Diaľničná známka - Rakúsko

marek3597
20. máj 2024

Ahojte,
chcem sa len spýtať možno trošku hlúpu otázku, dneska som išiel prvý krát z Bratislavy do Rakúska a digitálnu diaľničnú známku som si zaplatil nejakých 100 metrov za hranicami ASFINAG automate ktorá začala hneď platiť. Vôbec netuším či už aj tých pár metrov je spoplatnených a vodič je povinný pred hraničným priechodom SLOVENSKO-RAKÚSKO mať už zakúpenú diaľničnú známku. Čítal som že v Rakúsku to berú celkom dosť prísne.

jana_eyre_2
20. máj 2024

@marek3597 prísne to beru, ale len keď ťa zastaví hliadka.. ak ťa nezastavila za hranicami na diaľnici, tak sa nič nedeje.. nemajú kamery, ale veľmi časté hliadky ktoré kontrolujú či majú konkrétne značky zaplatenu známku..

A teda pred prechodom ešte diaľnična Rakúska nie je potrebná, až za prechodom, aspoň pokiaľ viem

melanta
21. máj 2024

@marek3597 vôbec nie je pravda, že ak ťa nezastaví hliadka, tak sa nič nedeje. V Rakúsku sú na diaľniciach kamery, ktoré toto monitorujú a pokuty sa posielajú poštou. Stanice Asfinag sú predsa na hraniciach, takže je to v poriadku ak si ju kúpil na stanici, ktorá je v rámci hraničného prechodu.

melanta
21. máj 2024

@jana_eyre_2 rakúske diaľnice sú plné kamier, podľa mňa 99 zo 100 pokút je z kamerových kontrol.

jana_eyre_2
21. máj 2024

@melanta autor sa pýta na prechod Slovensko - Rakúsko, tam žiadne kamery nie sú, sú tam kontroly ktoré zastavujú.. chodievam tade často takže to viem 😉

marek3597
autor
21. máj 2024

@melanta áno, kupoval som ju hneď za hranicou, to je cca 50-100 metrov od prechodu na Rakúskom území

vroni
2. jún 2024

@melanta, pokuty za diaľničnú známku sa nedoposielaju, nemajú na to oprávnenie, nakoľko sú to pokuty súkromnej spoločnosti. Kamier na diaľničné známky je len par, tie stovky kamier sú na mytny systém nákladných áut, osobaky so známkami zamerať nevedia.
@marek3597, pokiaľ máš ma mysli prechod v Kittsee, tam je asfinag pred rakúskou hranicou, diaľnica začína až za ňou, takže diaľničnú známku si mal včas a v poriadku.