Materská v Rakúsku

zuzi0o
5. apr 2023

Dobrý deň, pracujeme v Rakúsku, dva roky sezónne, potom rok a pol vkuse a momentálne sme do júna v mimosezóne na AMS a poberáme dávku v nezamestnanosti. Od júna máme znova sezónnu prácu. Zistila som ale, že som tehotná. Chcem sa opýtať či by mi niekto vedel poradiť, aké podmienky musím splniť, aby som mala nárok na materskú a rodičovský príspevok v Rakúsku. Poprípade ako dlho musím po poberaní dávok zotrvať v krajine, v prípade, že sa chcem časom vrátiť na Slovensko. Nepoznám tu žiadnu mamičku, ktorá by mi mohla poradiť, preto všetko hľadám na internete. Budem vďačná za každú informáciu.

alexka89
6. apr 2023

No hlavne tam porodiť a tam si vybaviť materskú ...aj bratov a frajerka je teraz tehotná a žijú i pracujú v Nemecku a ide to takto riešiť s tým že potom sa vráti na sk

kiki68
6. apr 2023

@zuzi0o nastupis od Juna do prace, ak neni vylozene vidiet ze si tehu, tak daj po tyzdni az potvrdenie, ze si tehu. Nemozu Ta potom prepustit a musia na to brat ohlad. Potom je dolezite odrobit aspon 3 mesiace a necerpat dlhsie ako dva tyzdne PN. Mas tak zaruceny narok na Wochengeld. Kedze si nepretrzito medzi Ams a pracou, mas narok na matersku, aj pausalnu alebo EKBG , cize tu zavislu od vysky prijmu. Keby mas Fruhmutterschutz ( cize lekar Ta posle na rizikove ) tak ides skor , idealne by bolo robit do Mutterschutz, cize do toho urceneho dna podla poistovne a potom uz nastupit na Mutterschutz a Karenz. Do 8 tyzdnov po porode treba na poistovnu a zamestnavatelovi dorucit papiere na matersku. Potom uz to neni nejake zlozite. Este jedna vec a to her Anmeldebescheinigung, ak ho nahodou nemas, treba ho vybavit na prislusnom BH , cize Bezirkauptmannschaft, to iste sa vybavi po narodeni dietatu. Dobre je tu mat oficialne pobyt a vsetky nalezistosti. Na fb mozes v skupine Schwanger in Osterreich najst pani Anna Weiszerová, ona pomaha vybavit matersku prave slovenkam v Rakusku.

guiseppinka
6. apr 2023

nepotrebujes riesit nikoho, staci, ak navstivis arbeiterkammer, resp. si spravis termin tam a dostanes presne informacie konkretne pre teba.