Závislosť 12-ročnej na mobile

19. aug 2024

Dobrý deň, mám pocit že moja dcéra nevie bez mobilu žiť. Ako uvidím v jej mobile koľko hodín strávi na ňom? Viem,že som to už niekde videla. Chcem jej to ukázať, že pozri z dňa si toľkoto a toľkoto na tom. Lebo je práve nahnevaná, že veď včera sme boli na výlete tak vtedy na ňom nebola (asi 3 hodiny)
Nič ju nebaví nič. Čo jej poviem, to urobí, v tomto je zlatá, ale inak všetok voľný čas mobil. Nikde nechce ísť dobrovoľne, nemá tu v okolí žiadnych kamarátov, len v škole a tí nemajú moc čas, lebo majú aj iné záujmy a krúžky a teraz iné prázdninové aktivity. Obávam sa, že som zlyhala v tomto....

thirstymonk
19. aug 2024

Treba dieťaťu ukázať niečo, čo je zaujímavejšie ako mobil a PC hry. JE v tomto veku, kedy PC hry deti bavia fest, ani ja som nebol iný. Lenže, mal som nárok pol hodiny denne pri PC, čo bolo žalostne málo... a tak som si našiel iné zábavky. Zaujímal som sa o okolie, ako funguje svet... Niekedy sme také veci stvárali, že keď si pomyslím, že to robia teraz moje deti, ta sa len modlím, aby sa dožili prvého občianskeho preukazu.

Treba v dieťaťu vzbudiť pozornosť, že sú iné - zaujímavejšie veci. Mobil je mobil, ale ani tie hry ich už po čase nebavia. Čo tak dať dieťaťu zapáliť oheň? Veci, ktoré nám rodičia nedovolili, ja svojím deťom dovolím, učím ich narabať s nožom, sekerou (zatiaľ len chlapca, má 6, dievča má ešte len 2). Postaviť stan. Napríklad obidvaja s nami radi varia, miešajú cestoviny, lejú olej do hrnca, posolia... to sú veci, ktoré ich bavia a je to super, lebo sa pri tom naučia aj niečo iné.

maranco
19. aug 2024

Ak má android tak ozubené kolečko (Nastavenie) - aplikácie - čas používania tam máš pre každý deň koľko hodín bola na mobile a koľko hodín ktorú aplikáciu používala

Nastav Family Link https://zive.aktuality.sk/clanok/145652/strazim... a tam môžeš určiť koľko môže byť v akom čase na mobile a ktoré aplikácie ako dlho používať.

autor
19. aug 2024

@maranco má redmi note 12s ďakujem

vilma7
19. aug 2024

Ak.ma.v mobile vyhľadávanie, tam tam zadaj , tyždenna správa. Mne tam ukazuje koľko hodín za Danny týždeň bol používaný mobil. A rieš to. Lebo.cim.dalej. tým to.bude horšie.

autor
19. aug 2024

@maranco jaaaaj tak ono v Tom veku , ako máte vy deti, to bolo úplne iné, ešte predvlani mi bola stále za zadkom , nonstop bazén, teraz nič ju nebaví, do bazéna ide raz za mesiac s nami. Chýbajú jej rovesníci, ja to chápem. Čo sa týka ohňa, ona si už uvariť sama, takže to pre ňu je rutina. 🙂

gastanka32
19. aug 2024

Neboj sa, nezlyhala si. NIe je to nic, s cim by sa nedalo pracovat. Podla mna je tvoja dcera natolko rozumna, aby si to nechala normalne vysvetlit, preco to nie je spravne, travit tolko casu na mobile. Skus to najskor touto cestou, stanovte si spolocne nejaky denny limit, kedy moze telefon pouzivat.

30katrusa40
19. aug 2024

Je to len cez prázdniny alebo aj cez školu ? Koľko času si na mobile ty ?

autor
19. aug 2024

@gastanka32 v tomto áno , veľmi rozumná a kľudná, žiadne scény, vysvetľujem

gastanka32
19. aug 2024

To mas este velku vyhody oproti inym pripadom, co som pocula, kedy deti proste kricia, neustupia, papuluju a podobne. Musite si to len nejak vysvetlit podla mna. Skusit jej ponuknut nejake aktivity.

januska12323
19. aug 2024

Jedinú chybu vidím v tom, že nemá kamarátov. Nemôže chodiť na tie krúžky čo spolužiaci? Potom by nemala čas byť na mobile.

simca06022011
19. aug 2024

ty si mama, mam to iste, a funguje len ten mobil proste zobrat... tiez riesime, ze ju nic nebavi, nevie nechce... su apky na sledovanie a organizaciu casu deti na mobile. vygooglis ich kopu, podla mna vela ich ani nefunguje dobre a uplne maju zbytocne funkcie pre taketo velke deti, co ich absolutne vytaca do nepricetna... moja suhlasila s apkou, v momente bola zrusena, ked si precitala, ze mama bude mat pristup do chatov a kadecoho, figu pomohlo, vysvetlovanie.
Dalsia moznost je vymyslat aktivity, aby na mobil cas nebol. Ale to fakt nejde stale. Cez prazdniny ani skolu.

Ja by som potrebovala uplne jednoduchu vec, vidiet kolko je na mobile a na akej appke (lebo klikanie a pozeranie videi na sietach je brutalny zrut casu a hrozna zabavka ale nic z toho tie deti okrem osprostenia nemaju) a zablokovat to, ked prekroci nejaky cas.
Mame obmedzenu momentalne wifi od-do, niektore aplikacie a stranky sme zablokovali priamo cez net, ze sa u nas nedaju otvorit, lenze toto si puberta dnes kludne obide = napr si postahuje videa a serialy atd do mobilu v case, ked wifi ide...

simca06022011
19. aug 2024

inak vela detom dnes chybaju rovesnici, dcera bola s kamoskami v meste toto leto az JEDENKRAT. PRoste vsetky deti su fuc. O tom, ze byvaju daleko od seba ani nehovorim. Tak je proste prirodzene, ze sa takto uzatvaraju, riesia mobil, ked v tomto veku potrebuju riesit partie, kamaratov...

beronsche
19. aug 2024

Ako to, že 12r dieťa nemá v mobile rodičovskú kontrolu?
Nainstaluj napr. Family link.

igiana
19. aug 2024

A knihy citat ju nebavi? Ze by ste isli spolu do kniznice alebo knihkupectva. Alebo malovat, odkreslovat… mohli by ste kupit nejaku tvorivu sadu, farby atd. Chodit spolu na bicykel do prirody, kolieskove korcule, jazda na koni… Alebo fotenie by ju nebavilo? A nasledne si robit albumy s fotkami, ktore si sama vyzdobi?
Ak je bez sestry alebo kamaratov je to tazsie, budete to musiet robit spolu. Mobil skus odlozit na “neviditelne” miesto a namiesto toho jej pustit nejaky dokumentarny film o zvieratach alebo cestopisny, nasi akurat pozeraju o gepardoch a ani nedychaju 😄

autor
19. aug 2024

@30katrusa40 no hlavne teraz cez prázdniny. Ja so. Dosť na mobile, nakoľko komunikujem veľa so staršou dcérou, ktorá je dlhodobo hospitalizovaná, ale tak aj u mňa je mobil o oddychu a predaji a komunikácii

autor
19. aug 2024

@simca06022011 presne presne tak.
@igiana všetko ju bavilo do takých 10.rokov. kone, kreslenie, tvorenie.....čítať ju nebaví....ona je spokojná doma, v posteli na mobile. Odloží mobil na príkaz, pustí telku a tam tik tok, lebo sleduje videá - aktuálne účesy - zajtra ide ku kaderníčke, má účes vybratý, baví ju maľovať si nechty, vlasy 🙈 boj teraz že už končia prázdniny a v škole to neakceptujú....

autor
19. aug 2024

@beronsche to nainštalujem do jej mobilu? Či aj do svojho?

autor
19. aug 2024

@simca06022011 presne tak,viem, že ona tie decká volá veľa aby prišli, má spolužiakov z okolitých dedín, my sme v meste. Na narodeniny sa podarilo ,že prišli, bola taká šťastná. Hovorila som im, nech hocikedy prídu, a nič. Ale veľakrát vidím že aj keď sú spolu napr.po škole , tak hlavy v kope mobil

autor
19. aug 2024

@januska12323 veď za toto mám pocit,že som zlyhala. V 12.rokoch už zaradiť ju na nejaký krúžok...tu su hlavne tanečné a hudobné, jedna výtvarná - nič z toho nevidím ako vhodné - ani ona. Na školské krúžky vôbec nechce. Nie je športový typ vôbec.... Ale toto by bolo úplne že super, keby nájde nejaký krúžok , to by som bola rada.

30katrusa40
19. aug 2024

Ale to je ten problém. Deti zrkadlia čo vidia. Chápem že komunikovať treba aj s dcérou ktorá je v nemocnici ale treba aj s tou ktorá je doma. Vybaviť najnutnejšie a nájsť si určitý čas len pre ňu bez mobilu . Aspoň tak hodinka denne . Ale nie aby ste to zabili upratovaním , ale ísť von na bicykel, zahrať si niečo.

janka830
19. aug 2024

Mám dcéru 13 r . A používam od 11r family link - vieš sledovať koľko času trávi na mobile , a tiež ktoré aplikácie koľko používa , vieš zablokovať aplikácie - u nás si bloknuté Instagram, tik tok ( áno nebolo to bez hnevu ale hodiny a hodiny rozhovorov pomohli ) . Páči sa mi že jej cez aplikáciu nenarúšam súkromie - nevidím konverzácie , a pod.
Ale máme dohodu že z času na čas pozriem aj do správ , využíva whats Up a messenger - ale nie obsah ale s kým si píše ( kvôli rôznym nástrahám ) . Vieš nastaviť večierku kedy je telefón zablokovaný .

U nás bol prvý mobil až v 11r čo je teraz rarita , dovtedy sme používali hodinky . Čiže dcéra je rada , a funguje aj za týchto podmienok . Teraz v 13 r má nastavenú len večierku ( čiže o cca 20 sa jej blokne telefón a odblokuje sa okolo 10:30) . Sú dni kedy sa dohodneme na iných podmienkach .

Dcéra však má našťastie aj iné záľuby : rada číta , počúva hudbu , trávi čas aj s kamarátmi , najnovšie sa začala sama učiť koréjčinu .

Myslím že hlavne veľa rozhovor , snažiť sa pochopiť a zistiť čo tam robí , a nastaviť pravidlá , tiež sa snažiť nájsť niečo čo ju baví mimo mobilu .

beronsche
19. aug 2024

Do oboch. Potom vo svojom môžeš nastaviť, k čomu môže mat ona prístup a čas, aký môže na mobile stráviť.

simca06022011
19. aug 2024

to malovanie a cesanie a veci okolo ma chytene z tiktoku, moja to ma tiez... na tvojom mieste to normalne na tvrdo zrusim. Stanovit cas a trvat na tom, a zobrat mobil neznamena zapnut PC a otvorit apky, ani zapnut telku a otvorit zase len net (lebo to aj moja dokaze). Ze ju nieco nebavi ma nezaujima, tak bude sediet apozerat do blba, zvacsa si nieco najde.. teraz isla von so psom napriklad, vybrala si knihu v anglictine a cita o dusu (ine nechcela, ale tato nie je vhodna pre jej vek, cize viditelne ju to nazhavilo :DDDD a mne je to fuk, radsej nech cita ako pozera vo videach )
U nas fungoval teraz trochu rozhovor o buducnosti, ze teda ked uz, tak nech sa aspon uci a robi nieco pre svoju buducnost, z mobilu mat nic nebude = iba zabija cas. za chvilu prijmacky, cas ide rychlo...

yoxinka
19. aug 2024

Nekonečné sledovanie tiktoku 12 ročným dieťaťom je kompletná lobotómia. Ju nič nebaví, lebo z tiktoku má tak obrovské množstvo dopamínu, že úplne VŠETKO v reálnom živote je nudaaaaaaaaa. Dievčatku by som mobil nechala len na NEVYHNUTNÝ čas a potom riešila s ňou reálny život. Nemá žiadne krúžky??? Aktivity, ktorým sa venovala kedysi??? Môj 12 ročný syn má v škole nervy, lebo všetci len kukajú do mobilov. Minule musel spolužiakovi to zobrať z ruky, zatriasť ním a až vtedy sa s ním reálne začal baviť. Hrozné! Ja nechápem, prečo to tak veľa rodičov nevidí a prečo to neriešia … 😬

simca06022011
19. aug 2024

inak preco nevidis vhodny kruzok tanecnu? alebo aj vytvarnu? nerozumiem.. tak nech sa nauci hackovat, strikovat, vysivat, moze sa ucit jazyky, a nejaky sport treba aj ked je nesportovy typ. TO je napr moja podmienka kazdorocna, je mi fuk ci budeme chodit na plavaren, vyberie si nejaky sport s kamoskami, alebo kruzok tanecnej. JEden pohybovy pravidelny musi byt, je to dolezite aby deti boli vedene k sportu a pohybu. Proste zvyk. Cvicime. Tento rok bude chodit normlane do fitka a cvicit bezne treningy asi s trenerom, alebo fyzio :D uz pomaly zistujem... lebo necvici riadne, lyzovanie je uplne minimalne u nas v rodine, v zime sa dokopy nic nerobi.. tak musim nieco vymysliet, inak bude hrbata a mlandrava :DD
u nas v skoel ziadne kruzky riadne nie su, ale napr. povinne si musela minuly rok vybrat tabor, tak proste chytila prvy letak a isla do astronomickeho, zhodou nahod maju aj kruzok :D a teda ide chodit do toho astronomickeho, tento rok zase ide s nimi do tabora... v lete ma povinne 2 tabory po 1tyzdni, k babke chodi, tam ma kamosku a behaju po dedine... s nami na dovcu, druhy dedo ju nosi na vylety, bicykel. A moja mama po shoppingoch a veget doma :D

autor
19. aug 2024

@beronsche to je bezplatné , či platíte? Ja som rovno platený stiahla

ninusa221
20. aug 2024

A zapajas ju do domácich prác lebo 12 ročná ži už vie pomôcť teoreticky aspoň vtedy by nemusela byt na mobile.

autor
21. aug 2024

@ninusa221 jasné, všetko vie, pomôže