AMS v Rakúsku

defulik
3. jún 2022

Ahojte, bol prosim niekto evidovany na AMS v Rakusku a poberal podporu z AT?

Dakujem

barb0renka
3. jún 2022

Co konkretne ta zaujima?

defulik
autor
3. jún 2022

@barb0renka aky je tam postup? ako na SK? manzel sa chce od 1.7. hlasit a poberat podporu, ako casto sa musi hlasit po evidencii?

barb0renka
3. jún 2022

Zalozit elektronicke konto si moze uz teraz.
My sme tiez vsetky formulare a aj ziadosti o Arbeitslosengeld ziadali online.
Osobne bol potom moj muz na AMS az ked od nich dostal termin, nech sa tam pride ukazat. To bol v podstate rozhovor s ich pracovnickou, aby vedeli, o ake pozicie by mal zaujem.
Kazdopadne robotu si treba hladat a nespoliehat sa na to, ci vam nieco AMS najde.
Vyhoda je ta, ze ked vam na nejaky cas schvalia arbeitslosengeld, tak vam hradia aj zdravotne poistenie.
Ci sa treba hlasit pravidelne si nie som ista, popravde si skor myslim, ze nie.

defulik
autor
3. jún 2022

@barb0renka len on si chce hladat robotu na sk, uz chce v at skoncit, ale kedze tam ma trvaly pobyt a odrobenych 13 rokov , chce ziadat podporu tam.

hennyinnsbruck
3. jún 2022

@defulik ale ked ma podporu v at nemoze ist na svk …
a z ams ho budu posielat na pohovory takze to sa neda na svk pracovat a z at ams Geld poberat ak to ma v plane

vroni
3. jún 2022

@defulik, kým bude žiadať podporu v AT, musí tam fyzicky byt. Nesmie opustiť krajinu. Teda, môže, ale tým dňom pozastavila podporu, kým sa nevráti. Ale môže žiadať o prenos nároku na SK. To sa dá.

defulik
autor
3. jún 2022

dakujem za info

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik pokiaľ chce byť na ams, nesmie opustiť štát, ak opustí, zastavia peniaze, ak by chcel klamať, prídu na to, bude vracať a škaredo. Plus pokiaľ by sa zaregistroval, tak by ho doslova buzerovali, nie ako na sk. 3 ponuky týždenne minimálne ams by poslalo, kde by musel reagovať, pripadne ísť na pohovor, plus on sám by musel odkladať, kde všade poslal.

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu ano prve 4 tyzdne tam musi byt a potom sa da davka posielat na sk a prehlasi sa na ams na sk

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik tipujem, že teda aj zruší TP a iné....odrby v rakúsky radi a s chuťou riešia a vymáhaju, priam s rozkosou

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu co ???? ake odrby, ach boze..... tak by to malo byt

vroni
3. jún 2022

@defulik, nie, dávka sa na Slovensko "posielať" nedá. Da sa požiadať o prenos nároku, musia to akceptovať Slováci aj Rakusania a potom mu dávku normálne bude platiť úrad práce na SK a je obmedzený (muž) dĺžkou a maximálnou sumou podľa slovenských predpisov. Ak čo len o hodinu kdesi prepiskne lehotu, s potešením mu to zamietne jedna alebo druhá strana.

defulik
autor
3. jún 2022

@vroni nie, volala som na socialku a vraj je to tak, ze 4 tyzdne tam a potom ziadat ams o export davky , ktoru budu oni posielat priamo na nas ucet, ty sa prihlasis na sk na urad a oni budu dokladovat ams ze si plnis podmienky a chodis sa hlasit. export sa priznava na 3 mesiace, ale plati ams nakolko tam posledne roky robil.

vroni
3. jún 2022

@defulik, prajem veľa uspechov týmto postupom 🤷‍♀️ Prever si rakúske podmienky, tie sú relevantne, oni posúvajú dávku, nie tetuska na slovenskej socialke.

defulik
autor
3. jún 2022

@vroni oni spolupracuju s ams v at , tak mi presne pani povedala ako to funguje, skor som myslela ze je tu niekto kto si tym realne presiel, nie dohady.....

vroni
3. jún 2022

@defulik, výbavovala som to pre zamestnankyňu túto stredu. Moje "dohady" nemajú ani 3 dni. Tak nech úspešne vybavíte.

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik pozri úplne jednoduché, skúste a uvidíte, ale zahrávať sa s úradmi je veľký hazard, jasne, ze môže poberať na sk, ale sk podmienky, výšku a všetko, to už s at nemá nič spoločné. Iba papiere. A muž už ukončil TP v at, to fakt mate rozdielne TP, nežije té spolu, prídavky co? 🤣Ze sa pýtam... Teraz už rozumiem prečo sú na ams na Slovákov ako čerti. Prepáč, bud muž spĺňa podmienky a dodržia co ma, alebo nech berie na sk.

vroni
3. jún 2022

@defulik, áno píšu. A ešte tam píšu während Sie in Österreich Arbeit suchen, v čase, keď si hľadáte prácu v AT. To asi nebude vás prípad. Vás sa bude týkať druhý chlievik, že si hľadá prácu v cudzine. Tam sú aj lehoty a aj to, že to podlieha schvaľovaniu rakúskeho i zahraničného úradu prace. A je tam drobná podmienocka, že ak si nenájde prácu v cudzine, musí sa vrátiť do AT, bacha aj na to. Preto sa to vola prenos, lebo jeden úrad prenesie zodpovednosť na druhý. Financie pojdu z At, tam bolo platené poistenie.

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu konci mu pracovny pomer k 30.6. , klasika my zijeme s detmi na sk , on v at pracuje 13 rokov, ma tam trvaly pobyt, ja poberam rodinne pridavky na sk a v at mame dorovnanie. chce ale uz natrvalo odist z at a hladat si pracu na sk, ale bolo nam povedane ze na sk narok na podporu nema , ze ma ziadat v at a takto ma postupovat.

defulik
autor
3. jún 2022

@vroni ano ma 3 mesiace aby si nasiel pracu na sk, to mi je jasne, podporu priamo vyplaca ams na nas ucet.

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu vzdy sme dodrziavali podmienky ake su v at, ale ak raz ma odrobenych 13 rokov v at na TPP s platenim odvodov, nevidim dovod aby si ziadal davku na Sk

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik samozrejme, pokiaľ žije a dodržiava podmienky v at, nie je problém. Ale nejako nerozumiem tomu, že niekto má ženu a deti na sk a TP a s tým aj výhody daného štátu inde. Nejako mi to nejde dohromady, ale kľudne skúste, len bacha rakusania sú na raketu ako supi a opakujem s radosťou sa do toho pustia a niekedy sa vracajú peniaze za XY rokov. A oni sú už ten spôsob na vrátenie nájdu.

defulik
autor
4. jún 2022

@maciatkolulu ved vela chlapov robi v At a zeny ziju na sk, kedysi sme aj my zili s detmi v at a mali tam TP, ale ja som si tam nezvykla a chcela ist domov a muz tam ostal pracovat a chodil na vikendy za nami na SK. Trvaly pobyt si tam samozrejme nechal a my sme si zrusili. Teraz aj on chce odist z At a hladat pracu na Sk a zit uz tu.

vroni
4. jún 2022

@defulik, áno, fyzicky peniaze prídu z rakúskeho ams. Mala som na mysli, ze ich vyplatia až na pokyn slovenského úradu prace, teda Slováci preberú zodpovednosť za oprávnené vyplácanie. A ze sa zrejme v lete (v júli na 100% a august sa tiež môže zadariť) sa muž zrejme nebude smiet pohnúť z at.

defulik
autor
4. jún 2022

@vroni s tym ratame ze v juli tam musi byt. Pojdeme aj my tam☺☺☺☺.

vroni
4. jún 2022

@defulik, rátajte radšej aj s augustom.... Pre istotu 😉

kiki68
5. jún 2022

@defulik normalne si spravi termin u nich a povie co potrebuje. Ak nepodal sam vypoved, tak moze mat ihned podporu. Potom jo poslu k jeho Berater a dalej to uz ide hlavne elektronicky a tiez moze ziadat o rozne kurzy ( napr jazyk po B1, rekvalifikacie)

kiki68
5. jún 2022

@defulik ak nebude mat trvaly tam, tak ams to prenesie na so urad prace ( a s tym mam velmi zle skusenosti), nakolko tie lehoty u nas su dost ine a nevedeli si vobec poradit co sa tyka dokumentov. Dufam, ze toto sa za tie roky zmenilo. Je fakt, ze ono to ide aj opacne preniest ( aspon to mi tvrdil na ams), ale naposledy som ams realne musela vyuzit pred cca 8 rokmi

kiki68
5. jún 2022

Inak ja byt nim idem tak, ze trvaly pobyt este na napr 6 mes necham v at, poviem na ams ze hladam pracu hlavne na sk kvoli rodine a normalne to moze vykazovat. Pretoze bez TP v Rakusku nemoze ist na ams s tym, ze mu budu nieco realne platit a vybavovat. Tiez som mala tento problem, ze na SK ich vobec nezaujimali roky odrobene v at. Ja zijem v at, po cca pol roku som sa vratila.