Ahojte, zaujimalo by má vaše skusenosti, ak si niekto podobným prešiel alebo niekoho pozná. Naša situácia: Ja aj mánzel 37 rokov, dieta 2 roky a druhé sa narodí začiatkom budúceho roka. Už dlhšie zvazujeme odchod z svk (najmä kvôli deťom a celkovo, ako sa to ubera). Manžel vie nemecky na C1, žil aj niekoľko rokov v Nemecku, takze myslím, že on si bude vedieť nájsť prácu v pohode (jasne, že by sme išli, až keď by si ju našiel). Deti malé, žijeme tak či tak sami, lebo svokrovci sa nezaujímajú, ja nemám súrodencov, manžel má sestru, ktorá žije vo Viedni a moji rodičia tiež žijú v Rakúsku (aj to je dôvod, že už sú starší a zvažovali sme, či ich presťahovať spat na svk alebo my tam). A pred 4 rokmi sme kúpili dom, tu kde sme nemáme moc kamarátov, takze fakt sme sami. Jedine čo nás brzdí, je moja situácia. Po nemecky neviem skoro nič, anglicky tak B1-B2 (dlho som už doma 😀) a vyštudovala som právo (aj som robila v odbore), takze aj kebyže viem nemecky, v odbore prácu nenájdem.. Ja si aj vravím, že nejaká práca sa nájde pre mna vždy a keď si porovnám koľko zarábala moja mama ako pomocná v hoteli pred dôchodkom, tak mala tak ako ja ako firemný pravnik… Len sa obávam, či sa dokážem v mojom veku ešte adaptovať a naučiť niečo, nájsť zmysluplnú prácu atd atd… Neboli ste v podobnej situácii? Že ste v podstate v neskoršom veku začínali od nuly?
Kamoska takto isla, jej muz tam uz dva roky robil, vedel dobre nemcinu, proste uz nechcel dochadzat denne. Kupili tam byt a isli. Dobre spravili. Jej dali kurz jazyka na ams, po roku nasla pracu, su spokojni. Ved tam mate rodinu, tak co vobec zvazujete. Plus muz vie veci komunikovat, vybavit. Ty sa naucis, len sa toho neboj. Deti tiez. Tie pojdu ako rakety.
@stellarstar preco najprv on, ked tam maju celu rodinu. Za ten cas tam vytvori aj ona zazemie. Keby ani jeden nevie nic ,to je ina situacia. Ona za rok moze vediet zaklady, potom vezme kurz a pojde dopredu.
@stellarstar začala som s duolingom aj keď neviem či sa to dá nazvať učením 😀😀😀 muž ide teraz na materskú, budeme doma spolu, čo po jeho materskej je otázne lebo mu akurát skončil projekt v práci, tak sme premýšľali ten čas využiť aj na to aby hľadal prácu..
@liliblacky pises, ze uz dlhsie nad tym rozmyslate, resp ze to bola jedna z moznosti, nechapem preco si sa teraz kym si doma nenaucila aspon jeden cudzi jazyk, stacila by aj ta anglictina. By som si “od jeziska” vypytala intenzivny kurz a trosku zamakala.
@kiki68 s malou muž už začal nemecky pomaly a vidím, že si iz vyberá slova ktoré sú jej lahsie v ktorom jazyku a kombinuje už, takze rátam, že deti a jazyk bude asi najmenší problém.. a ďakujem za zdieľanie skusenosti
@kiki68 nvm budú u nich bývať? Pod jednou strechou? Tak ok v tomto prípade môže ist aj ona. Alebo keď chcú mat svoje byt a by tam šla aj ona dostala by nejaké financie?
@milanemila učím sa doma sama, resp oprašovala som angličtinu doma či už z knih pre samoukov, či čítam anglické knihy, lebo som skôr myslela, aby som potom po materskej bola ja OK na pracovnom trhu.. len tým, že sme sami, tak času moc nie je na nejaké kurzy. Muž v práci denne do večera a večer som KO a to ešte aj popri tom robím pre pár klientov. Ale aj tak som chcela aby s deťmi hovoril nemecky, im to iba pomôže, tak možno premeníme domacnost na nemecky hovoriacu a počúvajúcu 😀 a aj to mi kúsok niečo dá.
@liliblacky skus si nejaky serial pustit a k tomu aj titulky v cudzom jazyku. To je super, lebo aj pocuvas a ten text pomaha ak niecomu nerozumies. Plus teda za tych xy casti serialu si zvyknes aj na akcent jednotlivych hercov a budes lepsie rozumiet.
@stellarstar čo som pozerala, že ak sa muž zamestná na rakúsku zmluvu, tak nejaký rodičovský by mi mal vyjst aj keď som tam nepracovala. Na rýchly prepočet okolo 800-900€ ak som zaratala aj prídavky na deti.. u našich bývať isto nie, kebyže si muž niečo najde (aj tak chceme neďaleko rodičov ideal), tak určite by sme buď tak, že by išiel on a až by našiel bývanie išli aj my alebo teda na par dni k nasim a hľadať bývanie spolu.. to hej
@milanemila ďakujem, aj to je fajn nápad, pripadne nejaké na počúvanie lahsie veci keď budem druhé kočíkovať .. 😀
@liliblacky moja manzelka bola starsia od teba a po nemecky vedela Guten Tag 😂🙈.
Prisli za mnou do Švajciarska a uz o tri mesiace pracovala.Deti boli skolopovinne.Absolvovala par kurzov a dnes komunikuje,bez problemov.O deti sa neboj,tie su ako špongia.Rakusko je fajn,odrobil som aj tam par rokov,hlavne, nie je tak drahe,ako Švajciarsko.Drzim palce,do ktorej časti sa chcete sťahovat?
Kým sú deti malé, choďte určite, lebo neskôr to už nepôjde vôbec ľahko..
Totiz, u nás je to veľmi podobne.. odkedy sme spolu s mojím mužom vždy sme uvažovali nad odchodom do Rakúska, avšak podarilo sa nám na Slovensku postaviť dom.. manžel vie po nemecky na úrovni expert, ja len rozumiem a hrozne sa hanbím hovoriť.. len preto som bola vždy zabrzdena a bála som sa ísť.. vykašľali sme sa na to a teraz už máme veľké deti, preto odchod do Rakúska už by bol pre ne veľmi tazke a tak to zase brzdim ja.. oni sa po nemecky učia, ide im to dobre ale aj tak sa bojím.. keby sme tam odišli keď boli mali, bolo by to určite iné.. môj muž tvrdí že keby sme tam žili, naučila by som sa hovoriť.. a asi ma pravdu len ja mám nejaký blok.. nemčinu som sa učila 4roky, celé detstvo som ju počúvala (moji starí rodičia z maminej strany boli nemci na Slovensku) a aj tak som v nej ľavá.. pritom je to tak krásny jazyk.. my zvažujeme Čechy, aj kvôli praci..
@jana_eyre_2 ked sme odisli,mali sme dom 7 rokov po kolaudacii...Pravda je,ze starsi syn mal 14 a moc sa mu ta myslienka nepacila.Mal som kontrakt na 2,5 roka.Deti sme presvedcili na 2 roky a ked sa im nebude pacit,ideme spät.Deti sa odmietli vratit,vytvorili sme sme im tu druhy domov a su velmi spokojne.Najstarsi pracuje v banke,prostredny študuje v Zurichu ekonomiku a dcera bude za dva roky autolakyrnicka😁.
@tundra tak to si má potešil… ono je pravda, že iné je sa ucit doma a iné je žiť v tom prostredí a musieť hovoriť, či už len na nákupe… Rodičia žijú v Hornom Rakúsku a mne sa tam aj dosť páči.. Ceny (aj nehnuteľnosti) sú ešte OK, je to taká vidieckejsia časť, blízko Nemecko, takze asi v tej lokalite by sme skúsili, samozrejme, všetko závisí od muzovej prace.
@jana_eyre_2 ďakujem za príspevok… hej, ja s jazykmi som na tom podobne, neverím si v nich, ale keď je človek hodený do vody tak musí 😀 a tiež si vravím, že už zo mna extra karieristka nebude, lebo 2 malé deti, tak či tak by som asi časovo nedala prácu v Ba na 8 hodín (ak rátam, že pomaly 1-1,5 strávim na ceste), so skolkami atd.. že by som asi musela hľadať niečo za menej peňazí ale s pevnom pracovnou dobou alebo kratší úväzok atd atd, takze tá moja kariéra tu raketová nebude tak či tak.. presne aj mna brzdí take to zázemie (dom a atd) ale veď ten sa vie “vytvoriť” skoro všade..
@liliblacky ked ma jeden z manzelov slušny prijem,je to super.A trafila si sa presne,zazemie a domov,vies vytvorit všade😉.
Choďte, kým sú deti malé. Naučia sa a zapoja do spoločnosti. Ty budeš musieť, tak sa tiež zapojis.
Ja neviem ani ťuk po nemecky, deti už väčšie, tiež by bol problém. A ja moju prácu bez jazyka robiť nemôžem a vzdať sa jej nechcem, nadrela som sa pol života na ňu..takže si môžem len hlavu tlcť, že nemecky neviem.
@liliblacky ak máš rodinnú podporu a blízkych v Rakúsku, určite choď. Poznám rodinu, ktorá odišla vo veku po 40, tiež veľké strachy bloky, jazyk. 0 bodov. Intenzívne sa učili nemčinu, pripravovali... Nikdy by sa nevrátili. O deti by som sa neobávala vôbec. Za rok sú tam ako doma 😉
Tak my sme sa sťahovali takmer o 10 rokov mladší ako vy, ale manžel vedel po anglicky iba hello a good bye, ja celkom ok, nejak som sa dohodla a dali sme to. Akurát angličtina je ľahší jazyk, ale keď je človek nútený … Ja sa učím teraz na Duolingo po taliansky, no teda sú to také 5 minútovky, niečo sa na mňa nalepilo, ak sa niekto výhradne prostredníctvom tejto appky naučí jazyk, tak klobúk dole. Myslim si, že je lepšie si zaplatiť intenzívny kurz.
Čo sa týka deti, tak osobne by som sa s malým dieťaťom nerozprávala v cudzom jazyku, ak ho neovládam dokonale a so správnym prízvukom. S týmto mnohí asi nebudú súhlasiť a povedia si lepšie nejak ako nijak, ale dieťa si pri takomto učení jazyk zafixuje nesprávne a bude to mať potom ťažšie preučiť sa. Oveľa jednoduchšie je naučiť sa hneď správne. Toto je podľa mňa dôležité hlavne, keď sa tam človek chystá žiť a chce, aby dieťa zapadlo medzi miestne deti. My sme sa sťahovali s takmer 5 ročnou, bez problémov sa naučila jazyk priamo v krajine, naučila sa hneď hovoriť gramaticky správne a hlavne bez slovanského prízvuku.
@tundra to je super, že sa vám darí a deťom tak páči.. ja som sa veľmi bála a aj bojím ísť do krajiny kde viem že deti nerozumejú poriadne v takomto citlivom veku.. mám 12,11 a 8r deti, okrem najmladšieho introverti, čo si ťažko hľadajú blízke vzťahy... Preto sme sa s mužom zhodli že ak k tomu pridáme jazykovú barieru tak by to mohlo pre nich vypáliť dosť ťažko.. ako áno, možnosť samozrejme je že by to tak nebolo, ale proste sa toho bojim..
@liliblacky držím palce nech vám to dobre vyjde.. presne, domov nie je miesto, ale pocit..
@jana_eyre_2 bát sa noveho,je prirodzena reakcia.
Ja som sa tiez bál,ako to vypali,lebo je rozdiel zbalit sam seba a odist alebo zbalit celu rodinu a odist.Zaciatky neboli jednoduche,ale dali sme to😁.Dalsie rozhodnutie bude,ked sa dozijeme dôchodku,co dalej...Švajčiarsko, je aj pre domacich drahe,tak tiez neviem,ako sa s tym vysporiadame.
@sisaka hej, som si veríme, že duolingo je tak akurát možno na cestovanie, že si dokážeš základne veci nejako doriešiť.. budeme musieť doma zasadnúť a urobiť už rozhodnutie, že nech vieme ako ďalej.. muž len kvôli mne to odkladá, on sám vraví, že ľutuje, že odišiel z Nemecka, že tam mal už ostat (pracoval tam skoro 5 rokov) a do teraz tam má vyborne vztahy a kamosov (muž je zase tip čo sa zoznámi s 20 ľudmi len po ceste do obchodu 😀)… a ja preto nehovorím s deťmi anglicky, lebo si neverím, ale muž má výbornú nemčinu a na deti ide z ľahká, len take vety aby pochopili, že pod sem, podaj mi to, sem tam číta rozpravky v nemčine či malú uci slovíčka ak už ich vie aj slovenský.. len ja som už dávno chcela nech hovorí doma po nemecky, že aj na mna sa nalepí, len on zase, že cely deň je v nemčine v práci a že už doma chce mat klud.. asi by som si vyčítala kvôli deťom, kebyže ostaneme.. aj tak chcem nech študujú von, spoznávajú svet, snažíme sa aj s tou malou cestovať, aj vlakom, aj autobusom, pre ňu zážitky a oťukáva sa 😀
@sisaka presne tak,to nám.povedali priamo v rakúskej škôlke ,najskôr dokonale materinský jazyk,pokiaľ nie sme bilingválna rodina a potom sa dieťa prirodzene naučí všetko ako má. Aj sa tak stalo. Pozerali na mňa miestne,že prečo nehovorím a výsledok je taký,že tie čo hovorili,deti biedna nemčina,biedna gramatika a nás👍. Ale tak je to módne. Žiaľ,neuvedomuje si to veľa ľudí. Že síce dieťa,človek hovorí,ale miestnym je na smiech....lebo...
@sisaka Uplne s tebou suhlasim.. Nic nie je horsie,ako ked rodic ,ktory nema dany jazyk ako native zacne s dietatom komunikovat cudzim jazykom.Hlavne,ak rodicia chcu zit natrvalo v cudzej krjine,kde je prave ten jazyk native....
Pretoze toho zleho prizvuku,ktory mu sprostredkuje ten rodic v cudzom jazyku sa potom uz nezbavi to dieta ani v skole v danej krajine
Takze odporucam na sk zamestnat de aupair.k detom ........ A co sa tyka tvojho pracovneho uplatnenia v at,ta kmusis byt realistkou... Sk pravo/dufam,ze to vies/ nemozes v prac. procese v at pozit..takze ano,ziadnu karieru bez dobreho vzdelania jazykoveho native vybavenia v at neurobis...takze budes na pr.trhu niekd ena najnizsichg urovnniach.ano,ako upratovacka apod.......
Aporovnavat,plat tvojej matky v at s tvojou pravnou poziciou na skco sa tyka aj vysky platu, je uplne od veci. Pretoze v at su omnoho vyssie nakladyna zivot ak na sk a.Takze na sk stym primom si na vysej urovni spolocneskej aj fionacnje ako vat v danej pozicii upratovacky......Takzeak ste saako rodina rozhodli zit v at,, treba pocitat stymi nakladmi na zivot tam pri 4 clennej rodine
Co sa tyka deti,cim su mladsie,tym maju väcsiu sancu na uplnu integraciu v danom prostredi ci jazykovo ci kulturne @liliblacky
Skus Primark (ScS Vösendorf,G3) beru aj "iba" s anglictinou a je to jedno zmena...vedia sa prisposobit,25,30,38 hodin
@liliblacky mat vystudovane pravo a zavesit ho na klinec? Zle rozhodnutie.
@stellarstar
ano dostala, ma narok na pridavky aj materskú v AT. Môže si vybrať dĺžku materskej, takže reakne by vedela dostávať aj s pridavkami do 1200e. A teda hlavne ak tam bude mat trvalý pobyt v AT. Na ams bude neskôr ako pracu hľadajúca. Takže narok na peniaze z ams mat síce nebude, ake kurz jej ponuknu.
Je dosť tealne, ze jej ponuknu aj kurz na rychlejsi štart do prace. Je pre dlhodobo nezamestnaných, kde sa matky po materskej počítajú tiez.
A myslím, že vtedy by jej mozno aj platili mesacne nejaké peniaze. Tým si ale nie som úplne istá.
@f333 jasne, že som realistka, že to nebude top pozícia a že budem začínať od začiatku a to je presne to, čo brzdí aj môjho muža, že sa boji, že budem ľutovať, že som to zahodila atd… lenže ja som realistka aj tu a je mi jasne, že pri dvoch malých deťoch nebudem môcť pracovať 10 hodín denne v nejakej kancelarii, lebo jeden bude musieť zarábať (a lepšie zarába muž) a druhý vykrývať deti.. a ja sa nechcem napríklad vrátiť bývať do Ba (bývame na dedine cca 35 km od Ba). To je asi tá dilema najväčšia, že čo so mnou..
Nech prv ide manzel a ty sa doma uč nemčinu a po čase keď už bude byt a všetko čo pre vás bude potrebovať môžete ist za ním. S novorodencom budeš aj tak len rok doma takže jazyku by som sa začala už teraz venovať a ptm si už na začiatok nejakú prácu nájdeš.