Ahojte, hádam že sa tu nájde nejaka mamina ktora mi kus pomože, stale všetko citim ale itak v tom mam hrozny chaos.
V novembri mam termín porodu, som zamestnana, od 1.10 idem na matersku to vraj zamestnavatel posle automaticky doklady aby som poberala wochengeld. Co je 8tyz. Pred a po porode, ale co potom.? Potom vraj sa vyberaju nejake moduly vraj na 1/2 roky. ?
Rok doma s malym mi pride malo, radsej by som bola 2roky doma. Ale oplati sa to ? Alebo co je mozne ziadat ?
Hadam ze niekto mi pomoze a nebudem v tom az tak stratená. A este nemam jasno vo vybavený rodneho listu, bude nutné cestovat na amsadu do viedni alebo na SK alebo sa to da nejako na dialku splnomocnit rodica ? A vybavit to na dialku. Kedze mi pride nerealne cestovat s novorodencom 8hodin. na SK.
Dakujem.pekne za rady 🙏☺️
@ni_kca ahoj vyberáš si rôzne modely, ak ostaneš rok doma môžu ti vypočítať elterngeld z platu ktory si zarábala je to skoro plny mesačný plat ale musíš sa po roku vrátiť. Inak si vyberáš z variant do 2,5 roku myslím a vtedy je to stále ta ista suma myslím okolo 12000€ ale rozdelia ju podľa mesiacov koľko budeš doma
@stellarstar áno viem bola som aj v ÖGK. Ale stale som v tom nejako skusena.. preto som chcela vediet rady inych ci si niekto vybral 1rok matersku a potom sa vratil do práce a take male babo dal do.jasli ???
Od 1.11.2023 su zmeny - karenz konci v 22.mesiaci. varianty neexistuju od 1.3.2017 a uz to nie su moduly, ale dni od 365 do 851dni... na kazdy den je dana taxa...
Este existuje aj kbg zavisle od brata, tam je to len 364 dni.
Co sa tyka rodneho listu, tak ak sa mas trepat na ambasadu, odporucam zbehnut uz tu hodinu do petrzalky. Jednak to ide ovela rychlejsie a su tam ludia milsi ako na ambasade. Rodny list, pokial to bude chlapec alebo dievca a bude mat slovenske priezvisko (ska, ova) tak staci aj ked len otec by dosiel. Na rl budes chvilu cakat. Ale kedze rodis v novembri, v januari ho budes mat isto a to uz s babom na policiu a pas spravit. Ono to vyzera komplikovane, ale da sa to...
Ahoj, 8 týždňov pred pôrodom a 8 týždňov po pôrode (alebo 12 týždňov v prípade cisárskeho) dostávaš Wochengeld - tvoj plný plat vrátane 13. a 14. Potom máš na výber z týchto variant Kinderbetreuungsgeld:
1. Einkommenabhängiges KBG:
Je vo výške 80% z Wochengeldu, ale max ca. 2300 Eur. Môžeš ho poberať, kým dovŕši dieťa 12 mesiacov ak si s dieťaťom na materskej len ty, ak sa s partnerom vystriedate, dostávate KBG do veku dieťaťa 14 mesiacov. Výška KBG u partnera sa počíta z jeho platu.
2. KBG - Konto (Pauschal)
Ak ostaneš na materskej sama, môžeš si vybrať variantu, kde dostávaš KBG do veku dieťaťa medzi 12 a 28 mesiacov. Celkovo dostaneš ca. 14.355€ a rozdelí sa to podľa počtu dní varianty, ktorú si zvoliš. Čiže, ak by si si zvolila najkratšiu, dostaneš 1.196€ mesačne, pri najdlhšej je to okolo 500€ mesačne.
Ak sa striedate s partnerom, je možnosť zvoliť si medzi 15-35 mesiacmi a dokopy dostanete ca. 17.900€
Doma s dieťaťom na Karenz môžeš byt do veku dieťaťa 22 mesiacov, ak sa neprstriedate. Ak sa prestriedate, pripadne ak partnera nemáš, je to do veku 24 mesiacov.
Dĺžka Karenz a poberania KBG sa nemusi zhodovať, ale po dobratí KBG už žiaľ nedostávaš nič okrem Familienbeihilfe, čo je ca. 180€ mesačne
My sme pri oboch deťoch mali einkommenabhängiges KBG a deti sme dali do škôlky ako 16 mesačné. Aspoň vo Viedni to nie je nič nezvyčajné, ani náhodou to neboli najmladšie detičky v triede. Ale treba rátať ešte s časom, kým si dieťa na škôlku zvykne a bude tam chodiť len na pár minút/hodín.
Ohľadom rodného listu by som ešte dodala, že aj ak to bude dievča, kde chcete meno bez koncovky ová, dá sa podpísať splnomocnenie, aby rodný list išiel vybaviť iba otec. My sme ešte pred pôrodom volali na matriku a poslali nám mailom tlačivá, ktoré sme na to potrebovali.
Aky je postup cez ambasadu, to neviem.
@ni_kca Ja rok a ten dalsi uz som bola bez prijmu. Hlavne tam musis riesit poistenie na muza. Zisti si, ci u vas podporuje Arbeitsgeber napr Bildungskarenz, tiez zisti ale mas celkovo moznosti. Do jasli je dobre prihlasit ihned po narodeni, pripadne rovno vypytat cislo od magistratu ( iba pre Vieden) , pre ine Bundeslandy neplati. Ale riesit to musis hned po porode, pripadne pred a dat si rezervacku. Uvidis co budes mat za moznosti. My sme mali malu skolku, maly isiel v necelych 2 rokoch do skolky. Teda Krabbelstube. Po roku sme isli do tej, co ponukla Gemeinde. Prispevok od Land bol taky, ze sme za cely tyzden ( cize 5 dni) doplacali v Krabbelstube cca 250-300 eur, v tej statnej/ katolickej doplacame iba jedlo ( 95 eur ) na mesiac. Tak zisti co konkretne je okolo Teba a ako to vyzera. My sme mali nevyhodu v tom, ze sme nevedeli, ci zostaneme tu, ci ideme po covid naspat. Toto prislo tesne pred koncom materskej. Ked uz som musela dat v mojej praci vypoved a hladat inu. Nakolko sme sa stahovali 360km
@kiki68 no to ze ten rok bez prijmu nieje nic moc napriek tomu ze len môj najom je 1100eur. Plus neratam dalsie výdavky. Mam to tazsie ze jazyk neovladam na top úrovni ale pomaly sa do neho dostávam od oktobra zacinam aj kurz cez net.tak hadam sa to do porodu zlepši.
Ale urcite dakujem za nejaku pomoc aspon som o nieco mudrejsia.
Na rok v zavislosti od platu sa ti to oplati, len ak zarabas krasne peniaze. Ja som za variantu radsej menej a dlhsie. Pocas poberania ti bezi poistenie a mne to pred zvysenim rodicak a pridavky robilo peknu sumu (mala som 851 dni). V ktorom bundeslande si?
@guiseppinka som s salzburgu( zell am see) zabaram cca 1800e.
Noo ak cca na 2 roky rátam tych 500mes. Plus prídavky, 180 ak sa nemylim. Tak oproti doterajsiemu platu mi to príde hrozne malo
@ni_kca zrataj si, co ti vyjde viac - ci v zavislosti od platu alebo pausal. Sama sa musis rozhodnut. Len rataj, ze platovy mas len rok a nic viac...
@ni_kca na stránke ÖGK je to tam vysvetlene