Ako byť kreatívna a vedieť spraviť to v praxi čo mám vo fantázii? Možno sa zle vyjadrujem, no ide o to že vôbec nie som kreatívna. Aj keď niečo si vymyslím v myslí a chcem to spraviť, príklad tortu urobiť, nejde mi to nemám na to kreativitu. Alebo keď si pozriem na nete a podľa toho robím, tiež nejde mi to moja torta vyzerá úplne ináč ako na fotke alebo ako podľa mojej fantázie. Takisto keď chcem urobiť si pekný dvor záhradu kvetiny na terasu, mám nápady čo ako no neviem to v praxi spraviť a vyzerá potom všetko úplne ináč než som si predstavovala. To isté aj doma aranžovat alebo vyzdobiť dom zas nemám kreativitu. Alebo keď chcem deťom niečo nakresliť, ani psa poriadneho neviem, proste nič.
Už mi to dosť vadí že na všetko som ľavá. Ako to zmeniť? Ako to naučiť vytvárať pekné veci?
Kreativita je dar a talent, bud ho máš alebo nemáš.
Napríklad tá torta. Máš potrebné nástroje, materiál, koľko ročnú máš prax? To čo opisuješ nemá nič spoločné s kreativitou
Ak máš predstavu a len ju nevieš zrealizovať, tam treba proste trénovať zručnosť 🙂 jasné, aby to človek robil ako profík, chce to asi trochu talentu, ale aby ti to robilo proste radosť, tam treba len skúšať a skúšať, nájsť svoju techniku a materiály... ja robím napr. torty, živiť by som sa tým asi nemohla, ale dovolím si povedať, že od prvých vtipných pokusov som sa posunula brutálne
Iba praxou, viem o čom hovorím som dosť tvorivý človek a mne vela pomáha si tie veci aj kud naštudovať naučiť sa rôzne základné postupy, hladať inšpirácie, zapisovať si čo chcem poprípade urobiť náčrt nech mám predstavu.
@dominikamacakova Napríklad na takú tortu nástroje mám, aj prax dá sa povedať. Som vyučená cukrárka, len nejde mi to. Aj v škole mi stále hovorili že nemám kreativitu v sebe.
Prečo chceš silou mocou robiť to, čo ti nejde?
Tie veci čo som písala hore aj skúšam aj trénujem, deťom vždy sa snažím spraviť tortu alebo zákusky na sviatky. Skúšala som robiť veniec na dvere, nakúpila na to veci len nedopadlo to podľa predstáv. Takisto aj dvor som si chcela zutulnit záhradu, nakúpila som kvety veci a vôbec to není pekné.
@maros313 podľa mňa to bolo úplne k veci. Načo sa ma trápiť, keď na to nemá? Každý sme v niečom výnimočný, len treba prísť na to, v čom. Mňa by určite nebavilo robiť niečo čo mi nejde a trápiť sa neustálym zdokonalovanim? Jedine ak by už išlo o majstrovstvá sveta a chcela by som byť najlepšia z najlepších 😄
Autorka, tak to nerob! V obchode kúpiš krásny veniec zanpar drobných alebo to daj urobiť niekomu, kto to vie a ty skus porozmýšľať, v čom by si bola dobra. Tebe nechýba kreativita, ale talent. Kašli na to a nesnaž sa urobiť tortu ako z katalogu. Daj tam šľahačku a posyp struhanou čokoládou 😅
@simona20201309 Mne sa zdá že v nicom som není dobrá. Príklad hrám sa s deťmi a neviem im postaviť garáž z kociek. Proste nič neviem.
To nie je kreativita. To, čo ti chýba, je šikovnosť, možno prax. Ak máš fantáziu a nápady, si kreatívna. To, že realizácia pokulháva za plánom, nemá s kreativitou nič spoločné.
Ja to mam podobne. Som zmierena s tym, ze prirodzene nikdy extra kreativna nebudem a ze to co chcem spravit sa vzdy bude odlisovat od mojej predstavy. Ale napriek tomu to moze byt pekne. Nemusi to byt extremne uzasne, staci normalne pekne. A vacsine ludi sa az tak nepacia veci, co sami spravili, lebo vedia, aku mali predstavu a ze je dost odlisna od reality. Prax robi velmi vela, ale tak jasne, ze to pre teba bude stale tazsie ako pre inych, ked ti ta kreativita chyba. Teraz sme robili jesennu vyzdobu a moja 2-rocna dcera vzala zopar postaviciek a tak ich pekne poukladala, ze som nechapala, ja sa s tym trapim dve hodiny a nevyzera to tak prirodzene pekne ako ked to ona tam nahadzala za 3 sekundy. Ale praxou sa da velmi vela vylepsit, len to casto trva velmi dlho.
@maros313 ale načo????? V jej veku... keď ma deti.... A zrejme je naozaj antitalent keď už v skole jej to vraveli? Načo? Prečo by som mala chodiť na spev a cvičiť spev ak na to proste nemám? Tiež neviem kresliť, spievat, tiež neviem piecť torty, .. aký zmysel by malo chodiť na kurzy a zlepšiť sa v tom keď aj tak v tom nikdy nebudem úspešná? Nemá väčší zmysel napríklad trénovať zumbu, učiť tanec, keď som v tom naozaj dobrá?
Môže niekoho napĺňať niečo, v čom nie je dobrý? Ja si to neviem predstaviť, ale možno je to vo mne. Ja by som z toho nemala dobrý pocit
Všetko čo robím v mojom živote má napĺňa a robí šťastnou. Aj moje povolanie a myslím si, že som v tom veľmi dobrá. Preto sa v tom aj stále chcem zlepšovať a posúvať a to je podľa mňa to, o čom je život. Žiť tak, aby sme boli šťastní a naplneni.
Autorka musí byť zo seba frustrovaná. Nevie ani vyzdobiť byt, ani upiecť dieťaťu peknú tortu. Pri tom možno je skvelý zabávač a deti si s nou možno užijú kopu zábavy, možno je skvelý organizátor a vie deťom vždy pripraviť krásny pestrý program. Aj to je umenie.
😅 garáž z kociek? Véd to je strašné milé. Tak nech ta to naučia deti. Tak stavaj tu garáž na úrovni deti. Vieš ako moje deti zbožňujú moje kresby? Sú na úrovni 7r dieťaťa. Práve to sa im páči.
Aj som si nakúpila knihy kde je postup ako kresliť zvieratká, ale nie preto aby bol zo mňa slávny umelec, ale aby deti rozoznali zirafu od mačky.
Netráp sa pre veci, ktoré z teba nerobia lepšieho cloveka
@maros313 si na omyle. Nevnucujem jej svoj postoj, píšem jej ten svoj. Len v nej vidím kúsok seba. Tiež som nemožná presne v tých veciach ktoré opisuje. Tiež som sa snažila piecť, vytvárať dekorácie a prijala som fakt, že nie som umelec a ze bez pinterestu by môj dom na vianoce vyzeral asi ako ... no nechajme to radšej tak.
Skôr sa snažím tému odľahčiť a autorku povzbudiť, že nie je v tom sama a nie každá žena má také cítenie a nie každá žena musí vedieť piecť umelecké torty. Môj jediný cukrárenský najväčší výkon v živote je puncovy koláč.
@simona20201309 Organizátor som dobrá aj v zabávani deti, no okrem toho neviem nič bohužiaľ.
Ani taký garáž z kociek neviem postaviť. A manžel za pár minút im postaví barsco.
Autorka, rozvijaj to co ti ide, to co ti nejde, tak skusaj ale nevycitaj si ak sa nieco nepodari podla predstav. Taka zahrada, kazda je pekna, nie hned na zaciatku, to chce cas a dat prirode priestor aby sa prejavila. Aky vyberies vhodne rastliny podla podmienok, ktore im mozes poskytnut, tak same sa postaraju aby boli krasne a vysledok ta potesil. Niekto nenakresli ani kruh. No a? Nie je horsi clovek ako ten co maluje ako Rembrant. Ten co maluje ako Rembrant mozno nevie zabavit deti. Tvoja torta nie je ako z obrazku? No a? Hlavne, ak bola chutna a neostala z nej ani omrvinka.
necitam vsetko. ja mam tiez vela napadov a predstav, ale "obe ruky lave" a skratka mi to nejde. keby som trenovala, urcite by to islo (napr. by som si vedela vydriet, ze by som sa naucila kreslit), ale nemam to prirodzene v sebe. mam zas talent na ine veci 🙂
Kreativita je skor napad, alebo riesenie, to mas, len to nevies preniest do reality. Tam ide uz o zrucnost. Mna zajtra caka pecenie narodeninovej torty pre dceru 🤦🏽♀️. Isto nevyhra sutaz krasy, ale bude chutna. Uz teraz sa potim pri tej predstave co a ako napatlam, nech to aj vypada trosku 🙂.
@maros313 to je tvoj pohľad
To sú chlapi... jasne ze postavi lepšiu garáž z kociek.
,, Organizátor som dobrá aj v zabávani deti"
Co viac chceš? Vieš koľko žien toto nedokáže? Toto je tisíckrát dôležitejšie ako pečenie krásnej torty! Myslíš, že deti budú spomínať na to, akú piekla mama tortu, a akú mali na vianoce výzdobu, alebo na to, ako ste spolu trávili čas a aká bola s tebou zábava?
Keby som si mala vybrať, tak radšej budem skvelý organizátor, ako cukrarka....
@maros313 prečo mi vnucujes tvoj pohľad?
Prax robi majstra. Keby vsetko islo lusknutim prsta bez skusania, investovaneho casu a trpezlivosti, nepotrebovali by sme ziadne povolania, lebo by vsetci vedeli vsetko.