a nechcem hneď v prvý deň pôsobiť ako blbec 🫣

tundra
11. nov 2024

@hana113 uz, ked mas podpisanu zmluvu,tak je to v poriadku.Priprav si,ak nieco mas,ak nie,tak vysvetli situaciu.

hana113
autor
11. nov 2024

@tundra zmluvu podpísanú ešte nemám, mám prísť so všetkými dokumentmi. Keďže som bez praxe, berú má na skúšku. Ale tak keby niečo, doplním im to. Moja prvá práca v zahraničí, tak mám z toho chaos. 😁