Život 15-ročných dievčat

19. feb 2023

Ahojte, zaujima ma, ako dnes bezne ziju 15 rocne dievcata, co robia, comu sa venuju, co ich bavi. Moja dcera zacina vyrazne pocitovat nedostatok kamaratiek, skutocneho priatelstva. Kym boli viac deti, zvykli chodit von, na prechadzky, na ihrisko. Teraz sa to cele rozpada. Dcera rada cita knihy scifi, fantasy, hra na klavir, ma rada vytvarne umenie, ma rada prirodu, turistiku. Ked zavola nejaku kamosku, aby sa isli prejst, alebo do cukrarne, alebo len tak k nam domov, nikto sa jej neozve. Pytala som sa jej, co baby robia. Vraj su v skole poparovane v malych skupinkach, vsetci na mobiloch. Poobede idu do nakupakov, tam si kupia dake vody, chipsy a su na mobiloch. Parkrat s nimi bola, prisla domov a plakala, ze ju to nebavi, ze si nema s nimi co povedat. Niektore uz maju aj frajerov, riesia sminky, selficka, makeup. No a to moje dieta uplne mimon v tomto svete. Rozumie si so starsimi ludmi, s ucitelmi v skole. Rozpravala som sa s jej triednou, vravela mi, ze je osamela aj v kolektive, ze si radsej cita, alebo sa rozprava s ucitelmi. Ja s nou chodim do divadla, do kina, vezmem ju na nakupy, chodime na turistiku, vylety, bicykel, prekecame hodiny. Zaujimaju ju strasne dospelacke veci, ako to v zivote naozaj funguje a tam vidim kamen urazu, ze s tymi rovesnikmi si preto nerozumie. Zatial sa este stretavaju na oslavach, tam je stastna, tesi sa, baby su ukecane, je tam sranda. Ale akosi sa inak nedokazu stretnut. Dcera ich vyvolavala, organizovala vylety, stretnutia, ale prestalo ju to bavit. Snazim sa jej vysvetlit, ze priatelstvo nie je celkom bezna a normalna vec, ze niekedy to trva, kym clovek najde spriaznenu dusu. Neviem ako dalej, chcem jej pomoct.

hnedovlaska1234
19. feb 2023

Ja keď som mala 15 bola som taká istá,teraz mam 18. Mala som skupinku kamarátov ale potom postupne sme sa rozpadli a v podstate som ja bola tá čo sa veľmi snažila udržať partiu pokope.Nemala som a ani nemam vela kamaratov,vacsinou som sama,moc ani von nechodim a taktiež som vždy rada čítala alebo kreslila. V poslednej dobe som taktiež zistila,že si najlepšie rozumiem so staršími ľudmi a že sa s nimi rada rozprávam.Najviac času trávim aj tak s mojou mamkou. A to je super,že sa viete zabaviť aj vy dve. A áno,je to pravda,že také pravé kamarátstva sa budujú dlhšie…ale nakoniec vždy niekoho spoznáme a ľudia nám prídu do života ani nevieme ako 🙂

0silvia0
19. feb 2023

Moja dcera ozila az na strednej skole, tam si kolektiv neskutocne sadol. Zakladna skola bola o nicom, tam si nejako nevedela najst poriadnu kamosku, vsetky jej pripadali ako decka.
Na tvoju otazku neviem odpovedat, moja ma 18

dadis
19. feb 2023

Moje deti maju kamaratstva aj mimo triedy. Z kruzkov

prasiatko30
19. feb 2023

Moje dieta v skole nemalo vela ludi s ktorymi by si rozumelo ale ma zivot aj mimo skoly a s tymi co si viac rozumeju su prave z mimoskolskych aktivit. Zo skoly je to max 3-4 aj stymi sa nestretavaju prilis casto

januska12323
19. feb 2023

Sadni s ňou na net a podľa jej záujmov nájdite krúžky, kluby, čety. Nemusí mať kamošov len zo školy.

nwnw
19. feb 2023

Och chuda. Mas mudre dieta a ano bude mat tazke zaclenit sa do kolektivu. Ono sa to zlepsi az na univerzite. Skus skupiny turistiky alebo tak, mozno si tam skor najde kamaratov, alebo netradicny sport napr lezenie.

svetlanka111
19. feb 2023

Ahoj,moja sice nema 15 ale prec 11..a veru kanaratstva nic moc. Vacsinou je to poskupinkovane a akosi sa nevedia spolu vsetky kamosit alebo na niecom dohodnut.ked boli nladsie bolo to lepsie.akoze ma jednu “lepsiu” kamosku ale to si zial mysli len ona od kamaratstva to ma daleko..kamosi sa s nou ako jej to vyhovuje a su spolu malo.tiez hocikoho zavola k nam ale bud nehcu lebo na mobile je vacsia zabava alebo nemozu lebo ucenie pritom sa aj tak neucia..moja chodi na 4kruzky ale tam su toe iste tvare takze je to to iste..velmi ma to trapilo oebo ja toto nepoznam mala som kamosky stale sme boli vobku alebo u niekoho.teraz sa to asi nenosi alebo aspon u nas..mozno niektore sa stretavaju.ked boli mladsie tak sa stretavali..alebo s tou “naj”kamoskou boli relativne casto spolu ale ona vela casu travi na mobile takze nepotrebuje uz ziadny iny kontakt.moja nefuguruje na soc.sietach takze tak.vyzera to tak ze tu na ZS si BFF nenajde ked je to takto ako to je..

jajka0211
20. feb 2023

Toto je hrozné, že rozumné dievča sa nevie začleniť do kolektívu, lebo väčšina rovesníkov je na mobile... toto bude horšie a horšie ☹ minimálne povedz dcére, že je úžasná ❤

tamaratamaratamara
27. feb 2023

odkiaľ ste prosím, máme doma to isté

gabika0825
14. mar 2023

Je iná ako väčšina, čo je pozoruhodne. Ty sa jej venuješ, ukazujes jej veci ktoré by ju mohli bavit, vymyslas aktivity, ona má svoje koníčky ako napr. Ten klavir. Rodičia tých ostatných deti na nich pravdepodobne nemajú toľko času, ako ty máš na svoju dcéru. Skús dcéru zapísať keď tak na nejakú tanečnú alebo na nejaky krúžok ktorý by ju mohol ,bavit kde je viac dievčat v jej veku a mali by spoločne záujmy. S týmito babami co má v škole si pravdepodobne nebude rozumieť, preto je zbytocne to nejak siliť a vynakladať úsilie ich niekam volať a vymýšľať nejaké výlety ,keď je tam evidentne nezáujem z ich strany, dcéra je potom zbytocne sklamaná. Takze nech si nájde kamaratku s ktorou bude mat spoločne záujmy.

zenazaba
14. mar 2023

Ak si rozumie s dospelymi a rada cita scifi/fantasy, nech mi kludne napise, rada si s nou pokecam 😊