Mladší syn je deviatak...zrušili im prijímačky na strednú školu. On sa z hoto síce vytešuje, ale neviem, či je to najlepšie riešenie...nie je základná škola a základná škola. Všade lú latky postavené ináč. Na niektorej škole by mali deti čisté jednotky, na iných školách sú náročnejší a deti majú dvojky. Čo si o tom myslíte?
prihlašku má na elektrotechnickú priemyslovku a druhé je gympel...na pol roka mal 3 dvojky...učí sa relatívne dobre a hlavne sám...uvidíme...len sa bojím, že ho nezoberú ani na jednu z týchto škôl...
@nika1971 všetko aj tak záleží od neho aký má postoj k učeniu ,ciele....podľa mňa sa známky strašne precenuju mne sa tento boj za známkami a celý systém skolstva nepáči.To, že niekto dostane 1 neznamená, že tomu rozumie môže byť len nabifleny.Moj syn je taký má dobrú pamäť naučí sa niečo z fyziky , ale nerozumie o čom hovorí.To má fajn známky neboj sa dopredu😊
asi áno...chce pracovať ako IT...bavia ho počítače...a hlavne vie, čo robiť nechce...ekonóm ani lekár určite nebude...je skôr technicky zameraný...
@nika1971 no neviem ci gympel by bolo spravne zameranie...skor fakt nejaky odbor pocitacove systemy a tak...lebo z gympla ak by siel na vysku zameranu na pc too by musel vela a samostatne si dobrat...moj synovec tiez chce ist tym smerom..tak si vybral skolu lde sa potom aj hned moze zamestnat v tsystems
@amelia000 Naopak, ak ide z gymnazia studovat informatiku, tak je na tom zvycajne lepsie ako z inej strednej skoly, lebo informatika je vo velkej miere o matematike a matematickom mysleni a teda z gymnazia ma najlepsi start-samozrejme, ani gymnazia nie su vsetky rovnake, takze aj tam treba vybrat to lepsie.
@nika1971 Má aj nejaké olympiády a podobné veci k tej prihláške? No nie je to úplne správne, že to dali podľa známok, ale inak sa nedá. Naše školstvo je na tom zle takže veľa sa nevymyslí. Samozrejme, že sa na gymnázium dostane aj s dvojkami, otázka, či je to nejaké lepšie gymnázium. A ak chce ísť na vysokú a informatikou tak je gympel určite lepšia voľba. 😉
@celasapremenim áno chápem ťa, je to nefér pretože známka neodzrkadľuje vedomosti a presne na jednej škole jednotkar a na druhej trojkar 🤷 podľa mňa úplne v pohode mohli byť aj maturity, bože zase je tam v miestnosti 5-6 ľudí, no celé je to zle. Ja mám brata 9-taka, on známku nič moc, jemu sa hodilo, že nič nie je a nemusí nič robiť a škola k tomu pristupuje úplne rovnako. Už ani úlohy nemusia riešiť ani nič, som zvedavá, ako to učivo čo im bude chýbať neskôr zvládnu. 🙄
@celasapremenim prečo si myslíš, že na priemyslovkach je šikana?Veď to je na akejkoľvek skole😊ja súhlasím s tým, že jeho výsledok sú známky pri prijímačkach môže byť človek v strese, nesadne mu otázka.Nikdy sa nevyhovie všetkým.Ale rozumiem, že teraz to berie, že všetko bolo zbytočne venovať čas príprave a pod....vobec by som nehadzala priemyslovky do autu, že sú zle.Ziak s 2,3 zo SJ na gymnázium nepatrí respektíve je slabší a mal na tom zapracovat
Na gymnázium si budú vyberať jednotkárov, ale závisí aj od toho, na aké gymnázium sa hlási. Ak na nejaké vychytené, výborné vo väčšom meste, môže byť problém. Tie menšie nie sú také nabité. Nám každý rok zostane pár voľných miest.
Na priemyslovky sa hlásia aj štvorkári, tam ho vezmú, to sa neboj.
Ak chce robiť s informatikou, závisí od toho, čo chce skôr robiť správcu siete, montovať siete, skladať počítače, alebo skôr programovať, vyvíjať, testovať ... v prvom prípade stačí SOŠ, v tom druhom by bola dobrá Informatika na VŠ.
Ak chce ísť na VŠ, jednoznačne odporúčam gymnázium a k tomu robiť popri tom nejaké kurzy (napr. letná škola TROJSTENu, vygoogliť ďalšie možnosti vo vašom okolí, je toho veľa).
A ešte. tento rok bude v septembri ešte množstvo prestupov, takže ak ho nevezmú, kontaktujte vedenie školy a riešte prestup.
@nika1971 Inak, moja dcera teraz skončila gymnázium a v 9. triede mala úplne iné predstavy o svojej budúcnosti, ja som si tiež myslela, že pôjde iným smerom. To, čím chce byť, sa vykryštalizovalo v 3. ročníku gymnázia, tak zrazu si našla to, čomu sa chce venovať. S počítačmi sa teraz pracuje úplne všade, vznikajú nové odbory, kde sa spája napríklad biológia a IT (biomedicínske inžinierstvo), fyzika a IT, ekonómia a IT (hospodárska informatika). Z úzko špecializovanej priemyslovky majú žiaci problém na takýchto odboroch.
Za mna, žiak, ktorý má už na Zs trojky, nepatrí na gymnázium. Realita je však taká, že sa na gymnázia v pohode dostanú a tam sa potom zvycajne trápia, alebo z dvojok-trojok sú na gymnáziu trojky-štvorky-pätky.
A potom príde na VS a v pohode vyštuduje, lebo na Slovensku je to tak...
@hettinka tiež si myslím, ale zase nie každému žiakovi musia ísť všetky predmety.Taky poväčšinou neexistuje, že mu ide všetko veď to musíš ako učiteľka poznať z praxe.Mozno by exceloval v matematike a tu slovenčinu by mal slabsiu, iný jazyky...To, že gymnázia bola elita sa niekde pokazilo.
@hettinka tak to fakt výnimka.....vidíš, teraz by mohol ísť tak na ucnovku a škoda by ho bola 🙂)
@celasapremenim na Zs mal super známky, len gymnazialna Matika bola problém. Vlastne možno bol problém aj inde, ale nebudem rozpisovať, aký..,
@hettinka inak, nemám moc prehľad o obyčajných gymploch, u nás pripadá do úvahy špička gymple zo Slovenska....preto som znechutená ...možno šiesteho zistím, že na bežný sa dostane v pohode, ale bez testovania naše čo chcel....gamca, GJH...jednoducho vezmu čistých jednotkarov z horných dolných, to tam hneď prvý rok kľaknú väčšina....nebudú stihat..to nie je škola pre deti, čo majú známky za nic
@nika1971 to asi adlerku dVate, ze
@celasapremenim keď máš šikovného syna nestratí sa.Si zaujatá😊, ale tak to mamy bývajú.Neviem odkiaľ berieš, že tie známky ostatných sú za nič a kľaknú v prvý rok.Mozno tvoj syn, keby chodil do školy inde má viac horších známok, alebo jednotku zo SJ.Je to veľká náhoda.
Tak asi musíš prekusnut, že s trojkou zo SJ sa na špičkove gymnazium nedostane.Este sa môžeš odvolat
@celasapremenim chcela som si precitat tvoje reakcie, ale vsetko si zmazala. Mas pocit, ze sa tvoj syn nedostane na gympel kvoli jednej zlej znamke?
@celasapremenim Pozri, ak je taky dobry z matematiky a fyziky, tak isto robil aj olympiady a teda tam moze mat naskok pred takymi, co maju "len" dobre znamky.
@dskjhfdlkdjhl tak ma par bodov hore, len ma štve že nestíhal tento rok korešpondenčny matematicky na GJH spraviť..čo zvykol....nedalo sa časovo už...ja si myslim, že sa nestratí, len mi je ľúto, že tak makal a nič z toho, niektoré deti potrebujú tu písomku, ak má chápeš...robili online na gsmcu testovacie prijímačky a tam dopadol super
@0silvia0 nie, hoci ten vzorec z profilovych, ak si to videla, ti pri jednej trojke fajnnureze a doplnkové predmety až tak nepridajú, jednoducho jednotkari budú v kurze
@eliska13 áno, prekusnem neboj...ja všetko prekusnem nakoniec....seru má veci v školstve, my nie sme vôbec čo sa týka znamok tlaciaci na deti, naopak vždy sme dávali dôraz, že keď sa ti aj nepodarí, doucčiť sa, nevy sa na to, úcta k dobrým ucitelom...a v pohode a teraz deň,najviac záleží na jednotkách pri dôležitom rozhodnutí....deti sa aj tak vyprodfilujú ovela neskôr...dcéra vie čo chce robiť až tento rok, od jej 17, akurát syn už vie o fyzike tak tri roky...čo je veľmi skoro...a ešte ma čaká s tretím kolečko 🙂))
Ešte k jednotkarov, verím, že sú zo 70, cca 25 čo ich majú, lebo sú dobrí!
Cely tento problém je kvôli tomu, že rodičia prestali dbať na prospech svojich deti. Ja som svoje deti na Zs dupala, a áno aj občas kričala za dvojku-trojku z testu, ak sa poriadne nenaučili, nesústredili a robili chyby z nepozornosti. Odmena bolo u staršej Testovanie9 na 100 a 96% a isla na dobre gymnázium bez prijímačiek, kde si prospech veľmi nepokazila a dnes je prijata na 2 dobre VS tiež bez prijímačiek (aj keby sa robili, mala ich odpustené) . Mladší bez problémov urobil prijímačky na 8-ročný gympel. Takze, známky nie sú “iba čísla”, je zo hodnotenie na základe kritérií.
Jasne, že na dedinskej Zs sa jednotky niekedy dostávajú ľahšie, ale zasa tiež nie zadarmo.
Dúfam, ťze tento rok bude pozitívny práve v tom, že si rodičia a žiaci uvedomia, že musia makať cely čas a nie sa spoliehať na to, že s 3-kou na vysvedčení napíše tip-top prijímačky, lebo on to predsa vie, ale zle ho ohodnotili, mal to len kvôli nepozornosti, jemu sa ten polrok nechcelo/bol chorý/bol v puberte/ucka na ňom “sedela”a podobne reči.
@nika1971 aj tak nakoniec ziadneho zamestnavatela ak nepojde na vysku netrapi ci bol trojkar alebo jednickar. Neboj nic to zvladne.