Dcéra má 12 rokov. S kamarátkou mali konflikt, prestali sa baviť a odvtedy mojej dcére robí problémy. Sedia spolu aj keď som triednu prosila aby ich rozsadila. Jej ex kamarátka každý deň fixou nakresli čiaru akože lavicu rozdelí na polovicu. Keď dcéra nechtiac posunie lakeť na jej stranu, hneď ju strká nech vypadne, nehovoriac že dcéra si vždy znečisti oblečenie od fixy.
Minule natočila na tik tok video, kde ju ohovarala a ešte ju tam označila, čiže každý videl jej meno a priezvisko. Doslovne tam napísala toto je to dievča a šípky na jej meno.
V triede proti nej štve spolužiakov. Smejú sa jej, nechcú sa s ňou baviť.
Triedna to zľahčuje, veď to je podľa nej len nevinne skadlenie.
Čo by ste robili?
Išla by som za riaditeľom. A povedala aj ako sa k tomu stavia triedna.
Cez triednu učiteľku by som zorganizovala stretnutie - ty, triedna, rodič toho druhého dievčaťa... a vysvetlíte si to
Konfrontáciu a ukázať čo si videla.Toto čo robí triedna je neprípustné a aj riaditeľka nech je prítomná.A dievča rozsadit
Moja skúsenosť, ak ma jej exkamaratka nejakých vplyvných rodičov nevyriešite nič. Ale držím Vám palce, aby ste boli výnimka 🙏
pisomne riaditelovi vysvetli o co sa jedna a poziadaj o zvolanie vychovnej komisie riaditel to musi resetrit a stretnut sa s vami popr. oboma stranami
Suhlasim, osobne by som sla za riaditelkou
Tie videa a pod. si treba ulozit, aby si mala dokaz. urcite by som to riesila s riaditelom skoly.
chod s nou do skoly a nech si nesadne ku spoluziacke napriklad.. nech ucitel rozhodne kam ju presadi..
Pisomne oznamila strucne co sa udialo a aka bola reakcia vyucujuceho s tym, ze z uvedeneho dovodu ziadam o stretnutie a dohodnutie vhodneho postupu.
Uchovaj zaznam z videa.
Nahravanie si inych ludi, ich tvare napriklad a nasledne rozsirovanie je priestupok/trestny cin, takze toto bolo velmi nekorektne bagatelizovanie zo strany vyucujucej.
rieš ďalej, ak to zľahčuje triedna, ty to nerob - toto sa neskončí len tak, že to jedného dňa prejde.. žiaľ...
Tak ako píšu dievčatá vyššie, uschovať si dôkazy, kontaktovať riaditelku, aby bol z tejto "veci" záznam a ak riaditelka nebude konat, medzirečou by som spomenula Školskú inšpekciu, možno medializáciu, aby prestali brať akúkoľvek formu šikany na lahku váhu.... Pokiaľ sa bude šikana prehliadať, žľahčovať, budú sa prižmúrať oči, nikdy sa neskončí.. Netreba sa nechať zastrašiť.
Toto je šikana, stretla si sa s triedou a ona to zľahčoval, alebo si tak usúdila na základe toho, čo ti hovorí dcéra? ...lebo ak si sa s ňou stretla ty a ona to zľahčuje - choď za riaditeľom školy a stretnutie si dohodni písomne - najlepšie e-mailom, kde vysvetliš, čo je vo veci...ale ak sa ti len zdá, že to učiteľka bagatelizuje, tak sa dohodnú na stretnutí s triedou a jasne jej vysvetli, že to prešlo do šikany
A pozor zverejnenie videa za účelom ponižovania môže riešiť dokonca polícia...je jedno, či to urobilo dieťa...
@ivett1 písomne sa m to riešila s triedou cez edupage. Keď jej dcéra ukázala tričko od fixy ešte ju vyhresila že nemá do školy nosiť biele tričko. A že nech si to vysvetlia. Ale s každým sa nedá rozumné porozprávať. Skúšala to a nepomohlo. Dcéra spolužiakom povedala, že to budeme riešiť že maximálne za čo ich budeme riešiť je ohováranie. Vraj si môžu ohovárať a označovať na tik toku koho chcú.
Máme to video uložené aj keď ho neskôr spolužiačka zmazala. Aj konverzáciu s ňou kde dcére nadáva. Čiže dôkazy máme.
Čiže keď nepomohla triedna, pôjdeme za riaditeľom.
@ivett1 video máme uložené, nechceli sme to hrotit ale zrejme budeme nútení ísť ohľadom toho videa aj na políciu. V triede sa jej smiali, že veď ju iba ohovarala na tik toku. Ale ona ju tam aj označila čiže všetci videli jej meno a priezvisko.
@ivett1 asi si myslia, že jej majú 12 môžu si robiť čo chcú a nič sa im nestane
Nenechať sa odbiť v žiadnom prípade! Ide o šikanovanie a kyberšikanu. V pripade, že to triedna p.uč. nerieši, kontaktovať vedenie školy, najlepšie formou písomnej žiadosti. Tá sa MUSÍ evidovať a tým pádom riešiť. Škola má pokyny ako postupovať. Mrzí ma, keď čítam o zľahčovaní situácie. Sama som riešila šikanu už u 9 ročných detí! Spolupráca s rodičmi však bola úžasná, takže sme to spoločne dotiahli do úspešného stopnutia. Držím palce a veľa síl a trpezlivosti želám! Dcérka nech sa nebojí, musí byť silná a brániť sa.
Jedna psychologicka tu pisala pekne clanky vo svojom blogu, co sa tykali sikany:
https://www.modrykonik.sk/blog/cesta1/article/kde-zacina-sikana-m3m5yx/
https://www.modrykonik.sk/blog/cesta1/article/sikana-bez-hranic-ako-jej-predchadzat-zd2qtf/
Zda sa mi, ze aj viac ich bolo, ale uz som nedohladavala viac, skus polistovat na jej profile...
@akinomel ďakujem, dcéra je ochotná kazdemu pomôcť, vysvetliť. Reprezentuje školu v matematickych a jazykových súťažiach. Triedna ju prihlasuje na všetky súťaže a keď jej má pomôcť, tak sa jej otočí chrbtom.
@jumama ďakujem
Šikana plus kybersikana, nerieši škola, tak bude riešiť polícia. Zosmiesnovanie na internete nie je ok. Ani to, čo robí v triede.
napisat pisomne staznost .. nielen na tu spoluziacku ale aj na triednu ucitelku za zlahcovanie pripadu .. ist za riaditelkou a dat jej to -kopiu si uchovaj s tym ze ak to do tyzdna nevyriesia a neurobia si na skole poriadky pozenies to nielen na policiu ale i inspekciu a ak bude treba socialne media spravia skole taku hanbu ze si ta zapamataju ...
Autorka - rieš! Zažila som šikanu na základnej škole, presne v takomto duchu to začínalo, aj keď TikToky a Facebooky v tom čase neboli, našťastie. A dobre viem, čo to s mojou psychikou robilo. Stalo sa dokonca, že sme šli na exkurziu autobusom a spolužiačka ma vytlačila zo sedadla, až som spadla na zem. Strašná sranda to bola pre ostatných. Okamžite zaplnila sedadlo a ja som zvyšok cesty sedela na schodíkoch na špinavej podlahe. Učiteľka to odmietla riešiť, tvárila sa, že sa nič nestalo. V triede mi na pokyn agresorky podrážali nohy, brali desiatu, nebavili sa so mnou, rozširovala o mne nepravdy. A to iba preto, že som mala dobré známky, hoci som sa učila minimum. Chodila som do školy so stresom, bála som sa, čo ma zas čaká, sebavedomie som mala na nule. Neskôr začali aj zdravotné ťažkosti, ako dôsledok. Uľavilo sa mi až nástupom na strednú. Nedovoľ, aby dcéra trpela, poznačí ju to.
Bože, mňa tak neuveriteľne vytaca keď čítam ako sa pedagógovia stavajú k šikane medzi detmi!!! Je mi na grcanie že v tom ľudia stále nevidia obrovský spoločenský problém..
Určite to nenechaj tak. Ako dieťa som mala niečo podobné a veru u mňa to malo v tej dobe fatálne následky, lebo moji rodičia to pri podobnej učiteľke vzdali... Určite smer polícia a riaditeľ, možno by som premyslala aj o prelozeni. Ja som to ako dieťa nechcela, ale ako spätne rozmýšľam možno by to bol lepší krok ako sa na tej skole trápiť, keďže nikdy to nevymizlo u mňa.
100% by som to riešila s raditelkou školy/riaditelom školy,lebo O očividne triedna učitelka to riešiť nechce,tak by som nečakala a nenechala dalej dceru šikanovať a ponižovať dalej…!A urob tam v riaditelni poriadni ,,cirkus” že sa budeš na triednu učitelku stažovať a riešiť to dalej s políciou ked to nebudu riešiť nadalej…a ja by som aj naozaj na tvojom mieste išlana políciu podať tresne oznamenie lebo ako píšu baby toto je už trestný čin ked natočia video a zvereniaho na socialnej sieti za učelom šikany atd…a neboj sa viacej by to to dieta neurobilo čo by malo zo všetkych stran len zle či z polície,školy alebo rodičov…
Triedna je totalny amater, diletant.urcite by som jej prehovorila do duse a ziadala stretnutie s vedenim skoly, rodicmi tej ziacky a psychologom( alebo vychovnym poradcom) ktoreho snad skola ma.nenechaj sa odbit, sikana a najma medzi dievcatami je jeden zanedbavany, podcenovany fenomen
Triedna je asi stara skola,kedy skadlenie bolo normalne. Ale zrejme nema skusenosti s dnesnou sikanou hlavne cez soc.siete. Toto,co zaziva tvoja dcera je sikana.
@marca12
@nenne27
@majjjjuska
@fliacik Ti dievča čo šikanuje moju dcéru je z problémovej rodiny, otec alkoholik. Oni asi nebudú mať veľmi záujem o riešenie situácie. Ale už som písala cez edupage riaditeľovi školy, že žiadam o stretnutie s ním ohľadom šikanovania mojej dcéry lebo triedna mi nepomohla. Triedna je starší ročník, ona to berie ako pubertiacke doberanie. Ale keď potrebujú spolužiaci pomoc s úlohou, či vysvetliť matematiku, vtedy im je dobrá. Zvažujem o preložení do vedľajšej triedy, tam má sesternicu s ktorou si rozumie.
Išla by som to riešiť s riaditeľom a triednu by som tam dotiahla tiež.