Ahojte,
viete mi prosim v komplexe pomoct zosumarixovat vyhody resp.nevyhody byvania v Rakusku? Z pohladu rodiny so skolopovinnymi detmi. Co vsetko sa plati (orientacne) - skola, skolka, ak je auto, poplatky .. alebo staci ostat na Slovensku a pracovat v Rakusku. Ake benefity to prinasa, zit v Rakusku?
Dakujem.
@peyla Ja byvam roky v Rakusku, ale najprv Wien a teraz Korutansko. Hlavne kazdy Bundesland ide podla ineho zakona, to sa tyka aj stavby domu, predpisov atd. Tiez skolky a skoly. Za skolku statnu platime 85eur stravu a nejaky 100eur rocne jednorazovo Bastelbetrag. Skolku udeluje Gemeinde, vo Viedni ide podla registracie na MA10 a po generovani kodu je mozne ziadat o miesto v skolke. Su aj sukromne, so statnym prispevkom ( nie je ohraniceny vekom). V 6 sa ide do skoly, to date tiez podla toho, kde byvate. Rozdiel je, ze v 4. rocniku sa ide na Mittelschule alebo Gymnazium. Podla prospechu a schopnosti ziaka. Dalej sa potom sa rozhodnut ako u nas Gymnazium/ Lehre, Odborne skoly rozneho typu. Skrz byvanie dat pozor na zakony Bundesland v ktorom zijete a staviate/ prenajinate, kupite byt, dom. Vsetky nejasnosti riesit za pomoci pravnika, Gemeinde ( Kataster) a Bauamt. Lebo casto narazite na nieco zdanlivo lukrativne a je tam nejaky hacik. Oni to predaju a dalej mate starosti na krku. Pri hypo treba dat urcite poradcu a najst najlepsi sposob. A hlavne bezpecny skrz navysovanie platby. Na toto doplatilo teraz vela ludi. Neviem co konkretne chcete vediet a kde budete zit. Niekde je podmienka kupy, ze tam budete aj byvat.
@jaga18 no zalezi kde a aky byt a ake su podmienky. Niekde je 10rokov TP, niekde maju ine a dost casto musi byt spolocny prijem pod nejaku vysku ( napr my tam nespadame). Tiez viem, ze Genossenschaft ma rozne podmienky, vratane hodnoty prijmu celej rodiny. U nas v okoli su napr 3 izbaky za cca 1200-1600 najom. Gemeinde je tu malinko.
Byt horné AT, v starom 2 izb bez balkóna a výťahu sme platili nájomné ca 250 e, od minulého roka mája sme v novom 2 izb, balkón, výťah platíme 515e nájom. Obe GWG byty. Ako mobilná opatrovateľka seniorov na 30 h úväzok máš netto 1700-1800 e, ostatné profesie môžeš nájsť napr na ams.at kde a koľko sa zarába
Zase za mna je dobre to, ze ak maju rodicia uvazok cez 30 hod tak je mozne mat druzinu za par eur. A casto je to dost kvalitna starostlivost ( deti aj chodia na vylety, do kina atd) v ramci tej druziny. Kto opatruje, tak ma Job v Rakusku isty. Je to ziadane a moze si vybrat vysku uvazku.
@kiki68 dakujem za pomoc, zvazujeme kupu nehnutelnosti (nevieme este moznosti financovania s hypo), muz tam bude robit (ma 2 roky uz odpracovane), ja som na materskej.. zvazujeme ci kupit nehnutelnost v Rakusku ( prihranicne oblasti) alebo v BA s dochadzanim za pracou..
Je cititelny rozdiel ked pracujem aj zijem v Rakusku ? alebo je to cca z hladiska prispevkov podobne aj ked len pracujem v Rakusku ale byvam BA?
@peyla je to ine, nakolko ako Auslander nemas na urcite veci narok, napr na rozne podpory or AMS a roznych dalsich organizacii. Tiez je to lepsie pre hypo, ked tam pracuje uz dva roky. Ma to svoje vyhody. Samozrejme musis ratat s tym, ze uz si v inom state a nie na Slovensku. Pri tej kupe davat naozaj pozor na detaily. Lebo kamoska kupila byt, novostavbu a stale nebola skolaudovana, potom bola a stale to malo dost velke nedostatky. Za pravnika dali velmi vela ( vzdy brat poistenie na nehnutelnost aj s pravnym krytim, Rost usetris v pripade problemu. Totiz ta spolocnost sa vyhovarala, ze oni to predavali ako investicnu nehnutelnost ( pritom vedeli od nich, ze tam chcu zit co najskor ). Tak naozaj pozor. Tiez pozor na vedenia kablov ( je vsetko na Vasom pozemku vedene), fakt detaily riesit. Kazdy detail moze znamenat problem v buducnosti. Deti od 4,5 roka su povinne vziat do skolky aj pocas roka. Deti pod ten vek vziat nemusia, len ak je miesto. Jednoznacne by som preverila hocico, co chcete kupit aj cez kataster ( da sa nahliadnut online).
@peyla Môžem sa spýtať - rozhodli ste sa pre Rakúsko? Viem v pohraničí o jednej nehnuteľnosti na predaj, ak by vás to zaujímalo.
@andrea_havlik Mozes mi prosim napisat info do spravy? Dakujem
@beloved máš v schránke
Škôlka cca ako u nás 100e mesačne to vyjde. Potom závisí aj od lokality. Mestský byt 3i vyjde 720mesacne. Niekde môžeš byť žiadať hneď,niekde po roku a dostaneš ho okamžite ( tiež zrejme podľa lokality) Práca napr konkrétne Billa 25 hodinový úväzok 1450e v čistom, DSS ako opatrovateľka cca 1800... Na hoteloch podľa toho aká pozícia a koľko hodinový úväzok.