Ahojte, zaujíma ma všetko okolo rodená vo Viedni, viete mi niektorá napísať skúsenosti? Od a po z, čo treba vybaviť atď, keď nerozumiem dobre nemecky je možnosť Slovenky sestričky niekde? Pýtam sa ako prvorodička s poistením v rakúsku, pracujúca tu pol roka, načo mam nárok z financií, čo dostanem atď, ďakujem pekne za odpovede
@kmihokova musis sa co najskor hlasit na Geburtsinfo portal alebo priamo na porodnici ( do 12tt myslim sa odporuca) , potom musis pravidelne ku Gyn na prehliadky, OGTT Rest je povinny, na porodnici sa priamo hlasis v 36tt na pohovor, na Termin je CTG vzdy a potom uz je to rozne. Hlavne musis mat nahlasenu porodnicu, resp pridelenu cez ten portal Geburtsinfo. V 8 mes si zahlasujes so zamestnavatelom matersku, ides na Mutterschutz. Dolezite dokumenty k materskej a porodu: Mukipass, Anmeldebescheinigung, Pas, Rodny list prelozeny do nemciny ( spravis ofiko cez prekladatela, co ma na to stempel). Po porode musis dat vediet zamestnavatelovi nastup na matersku, ten to podpise, potom na Familienbeihilfe podat na Finanzamt/ Finanzonline, na OGK je ziadost na EKBG. Potom to potrva a dostanes peniazky. Muz moze uplatnit Bonus na dieta v podobe mensej dane. Prestuduj si to a spytaj sa v skupine Schwanger in Osterreich na FB, je tam pani Anna Weiszerová a ta pomaha Slovenskam na uradoch. Je to zlata zena. Ako mne tiez nieco poradila.
@kmihokova ahoj🤗 ja som rodila min.rok v st.Josef vo Viedni, ak chceš napíš spravu