Ahojte, kolko casu na mobile travia vase deti okolo tohto veku? Ja mam pocit ze moja dcera je uz zavisla. Pocas tyzdna ma 4 pohybove kruzky a 1 naucno-vedecky. Kazdy den je doma do 15hodiny, niekedy skor. Uci sa dobre ma vacsinou 1, akurat Sjl a Mat ma medzi 1-2. Pride domov necham ju oddcyhnut lebo naozaj maju vela ucenia. Ona si urobi co treba do skoly (je zodpovedna)nachysta sa a koniec. Chyta mobil kde hra hry. Niekedy je to hodina-dve-tri-styri..dokazala by hrat hru aj 7hodin keby ju necham. Kamosku ma len jednu ktora je taka ista akurat je cele dni na tablete,takze nema s kym ist von. Ja zial nemam tolko casu na venovanie lebo chodim do prace, 3rocnik na VS plus mam este mladsiu s ADHD a prvky PAS..manzel zial je k nicomu. Posielam ju von alebo nieco ine robit no aj ked ide do 30min je doma lebo nema za kym ist. Uz to robim radikalne beriem mobil uplne ked to nevie obmedzit. Kedykolvek pridem do izby je na mobile. Nonstop. Nechcela som byt taka ze zoberiem uplne mobil ale neda sa s nou dohodnut na nejakom “zdravom case”. Som z toho smutna. Ja som na mobile len vecer ked uz je vsetko hotove,manzel zial stale😢takze krasny vzor. Snazila som sa mu dohovorit no je to zbytocne. To nezmenim.
Mali sme family link, tam vieš ty nastaviť koľko času bude na mobile, potom sa zablokuje, nepodporujem dlhšie ako hodinu denne, ale naši už sa vedia aj sami vypnúť...plus aké má tvoja povinnosti v domácnosti? Lebo naši dôjdu, trochu si oddýchnu, majú 2-3 činnosti čo musia pomôcť v domácnosti (jednoduché žiadne umývanie okien), potom úlohy, večera, trochu sa zahrajú a potom už vedia že o 19.00 už sme len spolu, buď tv, hry, knihy, majú na výber
@domkakvet ano to sa snazim aby aspon nieco urobila ale je to s nekonecnym frflanim a je to boj. Vsetko opakujem asi tak 10x potom chytim nervy a beriem mobil.
@marcellka32 no zial ja vecer sa zacinam ucit takze toto zatial nehrozi aby sme robili nieco spolu. ☹️
A preco to chces obmedzit? Co je zdravy cas? Povedala si jej o svojich dovodoch, resp.strachoch? Ci len cisto zakaz a koniec?Vsak ma konicky, aj dobre znamky. Proste toto je nova doba. Ako v minulosti rodicia brali detom knihy, zakazovali telku a teraz tu mame internet.
Co ma robit vonku? To jej poradis, ze co tam?
Ak rodicia neidu prikladom ako to mozme chciet od deti?
@marcellka32 family link nainstalujem kedze to nevie obmedzit pojde to takto zial
@hederamonstera lebo nehlada ine moznosti co by mohla robit, ma bike ma korcule,skateboard,trampolinu na dvore, 3 ihriska v dedine..praveze jej to vysvetlujem ale nevnima ma..zdravy cas neviem napr 2h denne a nie donekonecna..
@hederamonstera ano ako som pisala zial manzel s nim sa neda,ja na mobile som minimalne pred detmi. Nemam na to ziadny cas.
@marcellka32 ako prosím funguje ten family link?To je nejaká aplikácia,ktorá sa nainštaluje do mobilu napr. a nastavia sa tam nejaké pravidlá?
Nemá kamarátky ani na tých krúžkoch? Vyhnať ju von nie je riešenie keď sa tam nemá s kým zabaviť. Ten family link by potreboval aj manžel, na jej mieste by som bola urazená, že on môže a ona nie.
Tak mozno sa jej nechce samej ist na bike, korcule a detske ihriska no uz skor ore male deti su....v dnesnej dobe vidim von deti skolkarov ktori idu von s rodicmi..nikde pred bytovkami nevidno starsie deti ako ked som bola ja mala...no je ina doba. Vdnesnej dobe este aj knihy sa citaju na citackach...tiez ma stve ze9rocny nechce ist von no nasilu ho tam nevyhodim. Na dvor pojde na 15 minut a ide dnu
@calmmeadow áno stiahnes si to ty a aj na mobile dieťaťa, spáruje sa to a už si vieš ty nastaviť :koľko bude na mobile, keď skončí, čo si pozeralo, vieš zablokovat aplikácie, nám to veľmi pomohlo...
@hederamonstera je iná doba, ale to neznamená že budeme tolerovať niekoľko hodín na nete ;)
@marcellka32 ja chapem ale rodicia nevedia normalne komunikovat s detmi, len davaju zakazy. Treba aj odovodnit preco chcem len 2 hodiny, ak sam rodic toto nema v sebe spracovane, len ma pocit, ze by dieta nemalo byt tolko na nete, lebo ma LEN POCIT, tak to dieta to citi a sere na to :D
Taká 12 ročná to ti už vie pekne pomôcť, v podstate okrem vyprazania (to zatiaľ sa bojím horúci olej) v domácnosti vedia všetko: dať prať, vyvesat, smeti, umývačka, vysávanie, varenie/pečenie s mojou asistenciou ich baví
@hederamonstera tak áno, komunikácia je dôležitá, preto ako píšem niektori musía mať režim, kedy je čas na povinnosti (škola, domácnosť), a kedy je voľno, ja nezakazujem, bola to dohoda, niečo chcú oni niečo chcem ja a našim viac ako hodina ani nevyjde, kým prídu zo školy, oddýchnu si, krúžky, niečo pomôžu, idu von, večera, úlohy, hygiena a je večer 21.00, takisto dbam aby boli do 22.00 v posteli a nezaujíma ma že niektori teenageri sú do polnoci hore denne
Ahoj, mam dve dievčatá, staršia 16 ročná je presne ako tvoja. Doma stále na mobile. Mladšia ma 13 a bola by stále vonku. Najhoršie na tom je to, že nemám prehlad kde je. Chodí s kamarátkou a väčšinou sa k nim pridá skupina chalanov, čo fajčia a popíjajú. A teraz otázka, čo je lepšie? V našom okolí sa po vonku potuluju iba takíto, žiaľ.
@hederamonstera Sorry,ale toto je taky argument,ze co ma 12r.dieta robit vonku🙄Akoze a my sme co robili? Stale existuju lopty na rozne sporty,korcule,bicykle,svihadla,kolobezky, doma existuju spolocenske hry,lego... 1500 moznosti maju,ako sa zabavit s kamaratmi, tak preco by mali byt 4h na mobile a nicit si tam oci a chrbticu??
Autorka - Ja mam tiez 12r. a bojujeme rovnako s mobilom. Neexistuje,aby tam 4h pozeral. Moze hrat max 1-1,5h denne,ked ma vsetko hotove a odovzdava mobil. Ked ma raple,ze malo a este,este,tak vezmem mobil aj na tyzden - proste odvykacka. A vies co mi vzdy vtedy povie? Ja sa tak dobre citim,ked nemam ten mobil a vrta sa miesto toho v legu, cita si,alebo nieco pripravi v kuchyni. To je podla mna len taky alibizmus zo strany rodicov,ze "ved je taka doba" a my to musime trpiet a prizerat sa. No nie,stale sme to my rodicia,kto rozhoduje o tom,ci im bude vladnut mobil.
@kabinka11 na tom family link vieš sledovať aj polohu dieťaťa kde je...a toto by som úplne zatrhla, aby 13 ročná bola v partii kde sa pije a fajčí, čo ti bude robiť v 16? Musíš zakročit
@iwesska presne, syn mal tiež odvykacku, a zrazu aj zaprášené lego vytiahol, na dvore basketbal hral, aj pochudol, ideme na bicykle všetci, plaváreň, je ťažšie ich motivovať hýbať sa ale ide to
Inak ja viem o takom pravidle že toľko hodín za týždeň môže byť na mobile počítači, proste na elektronike, koľko má rokov, a to je tá najvyššia hranica. Čiže 6 rocne dieťa 6 hodín za týždeň, takže nejakých 50 minút na deň maximálne.
@marcellka32 no sak obmedzená je riadne, ja ešte občas povolím, ale muž ju drží na krátko. Našťastie nefajčí, ale už len tá partia... Učí sa dobre a takto sa ukazuje po dedine s "problémovým" deťmi. V týždni cez školu nemôže chodiť vôbec von. Ale je to ťažké bojovať s ňou, našťastie sme dvaja na ňu, tak sme v prevahe.
@januska12323 vies ono s manzelom neurobim nic,skusala som,on by potreboval uz liecebnu zial😢ale to je tema o inom…
@kabinka11 no tak veru nemas to lahke ano teraz co je lepsie ze?no zial ani jedno ani druhe😢😢tiez by som z takych kamosov nebola zvyknuta ale tento cas na mobile tiez ziadna vyhra😢
@iwesska ano tiex mam taky nazor ze rozhodujem o tom ja.ked bude dospela ok necg je tam aj 15h denne ako jej otec ale zial nie. Vysvtelijem jej ze to neni skutocny zivot tam ale vzdy na mna len oduto pozera s vyrazom ze co po mne ty vlastne chces☹️☹️
Autorka: skús ešte aj toto, u nás pomáha:
Nájdi si čas len pre dcéru: ísť spolu na nákupy, do kaviarne/obed, aby mala pocit, že sa venuješ len jej, nemusíš sa jej nič vypytovať, len také ľahké otázky: čo ťa tento týždeň potešilo/sklamalo? Viac sa nepýtaj, pomaly začne aj sama komunikovať, mobil nechať doma.
U nás je denne spoločná večera, kde debatujeme kto mal aký deň, čo zažil
@marcellka32 vaznr mam minimum casu kedze som na vsetko sama☹️snazim sa o spolocny vikendovy obed. V tyzdni mame veceru kazdy inokedy kazdy sme ibak hladni zasa nechcem ju nutit jes ked neni hladna. Na nakupy obcas ideme ked potrebuje ale zas neda sa to stale. Aj do kina ju beriem obcasne. Len nedokazem nahradit kamaratku ozaj mam toho vela…😢potrebujem aby bola troska samostatnejsia kedze musim zastavat vsetky funkcie kedze manzel/otec nefunguje
manzelstvo mas nahovno, ale riesis dceru 🙄 .. zacni od korena
Treba riešiť muža, len napísať že muž nefunguje nie je riešenie, je to aj jeho dieťa ...
Odporucila by som aby ti pomahala aj s riadenim, je uz dost velka na to aby co to vedela, tym je zasa o nieco skratis cas.