Dobrý deň, pracujeme v Rakúsku, dva roky sezónne, potom rok a pol vkuse a momentálne sme do júna v mimosezóne na AMS a poberáme dávku v nezamestnanosti. Od júna máme znova sezónnu prácu. Zistila som ale, že som tehotná. Chcem sa opýtať či by mi niekto vedel poradiť, aké podmienky musím splniť, aby som mala nárok na materskú a rodičovský príspevok v Rakúsku. Poprípade ako dlho musím po poberaní dávok zotrvať v krajine, v prípade, že sa chcem časom vrátiť na Slovensko. Nepoznám tu žiadnu mamičku, ktorá by mi mohla poradiť, preto všetko hľadám na internete. Budem vďačná za každú informáciu.
@zuzi0o nastupis od Juna do prace, ak neni vylozene vidiet ze si tehu, tak daj po tyzdni az potvrdenie, ze si tehu. Nemozu Ta potom prepustit a musia na to brat ohlad. Potom je dolezite odrobit aspon 3 mesiace a necerpat dlhsie ako dva tyzdne PN. Mas tak zaruceny narok na Wochengeld. Kedze si nepretrzito medzi Ams a pracou, mas narok na matersku, aj pausalnu alebo EKBG , cize tu zavislu od vysky prijmu. Keby mas Fruhmutterschutz ( cize lekar Ta posle na rizikove ) tak ides skor , idealne by bolo robit do Mutterschutz, cize do toho urceneho dna podla poistovne a potom uz nastupit na Mutterschutz a Karenz. Do 8 tyzdnov po porode treba na poistovnu a zamestnavatelovi dorucit papiere na matersku. Potom uz to neni nejake zlozite. Este jedna vec a to her Anmeldebescheinigung, ak ho nahodou nemas, treba ho vybavit na prislusnom BH , cize Bezirkauptmannschaft, to iste sa vybavi po narodeni dietatu. Dobre je tu mat oficialne pobyt a vsetky nalezistosti. Na fb mozes v skupine Schwanger in Osterreich najst pani Anna Weiszerová, ona pomaha vybavit matersku prave slovenkam v Rakusku.
nepotrebujes riesit nikoho, staci, ak navstivis arbeiterkammer, resp. si spravis termin tam a dostanes presne informacie konkretne pre teba.
No hlavne tam porodiť a tam si vybaviť materskú ...aj bratov a frajerka je teraz tehotná a žijú i pracujú v Nemecku a ide to takto riešiť s tým že potom sa vráti na sk